Fel

AMIKOR CSAK A KÉPEK MESÉLNEK – KÜLÖNLEGES SILENT BOOK KIÁLLÍTÁS A DEÁK17 GALÉRIÁBAN

Kép1

AMIKOR CSAK A KÉPEK MESÉLNEK – KÜLÖNLEGES SILENT BOOK KIÁLLÍTÁS A DEÁK17 GALÉRIÁBAN

 

Silent booknak, vagyis csendes könyvnek azokat a könyveket nevezik, amelyek írott szöveges kíséret nélkül mutatnak be egy összefüggő történetet. A könyvillusztráció egyik legfiatalabb műfaját most a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria CSUPA-KÉP KÖNYVEK című kiállítása hozza közelebb hozzánk.

 

A silent book elnevezés a felolvasható szöveg hiányára utal, bár a képek nyelvén kibontakozó történetek sem nélkülözik a szavakat, hiszen azok is elmesélhetők. Lapozgatás során ösztönösen meséljük a történetet magunkban vagy hangosan, a saját szavainkkal, a saját tempónkban.

Érdemes megemlíteni, hogy a képkönyv nem egyenlő a képeskönyvvel, hiszen nem csak gyerekeknek szóló illusztrált mesekönyveket találunk a műfajban és a kiállításon. Nagyobbakra és felnőttekre is bőven várnak olyan tanulságos, vagy akár megható történetek, amelyek egy másik világba repítenek.

A CSUPA-KÉP KÖNYVEK kiállítás a Budapesti Illusztrációs Fesztivál kiemelt kísérő rendezvénye, és az illusztrációk képzőművészeti értékét is bemutatja. A silent bookok megalkotása ugyanis komplex illusztrátori feladatot jelent, hiszen a rajzoló a narratíva egészét tartja a kezében. Pusztán a képek eszköztárával kell kifejezni időbeli és térbeli változásokat, árnyalt érzelmi állapotokat, személyközi viszonyokat, vagy akár elvont képi metaforákat. A könyvek mellett így eredeti illusztrációkat is láthatunk a hazai képkönyvek legjobb alkotóitól.

 

kép2

fotó: Biró Dávid

A Deák17 Galéria kiállításán átlapozható több mint 100 könyv az egri a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár egyedülálló nemzetközi képkönyv-gyűjteményéből érkezett, és december 16-ig várja a látogatókat.

fotó: Biró Dávid

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása