Fel

12 pluszos kiadót indít a Pagony

tilosazá2

12 pluszos kiadót indít a Pagony

 

A Pozsonyi Pagony Kiadó 12 éves lett. Felnőtt vele egy generáció, akik már többre vágynak, mint a mesekönyvek világa. A Kiadó  ezért indította útjára a Tilos az Á Könyveket, melyekkel a 12 év feletti és young adult korosztálynak szeretne minőségi, kortárs műveket felsorakoztatni.

tilosazá2

Péczely Dóra, a Tilos az Á Könyvek főszerkesztője arról mesél, miért is fontos, hogy új irányt vegyen az ifjúsági irodalom, milyen tervekkel, elképzelésekkel indítja útjára a Tilos az Á Könyveket:

– Sok-sok éve dolgozom a könyvkiadásban, szerkesztettem tudományos műveket, a kortárs magyar irodalom nagyágyúinak könyveit és költők verseiből állítottam össze antológiát. Mindegyik feladatot szerettem a kéziratok felkutatásától kezdve a szerkesztésen át a könyvbemutatók szervezéséig, otthonos, szeretett közegem lett a könyvek létrehozásának világa. Mégis mióta az a feladatom, hogy egy kiadó ifjúsági részlegét felépítsem, más erők is dolgozni kezdtek bennem.

péczely dóra

– A Tilos az Á Könyvek felépülő világa egy új típusú felelősséget jelent: egy új generáció számára adunk ki könyveket. Azoknak, akik a legérzékenyebb korban fogják őket olvasni. Ezek a kiskamaszok, kamaszok, fiatalok szinte falják a könyveket és keresik az új hangot, témát, és szívesen olvasnak mindarról, ami az adott órában és percben foglalkoztatja őket. Ez nem azt jelenti, hogy ne lennének nyitottak történelmi regényekre vagy ne keresnék a választ az Élet nagy kérdéseire, de mindenre abból a nézőpontból kíváncsiak, ahol éppen tartanak élethelyzetüket és a nyelvi kultúrájukat tekintve. Másként kell ma egy 16 éves kamaszt megszólítani, mint ahogyan akár engem ebben az életkorban, de ennek ellenére alapvetően arról fognak szólni a hamarosan megjelenő könyvek, ami az összest tizenévest érinti bármikor és bárhol is született: Ki vagyok én?

 

A Tilos az Á Könyvek ezekkel a friss, kortárs hazai könyvekkel mutatkozik be idén

Gévai Csilla: Lídia, 16

Ez az ellenállhatatlanul vicces naplóregény a középiskolásoknak szól, főként azoknak, akiket már tizenéves koruk második felében az élet „nagy kérdései” foglalkoztatnak: szerelem, hit, család, szeretet és barátság. Lidi tizenhat évesen a gimnazisták látszólag megszokott életét éli, noha szerelme nem más, mint az ugyanabba a gimnáziumba járó Gulácsy Lajos. Igaz, a híres festő bő 100 évvel korábban volt az Alma Mater diákja, de ez Kubik Lídiát egyáltalán nem zavarja…

Megjelenés: 2013. november 30.

Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István és Vészits Andrea: Időfutár II. – A királynő palástja

Az Időfutár regényfolyam második kötetében folytatódik a hetedikesek izgalmas, kalandos időutazása, hogy megtalálják barátjukat, Hannát, akit egy időgép visszarepített a múltba. A gyerekek nyomozást folytatnak, hogy Hanna feltételezett üzeneteit megtalálják, és valahogy visszahozzák a jelenbe. Azonban nem csak ők keresik az időgépet: Bujdosóné, Hannáék gonosz történelemtanára is rájött az időgép titkára, és ő és társával, a Felemásszeművel ők is a körzőt kajtatják.

Sokan nyomoznak az eltűnt Hanna után, és a regény ezeknek a párhuzamos nyomozásoknak az izgalmas váltakozása: vajon ki van éppen egy fejjel a másik előtt, ki fog először rátalálni Hannára, vagyis és ki fog tudni utazni az időben? A számos csel, fondorlat, átverés és feszültség közben a gyerekek nem veszítek el a humorérzéküket és továbbfonódik a Zsófi és Tibi közti szerelmi szál is…

Megjelenés: 2013. november 30.

 

Dávid Ádám: Millennium expressz

Dávid Ádám ifjúsági regénye a múlt századforduló idején játszódik, 1896-ban, Magyarország fennállásának ezredik évfordulóján és az első újkori olimpia idején. A helyszín egy fantasztikus vonat, amelyen egy iskolányi árva gyerek és életveszélybe került fiatal él. Ide kerül azonban váratlanul egy igazi „úrilány” is, akinek családja van és nevelőnője is, sőt a híres Zsolnay-család leszármazottja? Hogy kerül a kíváncsi Mattyasovszky Teri erre az oltalmat adó vonatra, ahol hamarosan barátokra lel, hogy együtt vegyék fel a harcot a Gonosszal…

Megjelenés: 2013. november 30.

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása