Fel

Az elvarázsolt disznó

diszno

Az elvarázsolt disznó

Nem mindennapi bemutatóval várja közönségét a Halastó. S a félreértések elkerülése végett nem vízparti horgászatról, hanem egy meseopera bemutatójáról van szó! A mű címe: Az elvarázsolt disznó, melynek fordulatos történetét a Halastó kórus és a Bárka színház állította színpadra. Az első előadás 24-én pénteken lesz Budapesten, a Magyar Szentföld Templomban.

Vascipőben a boszorkány átka ellen
Az elvarázsolt disznó Jonathan Dove kortárs meseoperája, melynek librettóját Alasdair Middleton írta. A történet egy román népmese motívumaira épül: a Sors Könyvébe engedély nélkül betekintő királylány, Flóra, megtudja, hogy egy északról jött disznó lesz a férje. A fátum egykettőre be is teljesedik. Kiderül viszont, hogy az illető Disznó egy király, akit egy gonosz boszorkány elátkozott, mert Disznó nem akarta az ő lányát feleségül venni. A Nyanya hamar fel is bukkan. Egy bűvös cérnaszál segítségével lépre csalja Flórát, és magával hurco lja Disznót. Flórának pedig azt mondja, hogy soha többet nem fogja látni a férjét. „Hacsak három pár vascipőt el nem hordasz, míg égen-földön utána kutatsz.” Flóra tehát felveszi az első pár vascipőt, és elindul megkeresni a férjét…

A meseopera mesés története
A magyarországi bemutató gondolata Göttinger Pál ötlete nyomán született meg, aki rendezőasszisztensként részt vett az angliai The Young Vic Theatre Dove-produkciójában (2006, rendező: John Fulljames), az előadás motorja pedig ismét a Halastó kórus. Az előadás és a zenei anyag a gyermekek és a felnőtt nézők figyelmét egyaránt megragadó, modern, ugyanakkor befogadható nyelven szólal majd meg. A munkálatok már 2010-ben elkezdődtek, a jogdíjak megszerzése, a darab fordítása és áthangszerelés több hónapos kemény munka eredménye. A próbák a 80 fős kórussal 2011 januárjában kezdődtek Tóth Árpád karnagy vezetésével, az előadás rendezője Göttinger Pál.

A Halastó – a kórus
A Halastó kórust 2004-ben alapította Halas Dóra és Tóth Árpád, egy olyan műhely létrehozása céljából, ahol a kísérletezés, a szokatlan zenei eszközök, az egyéni és közösségi kreativitás segíti a kóruskultúra megújulását. A kezdeti 15 fős társaság mára több mint 70 tagúvá bővült, a kórus pedig egyesületi formát öltött. Tagjai valójában „multifunkciós” emberek csoportja, akik egyszerre rajzolnak, énekelnek, szponzort keresnek és technikát egyeztetnek. Mind ezt a saját szabadidejükből, a rendes mindennapi életük és munkájuk mellett. A 2006 óta működő Halastó Kulturális Egyesület céljai között kulturális rendezvények és programok szervezése, szakmai anyagok publikációja, továbbá innovatív zenészek támogatása szerepel.

 

Az elvarázsolt disznó

meseopera (60’ + 60’)

Előadások időpontja:

2011. június 24. péntek 19.00 óra, 25. szombat 19.00 óra, 26. vasárnap 17.00óra,

2011. július 1. péntek 19.00 óra, 2. szombat 19.00 óra, 3. vasárnap 17.00 óra,

2011. július 8. péntek 19.00 óra, 9. szombat 19.00 óra, 10. vasárnap 19.00 óra

Helyszín:

Magyar Szentföld Templom (Budapest, II. kerület, Heinrich István utca 3–5.)

 

honlap: http://azelvarazsoltdiszno.hu/

blog: http://azelvarazsoltdiszno.hu/blog/

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása