Fel

Tündér Mira – aki segít a természetnek

mira1

Tündér Mira – aki segít a természetnek

 

Tündér Mira – egy új  darab, mely irodalmi igénnyel megírt, klasszikus mesejáték 5-12 éves gyerekeknek. A darabot Hedry Mária írta, az előadás a Veszprémi Petőfi Színház és a Klebelsberg Kultúrkúria közös produkciója.

Föld védelme

Napjaink égető kérdéseit veti fel, a természet felelőtlen szennyezésének problémáját, közelebbről az élővizek veszélyeztetettségét.

 

tündérmira3

A darabban áttételesen a mese elemek segítségével látjuk az önzés, a kapzsiság határt nem ismerő pusztítását, amely már az egész élővilágot fenyegeti. Azonban, ahogy a mesékben kötelező, van megoldás és jóra fordul az igazak sorsa.

Mese és valóság

Talán a valóságban is lehetséges, ha már gyermekkorban felhívjuk a figyelmet életkoruknak megfelelően a környezet védelmének jelentőségére. Különös dolgok történnek a palotában: a királyné pár éve eltűnt, a kertben a virágok kővé váltak, mióta Lodovico, a gonosz varázsló lett a király főminisztere.

Mírát, a királylányt néhány hete száműzetésbe küldte édesapja, mert hízelgő szavak helyett a királyt születésnapján egy korsó vízzel ajándékozta meg.
Lodovico ráveszi a kapzsi és könnyelmű királyt, hogy gyártsanak a tó és folyó vízéből aranyat, drágakövet. Megígéri, hogy a világ leggazdagabb királyává teszi, cserébe Míra kezét kéri, így akarja megszerezni a hatalmat. Terve az, hogy elpusztítsa a természetet, helyette műanyag világot akar teremteni a maga számára. S valóban, az aranycsináló gépek tönkreteszik az élővilágot, a vizek mindenütt szennyesek, mérgezettek lesznek. Danika, a kis királyfi is megbetegszik.

tündMíra álruhában próbálja megmenteni az országot. Segít neki Jankó, a halászlegény, a palotában Orsolya, a királyi család dadusa és férje, Tóbiás, az udvari bolond. Az izgalmas történetben megjelennek a titokzatos mesefigurák, a varázskút, a teknős, a sárkány és a kígyó, hogy részt vegyenek a gonosz elleni harcban.

Ismeretlen csodadoktorok érkeznek a palotába Danikát meggyógyítani. Kik lehetnek ők?…
A vizek fellázadnak, megfenyegetik a királyt és végsőkig éleződik a küzdelem jó és gonosz között.

A darab következő előadásai:
 
március 26. 10.00, Marczibányi Téri Művelődési Központ
április 3. 10.00, Klebelsberg Kultúrkúria
Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása