Fel

10 tipp a baba etetéséhez!

etetes6

10 tipp a baba etetéséhez!

 

Kisbabád abba a korba érkezik, hogy megkóstoljon mást is az anyatejen kívül? Ez egy roppant izgalmas időszak az egész család életében. Nézzük milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani!
pixel

pixel

 

Lehet szó házi készítésű bébiételről vagy boltban kapható finomságokról, a baba életének ezen lépcsője mindenkinek nagy izgalmakat tartogat. Végre a kicsi belekóstolhat a legfinomabb falatokba, és bevezethetjük őt az egészséges és ízletes táplálkozás rejtelmeibe.

Azonban ez olykor fejtörést is okozhat, hiszen nehéz eldönteni, hogy hogyan kezdjünk bele. Bemutatjuk azt a 10 alapszabályt, amit betartva sokkal könnyebb dolgunk lesz, és marad energiánk kiélvezni ezt az időszakot, esetleg megörökíteni a nagy pillanatokat is.

 

etetes1

10 tipp az etetéshez

 

1. Csak néhány evőkanálnyi adagot porciózz a baba számára az első időkben. Ilyenkor még nem a mennyiségi étkezés a cél, hanem az, hogy kitapasztaljuk a gyermekünk ízvilágát, hogy megtudjuk mi az amit szeretni fog és mi az amit nem. A szájába adott kis falattal sokáig fog játszani, előfordulhat az is, hogy egy részét vagy az egészet visszaköpi a tálba. Semmi gond, ez teljesen normális.

 

2. Figyeljük gyermekünk reakcióit, mert tűélesen el fogja tudni dönteni, hogy számára mi a szimpatikus. Ha becsukja a száját vagy elfordítja a fejét, akkor azt okkal teszi, tehát nem szabad továbberőltetni a dolgot, még akkor sem, ha előző nap esetleg sikeresebbek voltunk.

 

3. Mindig felügyeljük a babát evés közben. Mivel a táplálkozásnak ezen módja még teljesen új inger a számára, így a nyelő mozdulatok nem rutinszerűen működnek még, és előfordulhat, hogy olykor-olykor félrenyel. Ilyenkor ott kell lennünk, hogy segítsünk neki. Mellesleg az sem túl szerencsés, ha a tányér teljes tartalmát az evés helyett inkább magára keni. Éppen ezért legyünk mindig a közelben, nehogy baj legyen.

 etetes2

4. A folyamat megkezdése abban a korban ajánlott, amikor már a baba stabilan és önállóan tud ülni egy etetőszékben. Előtte nem érdemes vele kísérletezni, mert mindenkinek csak egy nyűg lesz. Ez általában 4-6 hónapos kort jelent.

 

5. Első körben szolgáljunk fel valami édesebb ízű pürét, mert az édes ízt a legtöbb gyerek szereti. Azonban egy újabb íz kipróbálásával várjunk 1-2 napot, hogy egy adott ízzel ne csak egyszer találkozzon, legyen ideje megismerkedni az érzéssel.

etetes4

6. Attól még, mert valamit visszautasít, még nem kell letenni róla. Sok esetben 10-15 alkalommal is nemet mond, mire egyszer csak rájön, hogy mégis szereti. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, akkor pár nappal később érdemes újra és újra feltálalnunk az adott ételt, hátha változik a baba álláspontja. Ha meg nem, akkor már biztosan tudunk egy olyan ételt, amit nem szeret.

 

7. A bébiételhez adagoljunk egy kis vizet vagy anyatejet, ha túl sűrűnek találjuk. Attól még, mert az üzletek így árulják, még nem biztos, hogy mindenkinek így a megfelelő. Kellő tisztasággal és odafigyeléssel mi magunk is kísérletezhetünk, összekeverhetünk ételeket, és létrehozhatunk új ízeket.

 

8. A babák étvágya napról napra változhat, és ez teljesen normális. Nem kell megijedni, ha egyik nap túl sokat eszik a másik nap pedig fele annyit.

 

9. Nyugodtan adhatsz a kisbabádnak természetes olajokat, kóstoltasd meg vele az avokádót vagy az olívaolajat, mert a fejlődése szempontjából nagyon hasznos lenne, ha szívesen fogyasztaná.

 

etetes3

10. Ne felejtsd el élvezni a mindennapokat! Persze fárasztó egész nap a tálkákat mosogatni, és a maszatot törölgetni még a plafonról is, de néha állj meg egy pillanatra, és csodáld meg az ügyetlenkedő kis gyermeket, akinek minden nap egy kaland, és minden íz egy új érzés. Légy vele szemben megértő és segítőkész.

 

forrás: www.kicsiszív.hu

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása