Fel

Az Irka gyermeklap – Kárpátalja

irka

Az Irka gyermeklap – Kárpátalja

 

Az Irka – az egyetlen kárpátaljai gyermeklap – a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség gyermeklapja. Elsődlegesen szépirodalmi gyermeklap. A klasszikus és mai magyar irodalmi művek bemutatásán kívül közlési teret biztosít a kárpátaljai magyar szerzőknek.

 

1993 novemberében jelent meg az Irka próbaszáma. A lap indulásakor elsődleges feladatként egy szépirodalmi gyermeklap létrehozása szerepelt a gyerekek olvasóvá nevelése, anyanyelvápolása, azonosságtudatának kialakítása és elmélyítése céljából. Megőrizve az eredeti célokat – a szépirodalom mellett mind több teret kap az ismeretterjesztő, foglalkoztató jellegű anyag.

A tény, hogy az Irka az egyetlen magyar kárpátaljai gyermeklap, meghatározza a szerkesztési elveket. Nekünk minden korosztályhoz szólnunk kell: az óvodástól a kiskamaszig, lányokhoz, fiúkhoz egyaránt. Ezért van az, hogy a foglalkoztató jellegű feladatok is több részből állnak. Például minden kifestőhöz társul egy, a kifestendő képpel valamiképpen kapcsolatos kérdés. (A kistestvér fest, a nagyobb választ keres a feltett kérdésre.) Ugyanígy járunk el a Meskete rovatnál is. A mesékhez társul egy feladat. Vagy a mese cselekményével kapcsolatos vagy a mesében előforduló földrajzi fogalommal, illetve az illető nemzettel.

 

A gyermeklap megjelenése támogatásfüggő. Az első Irkák 28 oldalon jelentek meg, mára az oldalak száma 36. Tizennyolc állandó rovattal rendelkezünk: Aranyhal, Bölcsőnk, Döngicsélő, Irkafirka, Kalendárium, Kifestő, Körbenéző, Lapozgató, Meskete, Mindenféle, Nyitva van az aranykapu, Számforgó, Számítógép-suli, Postabontás, Tündérujjak, Útravaló, Versforgó.

2001 óta minden számban 4 oldal az óvodásoké. A rovat címe: Döngicsélő. Verseket, meséket, találós kérdéseket, fejlesztő feladatokat, játékokat találnak itt a legkisebb olvasók. Egyfajta segédanyagnak is szánjuk ezeket az oldalakat az óvónők, szülők számára. Ugyancsak elsősorban az óvodások rovata a Kifestő.

Az Irka szerkesztésekor nemcsak a gyerekekre gondolunk, hanem a pedagógusokra is. A kárpátaljai iskolákban gyakran gond a házi olvasmányok kiválasztása, mivel a könyvtárakban nincs megfelelő számban a szükséges könyv. Egy-egy meséhez, vershez az Irka segítségével egyszerre juthat hozzá az osztály valamennyi tanulója. Rendszeresen közlünk a lapban pályázatokat. A legnépszerűbbnek a rajzpályázatok bizonyulnak.

Nagy az Irka levelezőtábora. A gyerekek elküldik rajzaikat, verseiket, a rejtvények megfejtéseit. Az olvasói visszajelzések alapján a legkedveltebb rovat a Versforgó, a Nyitva van az aranykapu, a Mindenféle, a Tündérujjak.

Az Irka illusztrációit 2007-ig Jankovics Mária készítette, 2007 októberétől Kulin Ágnes. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség terjesztői által a folyóirat Kárpátalja valamennyi magyar óvodájába és iskolájába eljut.

A honlap címe: http://www.kmpsz.uz.ua/index.php/irka.html

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása