Fel

Sárkányos Gyermekkönyvtár

sarkanyos22

Sárkányos Gyermekkönyvtár

 

A sárkány központi figurája a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Gyerekkönyvtárának: nem egyszerűen névadója, vezérmotívuma, hanem egyben a könyvtár szellemiségét is magában rejti.

“Gyerekkorunk kitörölhetetlen emlékű sárkányai a mesék határán túl is léteznek. Ez a lét és nemlét határán őrködő ősi erő megkerülhetetlen az életünk folyamán. Népmeséink változatos alakú (ember-)sárkánya a mesei képsorokban útmutatásokat rejthet magában az (ön)uralom és kincsek megszerzésének módjáról.”  – Stiblár Erika.

pixel

pixel

sarkanyos21

Aki vállalkozik rá, hogy megszerezze a „kincset”, azaz a tudást, az találkozhat vele a mesés helyszínen és megmutatja az odavezető utat.

A Központi Szabó Ervin Könyvtárat 2000-ben felújították, s ekkor került sor gyerekrészleg kialakítására az épületben. Tervezője, Jakab Csaba az eredeti épületen felfedezett sárkányos motívumokat, s innen jött az ötlet, hogy a gyerekkönyvtárat ez a különleges fantázialény őrizze. A Sárkányos Gyerekkönyvtár udvarán álló két óriási kősárkány, melyeket Pusztai Ágoston szobrászművész készített, őrzi a könyvtárt és vigyázz olvasóira,

A könyvtár első szintjén, közel 600 m2-en, különleges hangulatú térben található a több mint 22 ezer kötetes állomány, olvasóteremmel, játékszobával. Mozgássérültek számára minden részleg lifttel is megközelíthető. Az “égig érő tündérfasor” köti össze a szivárványos boltozatot a korszerűen felszerelt világos, tágas olvasóteremmel.

 

sarkanyos23

Múlt és jövő egyszerre, párhuzamosan érzékelhető az ide betérők számára – természetesen a szolgáltatások terén is, hiszen az olvasóközönség nem csak könyveket, és folyóiratokat talál, hanem számítógépeket, audiovizuális dokumentumokat, társasjátékokat, kirakókat is igénybe vehet. Délutánonként megtelik a játékszoba: a szivacskockákból palotát, várat, tornyot építenek a gyerekek

Hétvégén, szombat délelőttönként változatos, színes programokkal várjuk az érdeklődőket: társasjáték klub, zenés-dalos-mondókás-táncos játékok, kézműves foglalkozások interaktív író-olvasótalálkozók, bábelőadások, koncertek, „színházi” előadások, mesejátékok mind-mind megtalálhatóak repertoárunkban. Minden programunk ingyenes, a honlapunkról tudnak tájékozódni.

 

sarkany2

Havonta visszatérő programjaink a legkisebbek számára: a Tánc-Lánc és a „Holnemvolt” koncertek. Mindkettő zenés verses foglalkozás, óvodapedagógus és Kárász Eszter mesezenekara tartja szombatonként délelőtt.

November elején indul médiaismereti foglalkozássorozatunk tinik részére, közösségi oldalak, online játékok, reklám és média rejtelmei témákban.

Legnagyobb, egész napos rendezvényünk a Sárkányos Mesenap. “Meseország királya” felhívást intézett a mai gyerekekhez, hogy hű szövetségesekre van szüksége Fantázia és Valóság határán, akik megvédik és terjesztik a meséket.

 

sarkany3

* Lovaggá válhat mindenki, aki a próbákat kiállja. A programsorozat lezárásaként Meseország királya a Sárkányos Mesenapon lovaggá üti a jelölteket. A Mesenap hagyománnyá vált, majd önálló rendezvénnyé nőtte ki magát. Az egész napos családi mesés nap vezérfonala a középkori lovagkor és a magyar mesevilág ötvözése, mind a meghívott művészek előadásaiban – színdarabok, báb- és zenei előadások -, mind a kézműves foglalkozásokban. “Megelevenedik a magyar mesevilág”, találkozhatnak Meseország királyával és udvartartásával. Idén a Fantázia, a Tudás, a Zene, az Alkotás és a Játék birodalmában kalandozhattak a gyerekek, majd igazi lovagok segítségével elsajátíthatják a bajvívás szabályait és az udvari etikettet. A lányok korabeli körtáncot tanulhatnak.

Hétköznap délelőtt előre bejelentkezett csoportoknak zártkörű, ingyenes élményközpontú könyvtári foglalkozásokat tartunk. Visszatérő csoportoknak mese- média és/vagy kalandos könyvtári órákat kérhetnek a pedagógusok.

A kölcsönzés és a beiratkozás a földszinten zajlik: ugyanott, ahol a felnőtteknek is. 16 év alatti gyerekek, szülői jótállással ingyenesen iratkozhatnak, és az egész könyvtárból, maximum 8 könyvet kölcsönözhetnek.

Mindenkit szeretettel várnak a gyerekkönyvtárosok: Dienes Éva és Ferkai Sára

Dienes Éva
Gyerekkönyvtár vezető
FSZEK Központi Könyvtár
Sárkányos Gyerekkönyvtár
1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
dienes@fszek.hu
http://www.fszek.hu/gyerekeknek/gyerekkonyvtarak__reszlegek/sarkanyos_gyerekkonyvtar

 

dienes@fszek.hu

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása