Fel

Hogyan készítsünk tartós őszi csokrot?

csokor-cim

Hogyan készítsünk tartós őszi csokrot?

 

Szeretsz szép csokrokat készíteni? Íme egy eljárás, amellyel tartós költeményt készíthetsz!

pixel

pixel

csokor1

Az ősz olyan egyedi színpalettával rendelkezik, melyet vétek lenne nem tartósítani. A csípős hideg küszöbén állva jó érzés rápillantani egy színpompás csokorra, amely azt sugallja, hogy lesz még újra színes és langyos a természet.

Na de azért nem szabad a telet sem lehordani a sárga földig, hiszen szép tájak, szép ünnepek, kellemes illatok és ízek párosulnak hozzá, egyszerűen csak mentsük meg az őszt magunknak, mielőtt elmossa a hó vagy az eső.

 

csokor2

Ez a dekoráció attól is különleges, hogy nem kell hozzá különösebb hozzáértés, de extrém hozzávalók sem. Mindent a természet ad, esetleg egy-egy szál virágot vehetünk hozzá a közeli virágosnál. Mivel a csokor nem lesz olyan hatalmas, mint amilyen egy átlagos virágcsokor szokott, ezért sokan kosárba helyezik, vagy fellógatják valahová. Tehát elő a kreativitással, ne csak nézzük a természetet, szerezzünk örömet magunknak általa!

  • Bükkfa levél
  • Kocsányos tölgyfa levél
  • Vörös tölgyfa levél
  • Platánfa levél
  • Gesztenyefa levél
  • Csipkebogyó
  • Toboz
  • Választható virág
  • Gesztenye
  • Makk

Nem muszáj az összes felsorolt levéltípust beszerezni, ez csak egy lista a könnyen elérhető, gyakori lombhullató fákról.

 

csokor3

Érdemes előre eltervezni, hogy milyen árnyalatú csokrot szeretnénk készíteni. Érdemes annak megfelelő színű növényeket gyűjteni az erdőben, hogy összhangban legyenek a csokor alkotóelemei.

Azt is jó ötlet előre kiválasztani, hogy milyen szalagot szeretnénk hozzá, milyet találunk otthon vagy milyet veszünk a virágüzletben? Válasszunk olyan színű/mintájú szalagot, amely passzol a természet színeihez.

 

Virágok előkészítése

 

csokor4

Ha a természetben szedünk virágot, akkor figyeljünk arra, hogy minél kevésbé elnyílott virágot válasszunk. Arra pedig különösen érdemes figyelni (akár bolti, akár erdei virágról van szó), hogy a virágok ne álljanak tűző napon, mert a napfény fakóvá teszi a szirmokat.

Törölgessük meg a virágokat, akár 1 percre a mikróba is betehetjük őket. Ezután a száraknál összefogva kössünk rájuk egy madzagot, és lógassuk fel valahová 2-3 hétre. Igen, soknak hangzik, türelmet igényel, de megéri, sokkal tartósabb és szebb lesz így a végeredmény.

 

Levelek előkészítése

Kétrétegű papírtörlőre helyezzünk néhány levelet, majd tegyünk rá egy újabb papírtörlő réteget arra pedig újra leveleket. Ezt aztán 2-3 percre betesszük a mikróba, csak legyünk óvatosak, nehogy tűz keletkezzen. Érdemes a mikró teljesítményét alacsonyabbra állítani, mert a kevésbé meleg levegő hosszabb időn át sokkal hatásosabb, mint a rövid idő alatt keletkezett tűzforróság.

Helyezzünk zsírpapír rétegeket a levelek közé, majd egy törölközőt a tetejére. Ezt átvasaljuk vasalóval, ettől lesz szép egyenletes és sima a levelek felszíne, tapintása. A vasalást minkét oldalról ejtsük meg, majd vágjuk körbe a leveleket.

 

csokor5

Ezt követően áztassuk a leveleket glicerinoldatba. Az oldat elkészítéséhez 1 egység glicerin és 2 egység víz szükséges. Nagyjából egy csészényi glicerinből fog kijönni az a mennyiség, amelybe az összes levelet be tudod áztatni. Öntsük az oldatot egy serpenyőbe, tegyük bele a leveleket, majd helyezzünk rájuk valami súlyt, ami meggátolja, hogy a levelek felússzanak a víz felszínére. Áztassuk őket 2-6 napig, majd papírtörlővel óvatosan törölgessük meg őket. Ez a módszer segít megőrizni a levelek rugalmasságát.

Miután kivettük őket az oldatból és megszárítottuk, jó ötlet lehet egy kis hajlakkot fújni rájuk, amely szintén tartósít és szép fényt kölcsönöz a leveleknek.

 

csokor6

Akad otthon fehér vagy arany színű, esetleg csillogó szemhéjpúder? Ecsettel egy keveset kenhetünk a levelekre, ezzel egy kicsit elvarázsoljuk a leendő csokrunkat.

Ha letelt a 2-3 hét, akkor már nincs más hátra, mint a hozzávalók összeállítása. Rajtad múlik, hogy a virágokat középre szeretnéd-e és a leveleket pedig köréjük, vagy vegyesen? Az is rajtad áll, hogy hosszított vagy inkább gömbölyű csokrot kötsz-e? Lényeg, hogy bánjunk óvatosan a növényekkel, ne cibáljuk őket erőszakosan ha nem akarnak úgy állni ahogy nekünk tetszik, mert könnyen kárt tehetünk bennük.

 

csokor7

Ha elkészült a végleges forma, akkor már nincs más hátra, mint az összekötés. Ne sajnáljuk a szalagot, a legfontosabb, hogy erősen rögzítsük a csokrot, nehogy szétessen. Utólag még fújhatjuk, porozhatjuk, ha nekünk úgy tetszik!

Ha magunknak készítettük akkor már csak egy szimpatikus vázát kell számára találnunk, ha ajándékozás céljából jött létre, akkor pedig egy szép ajándékzacskót kell keresnünk.

 

csokor8
Forrás: kicsisziv.hu

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása