Fel

Lovagok és várkisasszonyok figyelem!

lovag

Lovagok és várkisasszonyok figyelem!

Ki is az az elátkozott lány? Milyen feladattal bízta meg pécsváradi Asztrik barátot István király? Minderre fény derül szeptember végéig, mikor a magyar történelem jellegzetes alakjai elevenednek meg és várják az érdeklődő hőspalántákat a dél dunántúli várakban. Hétvégenként hőspróbákon bizonyíthatják a gyerekek rátermettségüket és ismerkedhetnek meg a programban szereplő hét vár történetével, hazánk középkorával.

Újjáéledt váraink

Elfeledett, nevesebb és kevéssé ismert várakban indult ez év májusától újra az élet. A Hőspróbák program keretein belül a Dél-Dunántúl híres váraiba látogathatnak el a gyermekek családjaikkal, ahol a játékos vetélkedőkön keresztül betekintést nyernek országunk déli vidékein emelkedő végvárak történetébe. A Dél-Dunántúli Vár- és Kastélyturisztikai Klaszter szervezésében indított program egészen szeptember 25-ig várja az érdeklődőket minden hétvégén, amikor megelevenednek a várak, s telnek meg ifjú lovagokkal és várkisasszonyokkal.

Dunaföldvár, Pécsvárad, Szigetvár, Siklós, Máré, Bikal, Ozora, Simontornya, Szigetvár falai között felsejlik a történelem lovagok, várúrnők, udvari bolondok kalauzolják a látogatókat, a próbára érkezőket. Velük együtt járják végig a gyerekek azt az 1-1,5 órás programot, amikor is ügyességi, kézműves feladatokat kell megoldaniuk. Váranként 7-8 próba vár a gyermekekre, többek között íjászat, dárdavetés, delejes gyűrűhorgászat, gólyalábon érkezés, várostrom, gyalogroham. De lesz fűszerkert ültetés, kard és korona készítés, vagy akár átkelés a mocsáron is. A résztvevők a feladatok végeztével pontgyűjtő füzetükben kapott pecséttel és éremmel távozhatnak.

Elfeledett hősök

A játékos feladatok mellett ismereteiket is bővíthetik a látogatók. Pécsváradon például Asztrik apát történetét ismerhetik meg, és természetesen segíthetnek az apátnak véghezvinni István királytól kapott küldetését: megszerezni a koronát. De a kalandok során mások, mint például Kiskelemen Béni, Kanizsai Dorottya, Az elátkozott lány, Lackfi István, Mátyás király bolondja, Ozorai Pipo és Zrínyi Miklós története is felelevenedik. A várak végigjárásával, a próbák teljesítésével nem ér véget a játék. Szeptember végén a kis lovagok, várkisasszonyok egy igazi nagy középkori parádé részeseivé válhatnak Bikalon. Bár a hőspróbák sorában az idei év még csak az első, a szervezők feltett szándéka, hogy egy hagyományteremtő programot hozzanak létre, mely újabb lehetőséget nyújt a családoknak megismerni országunk történetét, miközben a Dél-Dunántúl várai újból megtelhetnek élettel, vidámsággal.

Online vetélkedő

Azoknak akiknek nincs lehetőségük eljutni országunk déli részére a program honlapján (www.hosproba.hu) hetente megújuló kvíz ad lehetőséget a Hőspróbán való részvételre. A kérdések egy-egy várhoz kapcsolódó ismertanyaghoz kötődnek s az itt jól teljesítő játékosok is meghívást kapnak bikali fináléra.

programajánlónk: egyszervolt.hu/ajanlo/hosprobak-a-del-dunantulon_25931.html

Szűcs Dóra

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása