Fel

Adventi készülődés Béres Alexandrával

beres1

Adventi készülődés Béres Alexandrával

Advent első vasárnapján már meggyújtottuk az első gyertyát. Elérkezett a készülődés, a befelé fordulás ideje. Béres Alexandrát arról faggattuk,  hogyan teszi varázslatossá ezt az időszakot, mivel készül az ünnepre?

 

pixel

pixel

beres2

 

Nálunk az adventi készülődés nagyon izgalmas időszak. Mindenki nagyon várja a karácsonyt. Ilyenkor, mikor kint hideg van egyre több időt töltünk bent a szobában, sok-sok teával, finomságokkal.

 

Melyik a kedvenc teád? Van valami különlegesség?

 

A gyerekek ilyenkor kimondottan a bogyós teákat kedvelik , pl. a csipkebogyó vagy az erdei gyümölcs teát. Megpróbálok odafigyelni, hogy olyan teákat adjak nekik, amelyek nemcsak finomak, de erősíti az immunrendszerüket, s persze ez igaz az ízesítésre is. Az én kedvencem ilyenkor egy japán zöld tea, a genmaichát szoktam ilyenkor kortyolgatni.

 

beres3

 

Mi a helyzet az ételekkel? Milyen finomságok kerülnek ilyenkor az asztalra?

 

A természetesen édes ízek dominálnak ilyenkor a konyhámban. Gondolok itt az édes burgonyára, a sütőtökre, a gesztenyére. Ezekből az alapanyagokból fantasztikus ételeket lehet készíteni, s nemcsak finomak, hanem az illatuk is nagyszerű, ami ilyenkor belengi a lakást.

 

S a karácsonyi sütemények? Hogyan tudsz odafigyelni, hogy ne legyen túl megterhelő, túl édes?

 

Természetesen az édességek területén is próbálok tudatos lenni, cukor helyett – ha szükséges – természetes édesítőszert használni. De ilyenkor azért egyszer a klasszikus mézeskalács is az asztalunkra kerül. a készítéséről, illatáról nem tudunk lemondani! Anélkül nem karácsony a karácsony, ez is kell a misztikumhoz, a varázslathoz. Hiszen a lányaimnak ez nagyon fontos. Pannának és Flórának ez az időszak a várakozásé. Panna már tudatosabban éli meg az ünnepet, hiszen már 7 éves, Flórának, pedig aki most 2 éves, neki most kezdődik el a csoda, a varázslat.

 

Mit ajánlasz, a karácsonyi eszem-iszom mellett hogyan vigyázzunk az alakunkra? Mit együnk, mit tegyünk?

 

Én annak a híve vagyok, hogy egész évben ugyanazt az étkezést kell tartani, azaz mindig odafigyelve magunkra. Nem érdemes abba a csapdába esni, hogy ilyenkor télen eltakar a ruha, nem látja senki, s büntetlenül ehetünk. Ahhoz, hogy tavasszal csinosak legyünk, már ilyenkor oda kell figyelnünk magunkra. Fontos, hogy az edzéseket ne hagyjuk abba, ugyanúgy tornázzunk. Tudom ilyenkor sokkal nehezebb elmenni reggelente a hidegben, s este a már sötétben futni. Viszont ilyenkor érdemes például a Youtube csatornámon – ahol rengeteg edzés program van – együtt tornázni velem. A mozgás rengeteg boldogság hormont termel, amelyre ilyenkor télen még nagyobb szükségünk van!

 

 

Béres Alexandra különleges receptje:

Kókuszos banánleves

 

4 személy részére

Elkészítési idő: 30 perc

 

Hozzávalók:

4 db banán

60g vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 vörös és zöld chili (gyerekekkel kihagyható)

2 teáskanál olaj

500 ml kókusztej

400 ml tyúkhúsleves alaplé

1 lime leve

1 csokor koriander

20g banán chips

 

  1. Hámozzuk meg a banánt és szeleteljük fel. Tisztítsuk meg a vörös- és fokhagymát, aprítsuk fel. Daraboljuk fel a chilit.
  2. Egy lábosban hevítsük fel az olajat. Közepes lángon 2-3 percig pároljuk a banánt, a vörös- és fokhagymát. Adjuk hozzá a kókusztejet és tyúkhúsleves alaplét, és forraljuk fel. Vegyük alacsonyabbra a lángot és főzzük kb. 15 percig. Adjuk hozzá a lime levét és a sót. Melegen, banánszeletekkel, chilivel, korianderrel és banán chips-szel díszítve tálaljuk.
Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása