Fel

A Concerto Budapest nyári zenetábora

zenekucko5

A Concerto Budapest nyári zenetábora

 

Idén júliusban már harmadik alkalommal – a nagy érdeklődésre való tekintettel 2 turnusban, július 20-24, illetve július 27-31 között – változik át a Concerto Budapest székhelye, a Páva utcai Zeneház Zeneházikóvá.

 

zenehazlogo

Nyáron így két hétig nem a muzsikusok próbáitól – hanem a zenével ismerkedő gyerekektől hangos a Zeneház. A napközis zenetáborban a zenekar muzsikusai, zenepedagógusai segítségével színvonalas, szórakoztató elfoglaltságot kínálunk 6-12 éves gyerekeknek.

 

Célunk, hogy azok a gyermekek is megismerkedjenek a zenével, akik eddig még nem kerültek közelebbi ismeretségbe a hangszerekkel – a Zeneházikóban kipróbálhatják őket, hogy könnyebben választhassanak, ha zenét szeretnének tanulni.

zenekucko2

A foglalkozások résztvevői improvizációra, zenei kreativitásra épülő tevékenység közben fedezhetik fel képességeiket, élvezhetik a „zenecsinálás” örömét.

 

A szülők már kora reggel, fél 8-kor hozhatják a gyermekeket a Zeneházba, ahol mindig szól a zene.

zenekucko4

9 órától kezdődik az első, délelőtti foglalkoztató blokk, melyben tavaly minden nap egy adott hangszercsoport került a fókuszba: ütősök, fafúvósok, rézfúvós hangszerek, vonósok, valamint a hárfa, zongora, és az érdekesebb kiegészítő hangszerek. Idén új tematika lesz: egyszerű ellentétpárokon keresztül (gyors/lassú, halk/hangos, mély/magas, stb.) lehet a dinamikával, ritmussal, hangmagasságokkal, és egyáltalán: a hangszerekkel, zeneművekkel megismerkedni.  A zenészek nem csak megszólaltatják a hangszereket, hanem játékos módon részletesen el is magyarázzák, mi, miért és hogyan működik, esetleg milyen érdekesség fűződik hozzájuk, milyen történelmi hátterük van – és természetesen ki is lehet próbálni a bemutatott hangszereket.  A táborozók az egész zenekar működésével megismerkedhetnek: a Zeneházi felfedező túránkon bekukkanthatnak a próbatermekbe, a kottatárba, a hangszertárba.

zenekucko3

A tábor csúcspontja a péntek délután: egy igazi koncerten mutathatják be a táborlakók, mit tanultak: nagyzenekar mutatja be a ritmusgyakorlatokat, kamarazenekar a vállalkozó kedvűekből csengettyűkön, ütős vagy fúvós hangszereken játszik, illetve a szólisták is bemutathatják hozott, vagy itt elsajátított hangszeres tudásukat.

 

De nem is a szereplés a lényeg, hanem a jó hangulat: a zenekar egy közösség, ahol a közös munkával születik meg végül a csoda: a zene.

 

Helyszín:

Concerto Budapest Zeneház,  Budapest IX. Páva utca 10-12.

 

Turnusok:

2015. július 20-24., illetve július 27-31.

 

Bővebb információ: http://www.concertobudapest.hu/v/zenehaziko/

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása