Fel

A karácsonyfa története

karacsonyfa6

A karácsonyfa története

 

Ma már a karácsony elképzelhetetlen karácsonyfa nélkül. De vajon tudjátok-e, hogy mióta állítunk karácsonyfát, s hogy mit jelképez a fenyőfa?

pixel

pixel

 

karacsonyfa3

Az egyik legenda szerint, mikor Jézus a Földön járt, gonosz emberek üldözték. Menekülés közben egy sűrű lombú fa alá állt, azonban a fa azt monda, „állj odébb, mert, ha alattam találnak meg, úgy engem is elpusztítanak”. Hasonlóan elutasította Jézust a többi lombos fa is. Üldözői már majdnem utolérték, amikor egy fenyő alá ért, amelyik kevés levele miatt ágaival takarta el, elrejtvén az üldöző gonoszok elől. Az Úr ezután megáldotta a fenyőt: „Soha ne hullasd le leveledet – mondá – akkor is virulj és zöldülj, amikor a többiek levél nélkül sorvadoznak. Légy délceg, élj meg mindenütt és az emberek emlékezetemre rajtad gyújtsanak karácsonyi gyertyát.”

karacsonyfa5

Egy másik hagyomány szerint Luther Márton, a reformáció nagy alakja állított gyermekeinek először karácsonyfát 1536-ban.
Kutatások szerint  az első történelmileg is megalapozott adat 1605-ből származik, amikor egy strasbourgi polgár feljegyezte, hogy a városban elterjedt az a szokás, hogy fenyőfákat állítanak, melyeket gyümölcsökkel, láncokkal díszítenek. Egy jóval későbbi feljegyzés szerint, 1737-ben, egy wittenbergi könyvben találták azt a leírást, hogy minden gyermek külön-külön kapott karácsonyfát, s itt említés történik már egy újabb fadíszről is, a gyertyákról.

 

karacsonyfa4
A karácsonyfa gyertyáinak lángja fontos jelkép lett, ezzel emlékeztek a téli napfordulókor feltámadó fényre, a fény hozóra, azaz a  megszülető Jézusra.
A ma ismert karácsonyfa elődje sokáig az életfa volt. A hagyomány szerint egy termőágra sodrófát vagy mángorolót kötöttek a ház mestergerendájára, s a gyerekeknek gyümölcsöt, süteményt raktak rá. Az ország egyes vidékein nem fenyőből készült az ünnepi dísz, hanem tövises ágakat, borókát, fagyöngyöt kötöztek össze, s ezt állították fel, vagy akasztották a gerendára, feldíszítve.

karacsonyfa8

Hazánkba a karácsonyfa Németországból Bécsen keresztül érkezett, és először a nemesi családok házaiban jelent meg.
1825-ben Báró Podmaniczky Frigyes emlékirataiban arról ír, hogy abban az időben minden gyermek külön karácsonyfát kapott. A karácsonyfa állítás német protestáns szokásának magyarországi meghonosítását a báró édesanyjának tulajdonítja.
Az előző állításnak némileg ellentmond azon kutatók véleménye, akik szerint Magyarországon először 1825-ben Brunszvik Terézia, az első hazai óvoda megalapítója állított fenyőfából készített karácsonyfát.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása