Fel

Az internet nem felejt !

kimi3

Az internet nem felejt !

 

A mai gyerekek számára internet nélkül már elképzelhetetlen az élet. Már az óvodások is tudják használni a világhálót, mesét néznek, dalokat hallgatnak. A kisiskolások pedig egyedül is elboldogulnak a cyber térben. A sok előny mellett viszont sok veszély is leselkedik a kis felhasználókra. Hiszen az internet olyan, mint az utca. Itt is veszélyes közlekedni, ha valaki nem tudja az alapvető szabályokat.  

kimi2 Veszélyben segít: Kimi

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium „Az Internet nem felejt!” című akciójának a célja, hogy védje a gyermekek jogait, s felhívja a figyelmet a rájuk leselkedő veszélyekre. Tények bizonyítják és számok mutatják, hogy a mai fiatalok milyen sok órát töltenek a virtuális térben, s az is ismert, hogy sokszor olyan hibákat követnek el, amelyeket gondos felkészítés, és kellő figyelem mellett nem nem történtek volna meg.

Szabályok és törvények

Hogy mik ezek a szabályok és törvények, arra egyrészt a szülő, másrészt a pedagógus is felkészítheti a gyereket. Munkájukban segítséget nyújt a Minisztérium, amely elindított egy programot, melyben megismerteti a diákokkal az internetezésre vonatkozó törvényeket, és a biztonságos netezés alapvető szabályait, –ha úgy tetszik– a világhálós KRESZ-t.

A program az „Az Internet nem felejt” címet kapta, célja, hogy a tudatos internethasználatra tanítsa a fiatalokat. Az előadás alatt a diákok megismerhetik a Polgári Törvénykönyv idevonatkozó rendelkezéseit is, különös tekintettel az internetes felhasználással kapcsolatos személyiségi és adatvédelmi kockázatokra.

kimi4

Kvíz és segítség

Ahhoz, hogy az ismeretterjesztés valóban gördülékeny és sikeres legyen a gyerekek körében,  az Egyszervolt.hu és a KIM közös kvízjátékot indít.

A kérdésekből és a kiválasztható válaszokból rájöhetünk például, hogy nem szabad  címet, személyes információkat, képeket kiadni a közösségi oldalakon, ismeretlenekkel találkozókra menni, és hasonló veszélyes kalandokba belemenni.

Fontos, hogy mivel a gyerekek ítélőképessége még nem fejlett, a szülő mindig legyen jelen, ha gyermeke internetezik, felügyelje tevékenységét, beszéljék át, hogy milyen oldalakat nézeget és ott kikkel barátkozik.

 

http://jogosakerdes.hu/internet_nem_felejt/

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása