Fel

Nagy sikerrel zajlik a minisztérium biztonságosabb internetezésre felhívó programja

safe3

Nagy sikerrel zajlik a minisztérium biztonságosabb internetezésre felhívó programja

 

Félidejéhez közeledik „Az internet nem felejt” program, amit a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium indított el januárban. Eddig 12 középiskolában, közel 1000 fiatal és pedagógusaik ismerkedtek meg a tudatos internethasználattal. Az eredetileg 30 állomásosra tervezett előadássorozatra az elmúlt hetekben további 20 iskola jelentkezett be, valamint jeltolmácsok segítségével siket fiatalokkal foglalkozó oktatási intézményekbe is el fog jutni „Az internet nem felejt”. Márciustól a megyei kormányhivatalokkal együttműködve szülőknek és pedagógusoknak is lehetőséget adunk a programban való részvételre. Szeptembertől pedig már a pedagógus továbbképzés része lesz a tudatos internethasználatra való nevelés.

 safe4

Ma van a Biztonságosabb Internet Napja  (Safer Internet Day), amelynek célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Program  akciótervének részeként világszerte ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális tartalmakra.

 

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kiemelten fontosnak tartja, hogy a világnap alkalmából is felhívja a figyelmet a biztonságos internetezés alkalmazására. A statisztikák szerint évről évre nő Magyarországon a fiatalok körében az internethasználattal töltött idő. Míg 2011-ben összesen 201, 2012-ben pedig 207 percet töltött az interneten egy átlagos felhasználó, addig 2013 első negyedévében ez az érték már 209 perc, azaz közel három és fél óra. A kutatások szerint a magyar gyerekeknek rosszabb az „adatvédelmi érzékenységük” mint nyugat-európai társaiknak, itthon a nyilvános profilok aránya jóval nagyobb, mint az Európai Unióban. A magyar fiatalok 54%-ának teljesen nyilvános a profilja, 14 %-uk a lakcímét és a telefonszámát is feltünteti profiloldalán.

safe2
A tárca 2014. január 13-án indította el „Az internet nem felejt” elnevezésű programot, amelynek célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az internet (ezen belül kiemelten a közösségi oldalak) veszélyeire, pl. arra, hogy mivel járhat, ha valaki minden személyes adatát megosztja az interneten. Az előadás- sorozat március végéig az ország 19 megyéjében, valamint Budapesten megközelítőleg 4000 diákhoz jut majd el. A tanároktól és szülőktől érkezett visszajelzések miatt a minisztérium külön előadássorozatot szervez a felnőttek részére is, hogy partnerek tudjanak lenni az internetes zaklatás okozta problémák felismerésében.

 

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel együttműködésben folyamatban van annak a tananyagnak a kidolgozása, amely a pedagógusoknak segít majd az internet és a közösségi portálokkal kapcsolatos kérdésekben. Szakmai és módszertani útmutató készül számukra, hogy maguk is tanítani tudják az internethasználat tudatosságát, az adatvédelemmel és személyiségi jogi jogsértésekkel kapcsolatos tudnivalókat. Az akkreditált továbbképzés a tervek szerint szeptembertől lesz elérhető.

 

Budapest, 2014. február 11-én, a  Biztonságosabb Internet Napján

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása