Fel

Aranyvackor pályázat díjátadó

aranyvackor

Aranyvackor pályázat díjátadó

 

Az Aranyvackor gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatot 2007 óta rendezi meg kétévente a Pozsonyi Pagony Kiadó. A pályázat témája idén a Rázós ügyek volt, amelyben fontos társadalmi kérdések kerültek fókuszba, megszólítva ezzel a fiatal és középgenerációs írókat, valamint a frissen végzett, új utakat kereső illusztrátorokat, és új tehetségek bemutatkozását tette lehetővé idén is.
pixel

pixel

 

aranyvackor1

A szakmai zsűri tagjai: Berg Judit, író, Kovács Eszter, könyvkiadó, Lovász Andrea, irodalmár, Paulovkin Boglárka, illusztrátor, Révész Emese, művészettörténész, és Urfi Péter, kulturális újságíró. A pályázat kiállítással egybekötött ünnepélyes díjkiosztójára október 22-én, csütörtökön kerül sor a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

 

A pályázat célja, hogy a tehetséges szerzők és rajzolók megtalálják az útjukat az irodalom és a könyvkiadás világába. Új hangokat fedezzenek fel a kiadók, és tudják azokat közvetíteni a közönség felé. Az Aranyvackor pályázat ezért nem mindennapi lehetőséget nyújt az alkotóknak, hiszen az ide beküldött pályaművek krémjét az összes hazai gyerekkönyvekkel foglalkozó kiadó szemlézi, és azok közül kiválasztja azokat a munkákat, amelynek alkotóival együtt szeretne dolgozni. Az Aranyvackor kézzel fogható eredménye, hogy számos újító, modern illusztrátor került be a gyerekkönyves piacra, rengeteg kortárs meseíró mutatta meg magát itt először. Az Aranyvackor pályázaton olyan pályaműveket kell beadni egy író-illusztrátor párosnak, amely megállja a helyét mint illusztrált könyv: a szöveg, a kép, a könyvterv harmonikus egységben lélegzik együtt benne. A pályázat témája minden alkalommal más, de nagyon tág teret hagy, azonban fontos, hogy mindig problémaorientált: Gyerekbajok, A város, Átváltozás, A mítosz, és Rázós ügyek szerepeltek témaként. Mindig három díjazottja van a versenynek, ugyanakkor a főbb díjak mellett a legfontosabb kiadók adnak különdíjat, ami legalább olyan értékes, ugyanis a díj egyben kiadási ajánlat.

 

aranyvackor4

Az Aranyvackor pályázat nyomán jelentek meg olyan alkotók és művek, mint: Szijj Ferenc, Finy Petra, Kőszeghy Csilla, Menyhért Anna, Balogh Andrea, Gévai Csilla és mások.

 

A pályázat témája idén a Rázós ügyek volt, amelyben fontos társadalmi és egzisztenciális kérdések kerültek fókuszba, mint a válás, a nagyszülők elvesztése, a történelmi traumák (holokauszt, kommunista diktatúra), iskolai bántalmazás, rasszizmus, kirekesztés, szegénység. A pályázat megszólította a fiatal és középgenerációs írókat, valamint a frissen végzett, új utakat kereső illusztrátorokat, a rokonszakmákban alkotókat (látványtervezés, animáció, reklámgrafika), és új tehetségek bemutatkozását tette lehetővé idén is. A pályázat kiállítással egybekötött ünnepélyes díjkiosztójára október 22-én, csütörtökön kerül sor a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

 

https://www.facebook.com/aranyvackor/

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása