Fel

„A jobb internet közös ügyünk!”

sid2

„A jobb internet közös ügyünk!”

 

A Biztonságosabb Internet Napot (Safer Internet Day – SID) ma már a világ több mint 100 országában – beleértve az Európai Unió mind a 27 tagállamát, így Magyarországot is – minden évben február elején, ugyanazon a napon rendezik meg. Informatikai vállalatok és civil szervezetek fogtak össze, hogy felhívják a figyelmet a biztonságosabb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira. Az eseményen az egyszervolt.hu is díjat vehetett át Okos Doboz c. oktatási projektjével.

sid3

A SID része annak a globális kampánynak, amelynek célja, hogy az online technológiák és mobil eszközök felelős és biztonságosabb használatára ösztönözzön. Szakemberek az Európai Unió Safer Internet Program akciótervének keretein belül világszerte ugyanazon a napon hívják fel a figyelmet az internet lehetséges veszélyeire, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra, ugyanakkor tájékoztatják a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról és azok lehetséges kezeléséről.

Az utóbbi években a „biztonságosabb” helyett a „jobb” internet létrehozására került a hangsúly. Ezért idén a SID közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk feladata, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük egymás számára. Ebben külön-külön mindenkinek szerepe van: gyerekeknek, fiataloknak, szülőknek, gondozóknak, pedagógusoknak, szociális munkásoknak, az ipar képviselőinek, döntéshozóknak és politikusoknak.
Ezért is lett 2014-ben a SID szlogenje: „A jobb internet közös ügyünk!”

 sid1

 

Széleskörű összefogás

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) hazai konzorciumvezetője a HP Magyarország támogatásával kerekasztal-beszélgetést szervezett erre a napra, amelyen az ipar képviselői, döntéshozók, pedagógusok, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vettek részt.

A Magyar Rendőrség is örömmel csatlakozott a „Biztonságosabb Internet Nap 2014” programhoz. Ezen a napon a Rendőrség mintegy 150 fős kiképzett állománya több mint 200 általános és középiskolában, körülbelül 400 tanórán tart olyan foglalkozást, ahol  a biztonságos internettel kapcsolatos kérdéseket és válaszokat fogalmaznak meg a diákokkal. Több rendőri bűnmegelőzési egység jelezte, hogy a kérdéssel akár több napon át, vagy az iskolák kérésére más napokon is foglalkoznak, van, ahol egyhetes sorozatot terveznek.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány – amely Magyarországon a Safer Internet Program helpline feladatait látja el – tapasztalatai szerint a fiatalok életük jelentős részét töltik a cyber térben, használva annak minden előnyét, ám sokszor védtelenek annak veszélyeivel szemben. Az online tér teljes anonimitást nyújt, nemcsak a gyerekeknek, fiataloknak, hanem a rosszakaratú felnőtteknek is. Ez a nagyfokú anonimitás és az internet kínálta aktivitások végtelensége hatalmas szabadságot jelent, mellyel lehet élni és visszaélni egyaránt. A tudatos védelem nagyban segítheti a gyerekeket, fiatalokat abban, hogy nagyobb biztonságban élhessenek az online tér adta lehetőségekkel. A Kék Vonalhoz beérkező hívásokból jól látható két fontos veszélyforrás:  a cyberbullying (kortársak online zaklatása) és  az online térben jelen lévő rosszakaratú felnőttek visszaélései az anonimitás leple alatt.


Díjkiosztás

A Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díj kiosztására szintén ezen a napon került sor.

A 2013-ban immár második alkalommal meghirdetett verseny célkitűzése a 6-12 év közötti korosztályt megcélzó minőségi online tartalmak előállítása, valamint olyan értékes tartalomfejlesztések ösztönzése, amelyek a gyermekek javát szolgálják (oktatják, tájékoztatják őket, fejlesztik a kreativitásukat stb.).

Valamennyi résztvevő országban a versenyre négy kategóriában lehetett nevezni: felnőtt (szakmabeli és nem szakmabeli), illetve ifjúsági (egyéni és csoportos) kategóriában.

A zsűri döntése alapján a Magyar Kiváló Online Gyermektartalom 2013 Díjban az alábbi honlapok részesültek:

 

Szakmabeli indulók (akik hivatásszerűen hoznak létre online tartalmakat):

1.     Traff Park (traff.hu)

2.     Okos Doboz (okosdoboz.hu)

3.     Rókalandozó (rokalandozo.hu)

Különdíj a legjobb gyermekvédelmi tartalomnak: Unicef Helpapp (unicef.hu/helpapp/)

 okosdobozAz egyszervolt.hu díjnyertes projektje, az Okos Doboz (az egyik feladat induló képe)

 

Nem szakmabeli indulók:

1.     Ludbriko (ludbriko.hu)

2.     Versike (versike.hu)

3.     Momó Rádió (momoradio.hu)

 

A magyarul is elérhető  eSafety Label (www.esafetylabel.eu) online iskolai akkreditációs rendszer adatokat és tanácsokat biztosít ahhoz, hogy az iskolák és a tanárok felkészülhessenek az IKT eszközök készség szintű használatára, ellenőrizhessék felkészültségüket és akkreditálhassák is azt az eBiztonsági Címkével.  A Web We Want (Internet, ahogy mi szeretnénk), 13-16 éveseknek szóló kézikönyv segítségével pedig a diákok tesztelhetik képességeiket, többet tudhatnak meg online jogaikról és tudatosabb döntéseket hozhatnak internetes tevékenységeikben.

Emellett a UPC Magyarország kezdeményezésére és fő támogatásával elkészült és hamarosan elindul egy egyedülálló új weboldal is, Otthon a neten címmel, amely a legkisebbeket ismerteti meg az internet színes világával. Az oldalra feltöltött kisfilmekben gyermekek mesélnek egymásnak online tapasztalataikról, és adnak egymásnak jó tanácsokat.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása