Fel

Karolina Rajzos Mesék

róka y kezdőkép

Karolina Rajzos Mesék

 

Karolina Rajzos Mesék címmel indított youtube csatornát Halmos-Végh Borbála Karolina. Saját és más költők verseihez, illetve ismert mesékhez készít egyedi animációkat. S, hogy miért egyedi? Karolina a szöveggel együtt rajzol, s így kelnek életre a mondókák, versek, mesék. Különleges munkájáról, ötleteiről beszélgettem vele annak apropóján, hogy nemsokára már a mese.tv youtube csatornáján is láthatóak lesznek a Karolina Rajzos Mesék.

 

Rajzos mesék mintha ez egy új műfaj lenne. Hogy jött az ötlet, hogy a verseket, meséket, mondókákat egy kicsit másképp dolgozod fel?

A rajzolás nagyon közel áll hozzám – eredeti szakmám iparművész, de óvodapedagógusként dolgozom. A gyerekeknek, az ovis csoportomban élőben szoktam így rajzolva mesélni, de nagyon szeretek báb- vagy árnyszínház előadásokat is tartani. A rajzos, mesélős youtube csatorna ötlete az első karantén ideje alatt született meg, mikor át kellett térnünk az online nevelésre, tanításra. A sok pozitív visszajelzés után hamar megszületett a Karolina Rajzos Mesék oldala, majd egyre több kis mesefilm készült el. Közben mindig fejlesztettem a saját technikámon, a rajzoláson, az eszközök és a felvétel minőségén, és megtanultam vágni is.

 

rajzolós

 

Különlegesek a meséid – kézzel, papírra rajzolsz. Ez tudatos volt, hogy ezt a fajta a technikát használod?

Eleinte volt, aki segíteni szeretett volna, hogy miképp tudnám ezt digitálisan „profibban” megoldani, de én szándékosan nem szeretnék erre az útra lépni. Ennek pont ez a lényege, hogy otthon, az óvodában vagy az iskolában, minden különösebb eszköz nélkül, bárki el tudja készíteni.
Szerencsére a legtöbben üdítőnek vélték ezt a stílust és sok pozitív visszajelzést kaptam. A legjobban annak örülök, hogy sokan mesélték, a videóim láttán gyermekük is lelkes mesélésbe-rajzolásba kezdett. 
A Gyerekeket sok-sok téren fejlesztik ezek a mesék, versek és mondókák: kreativitás, szépérzék, önbizalom, szociális képességek, empátia…, és kedvességükkel, nyugodt hangvételükkel és lassú tempójukkal remélem, hogy egyfajta lelki kielégülést, lelassulást, megnyugvást adnak a kicsiknek a rohanó világban. Olyat szeretnék alkotni, ami tényleg nekik való.


Mi alapján választod ki a meséket, mondókákat?

Pedagógiai munkám során sok gyermekirodalmi szerző meséit, verseit megismertem, megtaláltam a kedvenceimet. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy közülük olyan neves szerzők műveit dolgozhattam fel, mint Fésűs Éva, Mentovics Éva, Marék Veronika vagy Tarbay Ede. A kortársakkal külön öröm volt megismerkedni, mindegyikük mérhetetlenül kedves volt, ez úton is köszönöm Nekik! Sok verset viszont én dedikálok, s ezekre is készítettem animációkat.

 

Youtube csatornádon már nagyon sok videó van – hogyan tovább? Milyen versekkel, mondókákkal szeretnél továbbmenni?

Jelenleg egy három hónapos kisbabával vagyok itthon – Ő is Karolina  – így nagyobb művekbe egy ideig most nem fogok belekezdeni, de gyűjtöm az ötleteket és az erőmet… Éjjelente van, hogy beugrik egy-egy jó kis verssor vagy meserészlet és gyorsan lejegyzem.
Nagyon szeretnék zenés alkotásokat is készíteni, kedvenceim az altatók, ehhez is gyűlnek már az anyagok.  A „Karolina és Kende ovis kalandjai” című mesesorozatomat is folytatni tervezem. A többi legyen meglepetés! 

profilkép piros

 

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása