Fel

Gyerekverses rajzfilmek a 10. KAFF-on

00003

Gyerekverses rajzfilmek a 10. KAFF-on

 

A Magyar Filmszemlét követően újabb rangos és jelentős fórum, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) közönsége is megismerhette az Egyszervolt.hu és a MOME gyermekverses rajzfilmjeit. A legnagyobb magyar animációs filmfesztiválon mind a tizennégy alkotást vetítették, amelyek az elmúlt év során készültek, a Versfilmek program keretében.

 

Versfilmek a 10. KAFF-on

 

A gyermekversek „megrajzfilmesítése” az Egyszervolt.hu gyermekkulturális honlapcsoport és a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem Anime-programjának koprodukciójában készült. A filmek nevezését maguk az alkotók, azaz a MOME hallgatói intézték a KAFF-ra, s ott mind a tizennégy, 2010-ben készült alkotást bemutatásra alkalmasnak ítélték. Ez egy újabb fontos szakmai elismerés a sorozat számára, hiszen ezzel a legnagyobb hazai animációs filmmustrán szerepelhettek a kortárs gyermekversekre készített alkotások.

Közönséges siker

A filmek ugyan az információs blokkban szerepeltek, ám a korai kezdési időpont ellenére is szép számú – s a vetítés ideje alatt folyamatosan gyarapodó – közönség soraiban egyöntetű sikert arattak. Hasonló a sorozat fogadtatása az interneten is. A verses rajzfilmek az Egyszervolt.hu internetes web televízióján a mese.tv-n láthatók, a Versfilmek Új évad sorozatban. Az egyes filmeket több tízezer egyedi látogató nézte végig, a Sötétség című mesét például 73 000 alkalommal tekintették meg csak az idei első félévben.

Egyedülálló program

Önmagában már az is jelzi a Versfilmek program sikerét, hogy az együttműködés immár negyedik éve tart, miközben általánosan ismert az animációs filmgyártás mostoha helyzete Magyarországon. Ennek megfelelően nehéz helyzetben van a gyermek animáció is, holott ez a korosztály különösen fogékony erre a műfajra, ám sajnos a legtöbb esetben csak importáru formájában találkozhatnak ezzel – leszámítva a magyar animáció aranykorát reprezentáló, ám több tíz évvel ezelőtt készült filmeket és sorozatokat. A Versfilmek sorozat ugyanakkor financiális oldalról egyedülálló vállalkozás – a szó szoros értelmében is -, hiszen állami támogatásban nem részesült, ennek ellenére összesen 29 darab rajzfilm készült el és kapott bemutatkozási lehetőséget – az internet mellett – több fesztivál keretében is.

Folyamatos gyártásban

A Versfilmek program története 2007-ben kezdődött, amikor a gyermekkultúra közvetítését, a friss szemléletű alkotóműhelyek felkarolását hivatásszerűen felvállaló egyszervolt.hu szerkesztősége (4KIDS Meseportál kft.) felkereste a MOME Animáció Szak vezetőjét, Fülöp Józsefet, aki azonnal a kezdeményezés mellé állt. Az eredmény: sikerült összekötni a művészeti egyetem hallgatóinak gyakorlati képzését a magyar gyerekirodalom népszerűsítésének missziójával. A feldolgozásra szánt verseket, dalokat az Egyszervolt.hu szerkesztősége válogatta, a filmek létrehozása pedig a MOME képzési rendjébe épült. A tényleges munka 2008 januárjában kezdődött, az Oscar-díjra is jelölt rajfilmrendező, M. Tóth Géza témavezetésével. A 2010-es évben Fülöp József irányította a hallgatók munkáját. A Versfilmek sikerének köszönhetően az Egyszervolt.hu és a MOME közös munkája az idén is folytatódik. Ezúttal Gacs Réka témavezetésével gyerekdal-klipek készülnek, melyek ősszel lesznek láthatók az Egyszervolt.hu webtelevízióján, a www.mese.tv-n.

A Versfilmek új évad filmjeinek listája

1. Antali Gabriella: Finy Petra – Becsinált leves

2. Bakos Barbara – Horváth Molnár Panni: Miklya Zsolt – Manófi

3. Bakos Barbara – Horváth Molnár Panni: Miklya Zsolt – Sünbeszéd

4. Bányai Zsuzsanna: Kiss Ottó –Jó kövér királyfi

5. Bárdos Attila: Nyulász Péter – Csokinyuszi úrfik

6. Bárdos Attila: Nyulász Péter – Szaloncukor lányok

7. Gellár Csaba: Máté Angi – Sötétség

8. Kuizs Lilla: Lackfi János – Odalenn

9. Ringeisen Dávid: Finy Petra- Leandervölgyi ősember

10. Ruska László: Miklya Zsolt – Egy műveletlen kispók balladája

11. Takács Anikó: Nyulász Péter – Farsang

12. Tompa Borbála: Demény Péter – Ágóbágó álma

13. Vácz Péter – Egely Kati: Miklya Zsolt – Patakiskola

14. Végső Ágota: Fekete Vince – Négy nyulak

 

NYP

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása