Fel

A tudomány élménye

tudomany1

A tudomány élménye

Idén 22. alkalommal ismét megrendezték az Országos Középiskolai Tudományos Verseny Vizuális kultúra tantárgyban. Az Emberi Erőforrás Minisztérium által meghirdetett, az Oktatási Hivatal szervezésében megvalósult A TUDOMÁNY ÉLMÉNYE című vizuális kultúra Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny legjobb pályaműveiből rendezett kiállítás  a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában tekinthetők meg.

 

tudomany3

 

Megnyitó: 2017. április 22. szombat, 15 óra

Megtekinthető: 2017. május 20.

Helyszín: Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria

(1052, Budapest, Deák Ferenc utca 17. I. emelet)

 

A kiállítást megnyitja: Kroó Norbert akadémikus

A műveket méltatja: Zombori Béla, a vizuális kultúra OKTV versenybizottságának ügyvezető elnöke

Az ajándékokat átadja: Boldizsárné Kovács Gizella a MROE főtitkára

 

tudomany4

 

A 2017-es kiírás

Világunk megismerésének egyik alapvető eszköze a tudomány. Ahogy a prizma szétbontja a fényt, úgy osztódik fel sokféle területre, így a bölcsészet-, a társadalom-, a természet-, az orvos-, az agrár-, a hit-, és a művészettudományra, valamint a műszaki tudományokra. A tudomány azonban nemcsak ismeretanyagában, tevékenységében létezik, hanem a sajátos képalkotó módszereivel létrehozott izgalmas, meglepő, különös, vagy éppen könnyed, törékeny, megindító látványokban is. A tudomány csodálatos jelenségei és képi világa is kiindulási pontja lehet a művészi alkotásoknak. (mellékelve teljes a kiírás) Az idei tematikának különleges aktualitást ad, hogy az Akadémia 1997 óta emlékezik meg a Magyar Tudomány Ünnepéről, melynek idén ünneplik a 20 éves évfordulóját.

 

tudomany2

 

A versenyről

Már megszokottá vált a diákok, a tanárok, a szülők körében, hogy „rajzból is van OKTV”, ebben az évben is 301 diák küldte be alkotását. Talán kevesen tudják, hogy 1945 után évtizedekig nem volt versenye ennek a területnek, ezért immár huszonkét éve, az akkori Iparművészeti Főiskola Tanárképző Tanszékének tanárai úgy gondolták, lehetőséget kell adni a fiataloknak, hogy a vizuális művészetek területén is kipróbálják magukat, összemérjék tudásukat, tehetségüket, így 2006-ban Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek (OKTV) sorába léphetett.

A háromfordulós megmérettetés lényegét az első forduló összefoglaló témája hordozza. A verseny legfontosabb célja a fiataloknak alkotói lehetőséghez és élményhez juttatása, ezért mindig ösztönző, személyes tematikájú feladatokat és széles körű műfaji, mediális választási lehetőségeket hirdet meg a bizottság. A témának azon túl, hogy vonzónak kell lennie a diákok szemében, lehetőséget kell nyújtania arra, hogy három különböző műfajcsoportban ki lehessen rá írni konkrét feladatokat, melyek lefedik a vizuális kultúra, ill. nevelés fő területeit, a képzőművészetet, a vizuális kommunikációt, valamint a tárgy és környezetkultúrát. A további fordulók feladatai: félalakos portré, művészettörténeti teszt, vizuális nyelvi kreatív feladat. A beérkező alkotásokat gimnáziumi és egyetemi tanárok, képző- és iparművészek, művészettörténészek értékelik több szempontú értékelés alapján.

A 2017-es évben összesen 301 diák indult el az OKTV Vizuális kultúra csoportjában. Országos verseny lévén 64 budapesti és 237 vidéki tanuló vett részt a három fordulós versenyen, jellemzően harmadik és negyedik osztályos középiskolás tanulók, tehát 17-19 évesek küldték be munkáikat. A versenyre szánt alkotások műfaji sokszínűsége az április 22-én nyíló kiállításon is szembetűnő: a ceruzarajztól a fotón és a kollázson át az olajfestésig, plasztikák, kerámiák, textilek és ékszerek is megcsodálhatók majd a tárlaton.

 

http://www.deak17galeria.hu/kiallitasok/a-tudomany-elmenye-

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása