Fel

Kamaszok otthon – kinek, mi hiányzik?

teenager-woman-with-surgical-mask-gloves-coronavirus-prevention_176532-103

Kamaszok otthon – kinek, mi hiányzik?

#Maradjotthon – hogy bírod? projektet már a Covid-19-járvány miatti iskolabezárások utáni első héten elindította az ELTE PPK Gyermekkori Pszichés Zavarok kutatócsoportja. Az ingyenesen igénybe vehető projekt kiemelt célja a fiatalok életminőségének felmérése és a pszichés jóllét segítése a Covid-19-járvány időszaka során.

A 11–18 éves fiatalokat és szüleiket megszólító kutatásban multidiszciplináris csapat dolgozik, gyermek-, ifjúsági és felnőttpszichiáter szakorvosok, pszichológusok, doktori hallgatók és végzős pszichológushallgatók, valamint grafikusművész részvételével, aki illusztrálja a projekt hetente változó, a mentális egészség megőrzését segítő üzeneteit.

A legjobban a haverok hiányoznak

Korábbi jelentősebb járványok alatt a karanténba kényszerültek lelki egészségére az egyik legnagyobb veszélyt az unalom jelentette. Az ELTE kutatócsoportja ezért nagyon fontosnak találta, hogy a fiatalok ezen a téren is kapjanak azonnal segítséget. Online projektjükbe az ország minden részéről több mint 400 fiatal és szüleik kapcsolódtak be, akiknek egy kérdőív kitöltése után hetente változó fókusszal küldenek a mentális egészség megőrzését támogató anyagokat, ingyenes segélyvonalak elérhetőségét, valamint hasznos, személyre szabott, érdeklődésüknek megfelelő (pl. zene, sport, filmek, sütés-főzés, barkácsolás témában) linkgyűjteményeket. Ezenkívül a Facebook– és az Instagram-oldalaikon mindenki számára elérhetően is rendszeresen megosztanak segítő és szórakoztató anyagokat is az érdeklődőknek.

A kérdőívet kitöltő fiatalok válaszaik alapján elmondható, hogy ebben a megterhelő időszakban minden korosztálynak a barátok hiányoznak a legjobban. Ezenfelül a kiskamaszoknak (11–14 év között) a legnagyobb nehézség most a folyamatos otthon maradás és a sportolás hiánya, míg az idősebb korosztálynak (15–18 év között) a sportolás mellett a szórakozásról való lemondás jelent komoly nehézséget.

A cikk folytatása itt található. https://divany.hu/szuloseg/2020/04/30/kamaszok-lelki-egeszseg-jarvany/

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása