Fel

A kisbabák első étele

étel burgonya

A kisbabák első étele

Anyának lenni a világ legcsodálatosabb dolga. Ideális esetben hosszas felkészülés előzi meg az örökös érkezését, az anyukák szorgalmasan bújják a babakönyveket, magukba szívják a már tapasztaltabb anyukák online és személyes tanácsait, és ha lehet, az összes ismerős nőgyógyász és gyermekorvos véleményét kikérik. Hiszen nem mindegy, hogy mikor, mit, no és persze hogyan!

Az egyik legkardinálisabb kérdés a kisbabák hozzátáplálásával kapcsolatos, hiszen az anyatej utáni időszak első receptjei újdonságot jelentenek mind a mamának, mind a babának és nagyban befolyásolják a kicsik állapotát, egészségét és a későbbi étkezési szokásaikat is.

 Burgonya buli a babákkal

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a legtökéletesebb táplálék a csecsemő számára az anyatej. Közel féléves korig kizárólag anyatejre van szüksége a babának, de néhány esetben, például tápszeres etetés, vagy orvosi javaslat esetén szükség van némi hozzátáplálásra is. Azonban ebben a korban csak nagyon kevés étel alkalmas arra, hogy a baba emésztőrendszere feldolgozza, mert bélflórája még nem tartalmazza az emésztéshez szükséges megfelelő enzimeket. Azonban nem kell kétségbe esni, hiszen van megoldás.

Hazánkban a kisbabák hozzátáplálását elsősorban krumplipürével kezdik, mivel ez a zöldségféle szinte soha sem vált ki allergiás reakciót. Azonban ha azt mondjuk, hogy krumpli, ez alatt számtalan különböző burgonyafélét is érthetünk, melyek közül az édesburgonya néven is ismert batáta és a csicsóka adható ilyen zsenge korban a gyerekeknek. A batáta az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező gumós zöldség, a szuperételek egyike. Magas szénhidrát, fehérje, A vitamin, B-6 és C-vitamin tartalma miatt nagyon ajánlatos a rendszeres fogyasztása. Erősíti az immunrendszert és tökéletes alap arra, hogy az anyatej után burgonyapürét készítsünk belőle kisgyermekünk számára.

Ha ehhez már hozzászokott a kicsi, akkor szépen sorjában hozzá lehet keverni a püréhez az újonnan bevezetni kívánt zöldségeket, majd szépen lassan a csirkehúst is. Ha kezdetben még összekeverjük a pürét az anyatejjel, vagy tápszerrel, akkor még könnyebb lesz az átállás, hiszen ismerős ízek fognak keveredni, az amúgy is édeskés és a babák számára izgalmas, narancssárga színű batátával. A csicsókával is ugyanez a helyzet, hiszen íze édeskés és fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el.

Jogos lehet a felvetés, hogy ezek az alapanyagok nem könnyen lelhetők fel – különösen városi környezetben. A piacokon járva olykor csak hosszas keresgélés után lehet csak rájuk bukkanni.

A fővárosban, illetve az agglomerációban élők számára nagy segítséget nyújthat ebben a Nekedterem.hu honlap, ahol kifejezetten a kismamákra és babáikra tekintettel összegyűjtik a magyar kistermelők burgonyáinak legjavát és házhoz szállítják azokat az anyukák számára. A kínálatban szerepel csicsóka, batáta, burgonya, perui lila burgonya, vagy akár már csak a neve miatt is nagyon kedvelt hópehely burgonya és sárga saláta burgonya is.

S ha az alapanyag beszerzés sikerrel járt, akkor érdemes próbára tenni a honlap által javasolt elkészítési módokat is. Íme, két szuper hozzátáplálós, burgonyás recept a kisbabák számára, a Nekedterem ajánlásával: www.nekedterem.hu

Pépesített almafőzelék, burgonyával. (4-6 hónapos kortól)

Hozzávalók:

1 db közepes batáta
2 db szép piros alma.

Elkészítés:

A batátát felkockázzuk, és puhára pároljuk. Fontos hogy ne főzzük együtt a krumplit az almával, mert nem fog megpuhulni. A kis kockákra vágott és kimagozott almákat külön edényben feltesszük főni.

A végén az almát és a burgonyát átpasszírozzuk, és felengedjük az alma főzőlevével.

 

Csirkehús püré, batátával (6-7 hónapos kortól)

Hozzávalók:

2 db Csirkecomb
2 db batáta

Elkészítés:

A csirkecombot kicsontozzuk, a bőrét lehúzzuk, és kis kockára vágjuk, majd feltesszük főni. A burgonyát is felkockázzuk, és ezt is feltesszük főni egy másik lábosban. Amikor a csirke már jól megfőtt, egy darálón ledaráljuk, és a villával összetört burgonyával együtt adjuk a babának.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása