Fel

40 éve a vízről a vízért

Dunamúzeum

40 éve a vízről a vízért

Látogatói élmények, emlékek gyűjtésével és internetes játékkal ünnepli 40. születésnapját idén az esztergomi Duna Múzeum, hivatalos nevén a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum. Az évad eseményei a jeles évforduló köré szerveződnek majd.

 Személyes emlékeket is várnak

A Duna Múzeum 1973-as alapításától eltelt négy évtizedének történetét az egykori látogatókkal, mai múzeumbarátokkal közösen kívánja felidézni. Saját intézménytörténeti gyűjteményének dokumentumai mellé várják azokat az emlékeket is, melyeket a Vízügyi – majd új nevén Duna – Múzeumban tett látogatásáról őriz a közönség: múzeumban készült fotókat, filmeket, személyes visszaemlékezéseket. Az évforduló kapcsán azok a látogatók, akik egyidősek a múzeummal, vagyis 2013-ban a 40. születésnapjukat ünneplő látogatók idén a belépőjegy mellé kis ajándékot kapnak.

 

 40 év 40 tárgy

Februárban egész éves játék is indul 40 év – 40 tárgy címmel. A múzeum honlapján és Facebook oldalán hétről hétre egy-egy különleges műtárgyat ismerhetnek meg közelebbről a látogatók. Havonta egyszer egy rövid totó kitöltésével lehet részt venni a játékban, a helyes megfejtők között ajándék belépőjegyeket, az év során a legtöbb helyes választ beküldők között pedig értékes ajándékcsomagot sorsolnak ki.

 Szülinapi buli júniusban!

A tervek szerint a Múzeumok Éjszakáján kerül sor a nagy születésnapi ünneplésre. Ebből az alkalomból megidézik a múzeum első állandó kiállításának hangulatát is. Az év második felében jubileumi tanulmánykötet megjelentetését és – sikeres pályázat esetén – egy múzeumtörténeti időszaki tárlat megrendezését is tervezik a múzeum munkatársai. A részletekről és az aktuális születésnapi eseményekről a Duna Múzeum honlapján tájékozódhatnak: www.dunamuzeum.hu.

 Rangos díjak az innovatív kiállításért

A Magyar Vízügyi Múzeumot 1973-ban alapították az Országos Vízügyi Hivatal Vízügyi Dokumentációs és Továbbképző Intézetének részeként, első állandó kiállítása 1980-ban nyílt meg Esztergom belvárosában, az egykori főkáptalan épületében. 1998-ban az épület restaurálása miatt a tárlatot lebontották, s az új, innovatív állandó kiállítás 2001 októberétől fogadja a látogatókat. Az Év Múzeuma (2001) és a Családbarát Múzeum (2005) díjak mellett 2003-ban elnyerte az Európai Múzeum Fórum (European Museum Forum) különdíját, 2008-ban pedig a Vendégbarát Múzeum díjat. Az óvodás és iskolás csoportok számára változatos programokat kínáló intézményben 2010-ben európai uniós támogatással új foglalkoztató helyiséget alakítottak ki

A múzeum tárlatai február 1-től látogathatók. További információ: www.dunamuzeum.hu

– nyp –

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása