Fel

Aranyvackor, Kisvackor és Gyerekirodalmi Napok – egyben

Aranyvackor, Kisvackor és Gyerekirodalmi Napok – egyben

 

Az Aranyvackor a gyerekirodalom terén immár fogalom. Jól lehet, ezt az alkotói pályázatot nem mindenki ismeri, ám annál többen azt, amit e versengésnek köszönhetünk: nagyszerű gyerekkönyv szerzőket – írókat-illusztrátorokat, s az általuk alkotott köteteket. Február utolsó hétvégéjén immár a harmadik sorozat díjait osztják ki egy kiállítás és gyerekirodalmi konferencia kíséretében.

 

Aranyvackor és a kistesó

A 2007-ben, a Pagony Kiadó által alapított és kétévente megrendezésre kerülő Aranyvackor-díj és alkotói pályázat célja olyan professzionális meseírók és illusztrátorok felkutatása-megtalálása, akiknek a munkáiból mind képileg, mind tartalmilag igényes gyerekkönyv készíthető. Az Aranyvackor rendezését 2010-ben vette át a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése.

 

A szervezők ezúttal a gyerekkorú alkotókra is gondoltak. Az elgondolás az, hogy közvetlenül is megszólítsák a gyerekeket, s így bevonva őket a „könyves folyamatokba”, közelebbi kapcsolatba hozzák őket a kortárs gyerekirodalommal. Ez az elképzelés hívta életre a Kisvackor pályázatot, melynek célja, hogy a felnőtteknek szóló Aranyvackor pályázat témájában a gyerekek csoportosan (minimum 5 fő, vezető tanár vagy könyvtáros pedagógus irányításával) alkothassanak könyvet vagy papírszínházat. A legjobban sikerült felnőtt pályaművekből kiállítást rendeznek, így a közönségnek is lehetősége nyílik a különböző szemléletmódok megismerésére, feldolgozására. A Kisvackorra beérkezett alkotások közül pedig – amelyek alkalmasak az internetes megjelenítésre, folyamatosan felkerülnek az Egyszervolt.hu meserovatába.

 

Az Aranyvackor kísérőrendezvényei – Kortárs Gyerekirodalmi Napok

Immár hagyomány, hogy a kiállítás mellett szakmai konferenciát is rendeznek, melynek témája – természetesen – a gyerekirodalom, a megcélzott közönsége pedig egyfelől azok, akik művelik a gyerekirodalmat, azaz az írók és illusztrátorok, másfelől pedig azok, akik segítik terjeszteni, továbbadni, felhívni rá a nagyközönség figyelmét, azaz a könyvtárosok és pedagógusok.

 

Az idei konferencia ennek megfelelően tagolódik, az első napon, február 24-én, csütörtökön, közvetlenül az Aranyvackor díjátadója után elsősorban olyan témákat kerülnek sorra, melyek az írók és illusztrátorok érdeklődésére tarthat számot. A második napon, február 25-én, pénteken délelőtt elsősorban a könyvtárosokhoz, délután a pedagógusokhoz szólnak az előadások, beszélgetések, a harmadik nap, február 26-a szombat a nagyközönségé, ahol színes programokkal várják a Petőfi Irodalmi Múzeumba a gyerekeket és szüleiket.

A Kortárs Gyerekirodalmi Napok (2011. február 24-26, Petőfi Irodalmi Múzeum) programja

2011. február 24., csütörtök

11.00-12.30: Aranyvackor pályázat eredményhirdetése, díjátadás, a kiállítás megnyitása.

Házigazda: Szigethy Katalin.

A nyertes pályaművekből felolvas Scherer Péter színész.

13.15-13.45: A szerzői jogokról Koltay Krisztina, a MASZRE jogásza beszél.

14.00-15.00: Kiadói kerekasztal-beszélgetés kiadói irányokról, tervekről, lehetőségekről és vágyakról.

Moderátor: Pompor Zoltán

Résztvevők: a Csimota, a General Press, a Holnap, a Két Egér, a Kráter, a Naphegy, a Pagony, a Scolar és a Vivandra kiadók szerkesztői

 

2011. február 25., péntek

9.00-9.45: Kortárs magyar gyerekirodalmi előadás és bemutató Berg Judittal

9.45-10.30: Mesék mai módra – korszerű mesekönyvek itthon és külföldön. Előadó: Paulovkin Boglárka

11.00-11.45: „Nyitva van az aranykapu…” – kortárs gyermekirodalmi hősök, íróik, költőik és olvasóik a könyvtárban – kerekasztal.

Résztvevők: Kucska Zsuzsa (FSZEK Terézvárosi Gyermekkönyvtár, Budapest) és Dienes Éva (FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár, Budapest), Oláh Rozália (Deák Ferenc Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára, Zalaegerszeg), Nemes Ivánné Bányai Ilona (Illyés Gyula Megyei Könyvtár Szekszárd Gyermekkönyvtári részleg)

14.00-14.45: Részeg elefántokat minden iskolába! – avagy segít-e a kortárs irodalom a tanárnak? Lackfi János szubjektív előadása a kortárs magyar gyerekirodalomról

15.00-16.00: Kortárs magyar gyermekirodalom a felsőoktatásban – kerekasztal beszélgetés a Tanító- és Tanárképző felsőoktatási intézmények Magyar Tanszékeinek magyar irodalmat oktató munkatársainak részvételével.

Moderátor: Pompor Zoltán

Résztvevők: Merényi Hajnalka (ELTE TOK, Budapest), Lipócziné dr. Csabai Sarolta PhD (KF-TFK Kecskemét), dr. Gombos Péter PhD (KE-PK, Kaposvár), dr. Komáromy Sándor (ME-CTFK, Miskolc), Tancz Tünde (PTE-IGYFK, Szekszárd)

16.00-17.00: A kortárs gyerekirodalom oktatása a gyakorlatban – kerekasztal beszélgetés.

Moderátor: Nagy Attila olvasáskutató

Résztvevők: Csájiné Knézics Anikó (Tanítók Egyesülete), Fenyő D. György (Magyartanárok Egyesülete), Imre Napsugár (óvodapedagógus, Ágoston Művészeti Óvoda)

 

2011. február 26., szombat

10.00-10.30 A Kisvackor pályázat győztes pályamunkáinak bemutatója, díjátadás

Díszterem házigazda: Edinger Katalin

10.00-17.00 Kézműves foglalkozások

Erkélyes terem

10.00-15.00 NOHA Stúdió

14.30-16.00 Kun Fruzsina, Mészáros János „Rész és egész”

15.00-16.00 Kőszeghy Csilla – Bumburi a városban – játék, rajzolás

10.30-11.00 Papírszínház

Lotz terem

11.00-15.00 Mesesarok az ELTE TOK hallgatóival

Lotz terem

15.00-16.00 Filmvetítés – Finy Petra „ügy-es” könyveiből, a szerző részvételével

Lotz terem (A tesó-ügy, Az ovi-ügy, A doki-ügy)

17.00-18.00 Bátky András mesél a gyerekek közreműködésével

Lotz terem

10.30-11.00 A Kisvackor pályázat győztes pályamunkáinak bemutatója

Díszterem

11.00-12.00 Radírmocsok és egyéb zenés teremtmények! Lackfi János és a Sajtkukacz

Díszterem együttes koncertje

12.00 Bujtor Anna drámapedagógus játékos tárlatvezetése az Aranyvackor-kiállításon

Aula

16.00 Hétmadár – A Katáng zenekar koncertje

Díszterem

 

Mindhárom nap reggeltől estig kedvezményes gyerekkönyv vásár!

További információk a www.mgyke.hu oldalon.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása