Fel

Jó Pajtás és Mézeskalács – Újvidék

jó pajtás mézeskalács

Jó Pajtás és Mézeskalács – Újvidék

 

Mi vagyunk a Jó Pajtás szerkesztősége, mely a Jó Pajtás és a Mézeskalács gyermeklapokat készíti és terjeszti, gyermekfoglalkozásokat és versenyeket valamint egyéb gyermekaktivitásokat, pl. tanulmányutakat, gyermektáborokat szervez.

 

Területileg a “papír” Jó Pajtás és Mézeskalács Vajdaság magyarlakta vidékeit fedi, kinyomtatható internetes változatát (PDF) azonban Magyarországtól Kanadán át Új-Zélandig olvassák az ott élő magyarok gyermekei, unokái.

 

Jelenleg a 65. évfolyamát “taposó” Jó Pajtás a 10-15 éves gyerekeknek készül, s sajnos a világ egyetlen magyar gyermek-hetilapja. A tanév ideje alatt jelenik meg hetente, ami évi 40-42 számot jelent. A4 “newsmagazin” formátum, fényes négyszínnyomású borítóval, fekete-fehér (részben színes) ofszet roto belső oldalakkal, 32+4 oldal terjedelemben – jelenik meg.

 

A Mézeskalács az 5-10 éves gyerekeknek készül, s a tanévben havonta jelenik meg (évi 10 szám, A5 formátum, 36 oldal, fele négyszínnyomású, belső oldalai matt, borítója fényes).

 

A Jó Pajtás jogelődjének, a Pionírújságnak az első száma 1947. január elsején jelent meg, majd 1958-ban új néven, Jó Pajtásként folytatta rendszeres megjelenését. 1953-tól mellékletként, majd 1954-től önállóan jelenik meg a Mézeskalács, a legkisebbek havilapja.

Az egykori szocialista propaganda-gyermeklapok fokozatosan alakultak át oktató-nevelő és tananyagpótló lapokká, melyeknek elsődleges célja a jugoszláviai (újabban: szerbiai) magyar gyermekek olyan irányú nevelése, hogy anyanyelvüket a nehéz körülmények között is minél jobban megtanulják, ugyanakkor számos olyan ismeretanyagot nyújtanak az olvasóknak, ami a tantervekből (véletlenül vagy szándékosan) kimaradt. Ilyenek a történelmi, földrajzi, társadalomtudományi, tudománytörténeti és egyéb ismeretek.

 

A lapok tulajdonosa eleinte közvetlenül az állam volt, később a Forum (állami) Lapkiadó vállalat, majd amikor a lapok pénzhiány címen 1993-ban egy időre megszűntek, a szerkesztőség dolgozói 1994. tavaszán Amicus – Jó Pajtás Kft. néven magánvállalatot alapítottak, mely jövedelmet ugyan nem termelt, de részben önerőből (lapeladás), részben támogatásokból sikerült rendszeresen megjelenteti a Jó Pajtás hetilapot és a Mézeskalács havilapot. 2008. augusztusában az Amicus-Jó Pajtás Kft. és a Magyar Nemzeti Tanács szerződést kötött, melynek értelmében a Jó Pajtás és a Mézeskalács kiadói (laptulajdonosi) jogait a rendszer által anyagilag teljesen ellehetetlenített kiadó átadja a Nemzeti Tanácsnak.

 

2008. szeptembere óta mindkét lap a Magyar Nemzeti Tanács patronátusa alatt működő Magyar Szó Kft. kiadásában, ám továbbra is a korábbi szerkesztők által készítve jelenik meg. Ez az átalakulás két változást hozott: a szerkesztőség főszerkesztője a Magyar Szó napilap mindenkori főszerkesztője lett, ami pedig még fontosabb: az állam kötelezettséget vállalt a lapok szerény, ám anyagi biztonságot jelentő rendszeres pénzelésére. Bizonyságot nyert ugyanis, hogy kisebbségi lapot nem lehet piaci alapokon üzemeltetni.

 

Sajnálatos tényként kell azonban hozzátenni, hogy az 1999-es NATO bombázás eredményeként – részben az elvándorlás, részben a vásárlóerő csökkenése miatt – lapjaink példányszáma az ezredfordulón drasztikusan csökkent, és nem látjuk esélyét sem annak, hogy az 1999. tavaszi szint bármikor is visszaállna.

 

Az intézmény hivatalos neve:

Jó Pajtás vajdasági magyar gyermeklap

Mézeskalács gyermekirodalmi, oktató-nevelő és foglalkoztató folyóirat

 

Jó Pajtás és Mézeskalács szerkesztősége:

21000 Novi Sad / Újvidék (Szerbia)

Vojvode mišića 1/III.

+381 21 4754008

E-mail: szerk@jopajtas.info

Honlap: http://www.jopajtas.info

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása