Fel

Angol nyelvű bábelőadás a Kabócában

road2

Angol nyelvű bábelőadás a Kabócában

A veszprémi Kabóca Bábszínház felismerte az igényt az  angol nyelvű bábszínházi előadásokra. A magyarországi oktatási rendszer és színházi struktúra eddig  nem kínált ilyen  műsorokat az idegennyelvet tanuló iskolás gyermekek számára.

 

Színház angolul

Az angol nyelvű színjátszásnak van egy kialakult és nagy népszerűségnek örvendő hagyománya hazánkban, de ez elsősorban a főváros és annak környékére koncentrálódik, és szinte kizárólag az angol anyanyelvű nézőket szolgálja ki. De mi a helyzet az ő gyermekeikkel, vagy azokkal a diákokkal, akik –a társadalmi elvárásoknak megfelelően– már gyermekkoruktól kezdve tanulnak angolul? Számukra kínál alternatívát a Kabóca Bábszínház.

road3

On the Road

Az On The Road című előadás egy olyan élethelyzetet tár elénk, mely mindenki számára ismerős lehet, ha valaha tanult idegen nyelvet, vagy utazott már külföldre: szereplőink egy külföldi pályaudvaron próbálnak tájékozódni, ismerkedni utastársaikkal, elmesélni egymásnak utazásuk célját, vagy csak kényelmesen ücsörögni egy várótermi padon. A kommunikáció eszközei változhatnak, mivel nem minden szereplő van birtokában ugyanannak a nyelvi szintnek. Hogyan érteti meg magát egy fiatalember, aki egyáltalán nem beszéli a nyelvet? Vajon legyőzi gátlásait a kislány, és meri használni az iskolában tanultakat? Mi lesz a titokzatos hölgy története?

road4

Tárgyanimáció és asszociációs folyamat 

A tárgyanimáció –mint bábszínházi forma– műfaji sajátosságainak köszönhetően kitűnően alkalmas arra, hogy elmeséljünk egy univerzálisan értelmezhető, mindenki számára könnyen befogadható történetet. Az előadás nézése közben hasonló asszociációs folyamatokat kell alkalmaznia egyaránt a kicsiknek és a nagyoknak, mint egy idegen nyelven történő kommunikáció során. Célunk összekötni ezt a két folyamatot, hogy a gyerekek egy olyan élménnyel gazdagodjanak, mely során az iskolákban tanultakat kreatív módon alkalmazhatják. Annak érdekében, hogy több célcsoport számára tudjuk nyújtani az élményt, melyet ez a könnyen utaztatható, akár tantermekben is játszható előadás biztosít, a produkció több nyelvi szinten is elkészült – így kezdő és haladó angolosok egyaránt útra kelhetnek velünk, és az utazás során – On the Road – megválaszoljuk a korábban artikulált kérdéseket.

 

rendezte: Érsek-Csanádi Gyöngyi
zene: Nyitrai László
dramaturg: Szántó Viktória
szereplők: Baranyai Anita/Mákszem Lenke, Erdei Gergő, Lovászi Edina
írta: Szántó Viktória
tervező: Bodnár Enikő
hangosbemond: Hegedűs Csaba

 

Ajánljuk 6 éves kortól angolul tanulóknak.

 

Bemutató: 2014. február 13. 14 óra

További információ:

Kabóca Bábszínház, Veszprém, Táborállás park 1.

88/590-150

http://www.kabocababszinhaz.hu/musornaptar/

szervezes@kabocababszinhaz.hu

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása