Fel

2010 legjobb gyermekkönyvei

2010 legjobb gyermekkönyvei

Dacára a páros esztendőnek, a magyarországi gyermekirodalom páratlanul gazdag évet zárt – a legnagyobb internetes könyváruház statisztikája szerint közel 1500 gyermek- és ifjúságinak kategorizált könyv jelent meg. A szinte átláthatatlan rengetegben némi útmutatót jelent a Csodaceruza 47. száma, mely életkori bontásban, és listaszerűen ajánl száz, tavaly megjelent könyvet az olvasók figyelmébe.
A visszajelzések alapján már most elmondható, hogy nagy a siker, sokan várták már egy ilyen katalógusszerű kiadvány megjelenését, melyben át lehet tekinteni az év során megjelent, értékhordozó köteteket. A Napocska.hu kérdéseire Sándor Csilla főszerkesztő, és Pompor Zoltán szerkesztő, gyerekirodalom kutató válaszolt.

 

Mi jelentette a válogatási szempontokat, ami alapján ez a száz könyv került bele az újságba?

 

Sándor Csilla: – Elsősorban a gyerekkönyveket megjelentető kiadók honlapjairól gyűjtöttük ki az idei megjelenéseket, ezeket kategorizáltuk a szerkesztőségben. Az egyik fontos, de nem kizárólagos szempont az volt, hogy magyar szerzők, alkotók köteteit helyezzük előtérbe, a másik az illusztráció. Ezek pedig azt eredményezték, hogy a kisebb korosztályoknak szóló kötetek vannak túlsúlyban, hiszen egyrészt a képes, illusztrált könyvek többségükben a kisebb korosztálynak szólnak, a másik, hogy az ifjúsági irodalomban jóval kisebb számmal jelennek meg magyar szerzők művei. Ez persze egyúttal visszajelzés a szerzők- kiadók számára, hogy ezen a terület van még mit tenni a választék bővítése érdekében.

 

Lesz-e ilyen jövőre is, vagy akár esetleg félévente?

 

S.Cs.:- Készülünk rá, hogy folyamatosan egybegyűjtsük a termést, de az nem biztos, hogy félévente érdemes megjelentetni. Ám az eddigi siker, hogy ilyen sokan örömmel fogadják ezt a lapszámot, arra sarkall, hogy tervbe vegyük. Ami biztos, hogy a Csodaceruza idén több figyelmet fordít a gyerekolvasókra. 2011-ben a korábbi évek hat lapszáma helyett tíz lapszám jelenik meg, s azok közül minden második kifejezetten gyerekeknek fog szólni. Az őszi lapszámban próbaképpen már volt gyerekeknek szánt melléklet is, de úgy éreztem ez nem az igazi, mert voltak benne felnőtteknek és gyerekeknek szóló írások is – így azonban mindegyikből kevesebb. Ezért a múlt évi utolsó, a 49-ik Csodaceruza „csak a gyerekeké”, és úgy tűnik, a szülők – s persze a gyerekek is – igénylik a minőségi irodalmat és képi világot tartalmazó gyereklapot.

 

A könyvtermés áttekintése mellett a magyarországi gyermekirodalom 2010-es esztendejéről is készített átfogó összesítést a Csodaceruza szerkesztősége. A kérdés ennek kapcsán is felvetődik, mi indokolta, hogy a múlt év történéseiről készüljön ilyen összefoglaló, hiszen a korábbi években nem készült ilyen?

 

P.Z.: – Az indok az emlékezés volt, jó visszatekinteni az eltelt időre, és látni, milyen gazdag volt a magyar gyermekirodalom előző éve. Természetesen ez a munka sem egy- vagy kétemberes feladat, jó lenne, ha egy szakmai szervezet – mondjuk önálló gyermekirodalmi Intézet – folytatná komolyabb apparátussal, nagyobb rálátással az ilyen jellegű értékelő munkát, s azon belül természetesen az évértékelést is.

 

A lista mindenesetre terjedelmes. Ha 2-3 mondatban kellene összefoglalni, mi volt a legfontosabb jellemzője a múlt esztendő gyerekirodalmi történéseinek?

 

P.Z.: – A számos, már-már hagyománnyá váló esemény (Gyermekkönyvnapok, Gyermekirodalmi Fesztivál, könyvbemutatók) mellett néhány új dolog is útjára indult, ezek közül a legfontosabb számomra az elmúlt tíz év gyermekirodalmi terméséből készült ötvenes lista és a Navigátor című gyermekirodalmi lexikon. Az év legmegrázóbb eseménye Békés Pál halála volt, aki korszakos alakja volt az utóbbi évtizedek gyermekirodalmának.

 

A múlt év történései közé tartozik a „Tíz év ötven gyermekkönyve” akció, melyben a szakma mellett a közönség is kiválaszthatta kedvencét a megelőző évtized gyerekkönyv terméséből. Van-e esély arra, hogy idén is lesz hasonló – ha csak egy évre visszatekintve is?

 

P.Z.: – Már van is ilyen lista, sőt, nem is egy! Míg a Csodaceruza 47. számában 100 jó gyermekkönyvet gyűjtött össze a szerkesztőség 2010-ből, az általam szerkesztett blogon ugyancsak megtalálható a tavalyi gyermekkönyv-termés java. és úgy tudom, hogy a Pagony is készít egy ötvenes listát. A listák nem sorrendet tükröznek, a kiválasztás szubjektív, ugyanakkor, ha mindhárom válogatásban szerepel egy könyv, akkor abban biztos lehet a vásárló, hogy értékes könyvre költi a pénzét. A cél pedig elsődlegesen ez: segíteni eligazodni a gyermekkönyvek rengetegében.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása