Fel

Zöldül az iskola udvar

00001_271x163_normal

Zöldül az iskola udvar

 

Iskola az erdőben-erdei iskola, ismert fogalmak a gyerekeknek és szüleiknek egyaránt. De hogyan lehet az erdőt odavarázsolni az iskola udvarára? 116 hazai pályázó iskola közül tíznek sikerült, s a szeptemberben kezdődő új tanévben már zöldebb, élettelibb iskolaudvaron élvezhetik a kicsöngetések utáni ’tíz percet’ a diákok.

 

Iskolaudvarok

 

Sokféle iskola, sokféle udvar. A szerencséseknek bokrok, fák, tuják övezik a betonpályát, van ahol még igazi focipálya is van, olyan zöld ligetek, amelyekre még évek múltán is szívesen gondolunk vissza. Az országban azonban számos intézmény diákjait szürke, kopár, sokszor elhagyatott betonudvar várja, olyanok ahol a gyerekeknek nincs lehetőségük a fák árnyában megpihenni, vagy a növényeknek köszönhető frissebb levegőt szívni. Legyen ilyen vagy olyan az udvar az biztos, hogy mindig az önfeledt játék, kikapcsolódás terepe.

Egy jó példa

A WWF számára mindig is fontos volt a gyerekek és természetes környezetük kapcsolatának ápolása. Így a szervezet Idén is folytatja a Cetelem Bankkal közös Zöldsuli programját, amely eddig is sokat segített az iskolai környezet ökológiai fejlesztéseiben. Ebben az évben 10 iskola részére biztosítanak lehetőséget az álomudvar megvalósítására. Az internetes közönségszavazás, valamint a zsűri döntése eredményeként a 116 pályázó közül kiválasztott két budapesti és nyolc vidéki iskola a következő tanévben már vidámabb, gyermekbarátbab környezetben fogadhatja a diákokat. A pályázatokat a diákok tanáraikkal közösen készítették, majd a pályázat weboldalán a látogatók – akár az érintett gyerekek, családjaik, vagy a pedagógusok – szavazhattak a számukra legszimpatikusabb álomudvarra.

„Parkosítási terveikben az iskolák a környezetvédelemre is hangsúlyt helyeztek, sőt több iskolában – nagy örömünkre – őshonos fák telepítését tűzték célul. A fákkal, virágokkal borított, barátságos iskolaudvar a természet szeretetére, a környezet megóvására nevel, ami számunkra is az egyik legfontosabb cél” – mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

 

Erdők Éve

Köztudott, hogy az erdők – bolygónk tüdeje – nagy veszélyben vannak. Kontinensenként változó kihívásokkal kell megküzdeniük az erdőgazdálkodóknak, természetvédőknek. Ki ne hallott volna már az esőerdők pusztulásáról, a káros újratelepítésekről, illetve az erdőgazdálkodók és az agrár szektor küzdelméről. A kérdés fontosságát szem előtt tartva az ENSZ 2011-et az Erdők Nemzetközi Évének nyilvánította. Ezzel a 2010-es Biodiverzitást évét követően ismét egy, fontos, a klímaváltozásra, a fenntartható gazdálkodásra kiemelkedő hatással bíró területre kívánta fektetni a hangsúlyt. A program célja, hogy a fenntartható erdőgazdálkodási formákat terjessze, különös tekintettel az erdők globális szerepének fontosságára a Föld élhető légkörének biztosítására.

 

Gyerekek az erdőért

A Zöldsuli program is mutatja, hogy a legkisebb korosztály is mozgósítható környezetünk védelméért. Az Erdők éve hazai rendezvényein kiemelt szerep jut a figyelemfelkeltésnek, melyben a gyerekek az elsődleges célcsoport. A szervezők a gyerekkel szeretnénk közelről megismertetni és megszerettetni az erdőt és annak lakóit. Az ország számos erdei iskolájában szerveznek oktató programokat, művészeti intézmények fotópályázat, rajzpályázat keretében mozgósítják a legkisebbeket. Nemzeti Parkjaink és erdőgazdálkodási intézményeink szakemberek vezetésével indítanak erdei túrákat, ahol a résztvevők megismerhetik az erdő flóráját és faunáját valamint az ott folyó szakmai munkát.

Szűcs Dóra

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása