Fel

65 éves a Diafilmgyártó Kft. – Diafilm történeti kiállítás

k01

65 éves a Diafilmgyártó Kft. – Diafilm történeti kiállítás

 

 

 

A Diafilmgyártó Kft. idén ünnepli 65. születésnapját. Az évforduló kapcsán kiállítást szervez, mely a diavetítés és a technika történetébe enged betekintést, megmutatja a gyártás kezdetét és végigkíséri a mese diafilmek múltját és jelenét. A kiállítást Bartos Erika, író, építészmérnök és Lázár Júlia, a Magyar Diafilmgyártó Vállalat ny. főszerkesztője nyitják meg.

 

Helyszín: Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben (1067. Budapest, Eötvös u. 10.)

Kiállítás időtartama: 2019. március 14. – 2019. április 25.

 

 

A kiállítás betekintést nyújt a diavetítés és a technika történetébe, a nagyipari gyártás kezdeteibe és végigkíséri a mese diafilmek kiadásának múltját és jelenét.

 

Megnyitó: 2019. március 14. (csütörtök) 18:00 óra

A kiállítást megnyitja:  Lázár Júlia (ny.főszerkesztő/Magyar Diafilmgyártó Vállalat) és

Bartos Erika (író, építészmérnök, diafilm szerző)

 

A megnyitót követően Bartos Erika vetítést tart diafilmjeiből.

 

A kiállítás díjtalanul megtekinthető 2019. április 25-ig hétfőtől szombatig 10.00-18.00 között a Pincegalériában, kivéve: március 15-én és április 19-22. között.

A kiállítás történeti része Bíró Ferenc magángyűjtő Diafilm-múzeumának anyagából építkezik. Számos vetítő készüléket és technikai eszközt tekinthetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, köztük egy 120 éves laterna magicát.  A nagyipari diafilmgyártás 1954-ben, a Magyar Diafilmgyártó Vállalat megalapításával kezdődött Magyarországon. A tárlat számos, különböző témában készült, a korra jellemző, sokszor politikával átitatott kiadványt mutat be, melyek sokat elárulnak a kor hangulatáról, gondolkodásról, életkörülményekről, gazdaságról. A mesefilm kiadás 6,5 évtizedes történetét több mint 100 grafika illusztrálja, köztük számos eredeti rajz, olyan neves művészek alkotásai, mint Csergezán Pál, Czeglédi István, Dargay Attila, F.Győrffy Anna, Gyulai Líviusz, Macskássy Gyula, Richly Zsolt, Zórád Ernő vagy Zsoldos Vera.  (A képek az Országos Széchényi Könyvtár tulajdonában vannak.) A sor a mai tehetségek grafikáival zárul, melyek már a Kft. megbízásából készültek és a kortárs irodalom színe javát hivatottak illusztrálni.

 

Rendezvények a helyszínen, a kiállítás időtartalma alatt:

 

CsaláDIA – mesés diafilmdélutánok

 

  1. március 23. (szombat) 16:00-18:00 óra Kézműves foglalkozással egybekötött diamesélés

 

16.00-16.45-ig Aprók meséi:  A  sünik és a csúnya kislány, A csodaautó, Az egér és az oroszlán, Biciklitúra a Pipitér-szigetre, Doktor Maszat

17.00-17.45-ig Kisiskolás mesék: A négyszögletű kerek erdő lakói, A tizenkét hónap, A dzsungel meséje, Süsü és a Sárkánylány

Mesélők: Czető Zsanett és Czető Ádám színművészek

 

„Készíts Te is diafilmet!” – foglalkozás kisiskolásoknak és mesés színezők az apróknak

 

  1. április 6. (szombat) 15:00-17:00 óra Kufli mesék – Mesélő Scherer Péter színművész

A vetítések után diakifestőkkel, kvízjátékokkal várjuk a gyerekeket.

 

Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában és a jegy.hu-n.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása