Fel

GRETA VAGYOK – EGY ÚJ ZÖLDNEMZEDÉK KIÁLTVÁNYA

greta_vagyok_web

GRETA VAGYOK – EGY ÚJ ZÖLDNEMZEDÉK KIÁLTVÁNYA

Egy svéd kamaszlány, akiről másfél évvel ezelőtt azt sem tudtuk, hogy létezik, de akiről ma már korunk nagypolitikájának legfontosabb szereplői nyilatkoznak. Sipos Katalin biológus, a WWF Magyarország Alapítvány igazgatójának az ajánlója, a most megjelent könyvről. 

hir_lead_kicsi_siposkatalin_wwf-1
Egy svéd kamaszlány, aki komolyan veszi és személyesen is megéli a környezetórák tananyagát, bolygónk klímájának ember okozta változását, a természet pusztulását és a globális környezeti válságot, ami felé az ipari forradalom óta sodródunk.

Egy svéd kamaszlány, aki Asperger-szindrómája miatt kíméletlen őszinteséggel, részrehajlás, együttérzés és megilletődöttség nélkül kéri számon a világ döntéshozóin az emberiség és a jövő generációk érdekeinek elhanyagolását, a nemtörődömséget, a tehetetlenséget.
Lehet szeretni és nem szeretni, de nem kérdőjelezhető meg, hogy Greta Thunberg óta a világ máshogy beszél a klímaváltozásról, a természeti világ válságáról, és az emberiség felelősségéről.

Greta_Thunberg_au_parlement_européen_(33744056508),_recadré

Nem Greta az első fiatal, aki a nyilvánosság előtt szót emelt a klíma és a környezet védelme érdekében, évtizedekkel korábban voltak már elődei. De Greta az első, aki egy olyan korban szólalt meg, amikor az emberek közössége készen áll arra, hogy meghallja és visszhangozza a segélykiáltását. Greta egy kemény, őszinte és bátor lány, de Greta ereje mi vagyunk: azok az emberek, akik értik, hogyan söpörheti el a jövőnket a környezetpusztítás és a klímaváltozás, cselekedni akarnak és cselekvést várnak másoktól is.

 

Aki Gretának üzen – nekünk üzen.

Ez a könyv Greta történetén keresztül egyszerű, könnyen olvasható és érthető nyelvezettel vezet be minket – fiatalokat és felnőtteket egyaránt – a környezeti válság létrejöttének okaiba, kockázataiba és a tennivalókba.

Akik a klímaváltozás és a környezetrombolás veszélyét pontosan értik, azok számára ez a könyv a közösséghez tartozás élményét hozhatja. Nem vagyunk egyedül, amikor aggódunk,amikor félünk, amikor sikolt bennünk az elkeseredettség és a tehetetlen düh, hogy cselekedjünk végre, mielőtt túl késő lesz!

Akiket ez a furcsa svéd kamaszlány érdekel, azok Greta történetén és szavain keresztül beléphetnek a természettudomány egyszerű és logikus világába, ahol a környezeti válság okai és következményei évtizedek óta jól ismertek, mint ahogy a lehetséges megoldásai is.

Akik nem szeretik Greta Thunberget, de nyitottak arra, hogy megértsék korunk legsúlyosabb környezeti problémáit, ők egy jól követhető, tömör áttekintést kaphatnak -remek kiindulás a további tájékozódáshoz, és talán egy kicsit jobban megértik Greta elkeseredettségét is.

Akik a klímaváltozás tényét és súlyosságát a mai napig elutasítják, felesleges zavarkeltésnek, politikai összeesküvésnek és értelmiségi hisztinek tartják -nos, azok ezt a könyvet sem fogják elolvasni. Mindannyiunk érdekében azt remélem, hogy ők minden nappal egyre kevesebben maradnak.

Sipos Katalin biológus, a WWF Magyarország Alapítvány igazgatója
 forrás: mora.hu
Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása