Pizza – kontra tengeri herkenytyűk
Ugye sokszor gondot okoz egy-egy nyaraláskor a gyerek étkezése? Főleg akkor, ha külföldön vagyunk, s nem a megszokott ételek kerülnek az asztalra. Mit egyen ilyenkor a gyerek? Ötletek és praktikák , hogy hogyan szerettessük meg az új, idegen ízeket?
Egyszerű ételek
A legegyszerűbb fogások, amikor a már jól ismert ételeket tálaljuk a gyerekek elé. Ide sorolhatjuk a pizzát, a különféle tésztákat. De figyelem, mert sokszor még a megszokott pizza is lehet furcsa, más ízű, vagy épp olyan zöldség van rajta, amely számukra ismeretlen.
Tehát, amivel biztos nem lövünk mellé:
– pizza
– spagetti carbonare
– bolognai vagy milanoi spagetti
Viszont, ha olyan zöldség van rajta, mint például az articsóka, akkor már nem biztos, hogy megeszik. Érdemes tehát jól elolvasni az étlapokat és a hagyományos sonkás, kukoricás, sajtos pizzát rendelni.
Tengeri herkentyűk
Rák, kagyló, tintahal, vagy különféle sült halak? A gyerek válasza legtöbbször, hogy fúj, nem kóstolja meg. Hogyan próbálkozz, hogy mégis megegye?
– Állj hozzá pozitívan. Mesélj az új ételekről!
– Ha a szülő rendel ilyen ételt, kóstoltasd meg vele.
– Ha ezt sem akarja, akkor csak egy kis kenyérrel tunkolja ki az étel szaftját.
– Az új ízeket mindig csak lassan, óvatosan vezesd be!
Kagyló szuvenírba
Érdemes a már elfogyasztott kagylóhéjat eltenni. Egy-egy kis kagylóhéj souvenir lehet a nyaralásról, amivel büszkén eldicsekedhet, hogy ő már majdnem evett ilyet!
Helyi specialitások
A helyi specialitásokat biztos, hogy mindenki szeretné kipróbálni. De a gyerekek nem biztos, hogy szívesen megennék. Egy jól bevált trükk, ha átkereszteljük azt a finomságot, azaz lefordítjuk a gyerekek nyelvére, hogy mi is az. Hogy ők is megértsék.
Ha mégis elakadnátok, hogy mit egyen a gyerek, akkor a jól bevált sült krumpli ketchuppal mindig bejön. Igaz nem a legegészségesebb étel, tudom, de …
AK