Fel

Az árvízkárosult gyerekekért is szól a 31. Kaláka Fesztivál

Az árvízkárosult gyerekekért is szól a 31. Kaláka Fesztivál

Ha július második hétvégje, akkor Kaláka fesztivál. S ez így van immár a 31-ik alkalommal, ám a szervezők idén jótékonysági akcióval is egybekötik a rendezvényt. A szombati gyermekfesztivál belépője egy-egy játék, sporteszköz vagy könyv mellyel a felsőzsolcai oktatási intézmények árvízben megsemmisült felszerelését igyekeznek pótolni.

 

Túl a harmincon

 

Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválját immár 31. alkalommal rendezik meg – az ország egyik legizgalmasabb, legromantikusabb műemlékében, a Diósgyőri várban. Ám rendhagyó módon, ebben az évben nem csak Miskolcon és a várban, hanem Sajóvámoson is több program várja az érdeklődőket. „Egymást találtuk meg” – mondta Rosta Katalin, a Kaláka fesztivál programigazgatója, s hozzátette: a fesztivál sorozat negyedik évtizedében szeretnének Miskolc határain túl, a megyében is megjelenni a rendezvényekkel. Épp akkor kereste meg a Kaláka Fesztivál szervezőit Sajóvámosról az SMS – azaz a Sajóvámosi Művészeti Staféta gárdája, amikor ehhez igyekezett partnereket találni. Örömmel mondtak igent, mert az SMS év közben is folyamatosan, magas színvonalú kulturális programokat szervez, s azokhoz szervesen illeszkedik a Kaláka Fesztivál programja is.

 

 

 

Gyerekjáték a belépő

 

Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a szombat délelőtt most is a gyerekeké. Ezúttal azonban a Kaláka együttes – s a fesztivál szervezői – úgy döntöttek, hogy a Miskolc környékét sújtó árvízi katasztrófára tekintettel ingyenes lesz a Gyerekfesztivál. Azaz majdnem. A közönséget ugyanis arra kérik, hogy hozzanak magukkal egy-egy játékot, plüssállatot, könyvet, sporteszközt, gyerekeknek szóló CD-t, DVD-t, VHS-kazettát, magnókazettát, és így tovább.

 

Az összegyűlt ajándékok – Dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke javaslatára, a megyei Európa Ház és az önkormányzat segítségével – az egyik katasztrófa sújtotta településre, Felsőzsolcára kerülnek, ahol az óvoda és az iskola minden felszerelését, beleértve a játékokat, könyveket, sporteszközöket – megsemmisítette az árvíz.

 

A gyerekeknek szóló programban fellép a Kaláka és Gryllus Vilmos, a koncert után pedig egy remek bábos-zenés-mesés produkciót is láthatnak az érdeklődők Écsi Gyöngyi előadásában.

 

 

 

Minden, ami occitan

 

A három napos Kaláka fesztiválon évről-évre a hazai és nemzetközi folk- és világzenét játszó zenekarok ismert előadói lépnek fel, idén – többek között – a Muzsikás, a Firkin, Ferenczi György és a Rackajam, a RotFront, a Régimese, a PG Csoport. Természetesen színpadra lép az összművészeti rendezvény névadója és házigazdája is, az idén 41 éves Kaláka együttes.

 

Az idei Kaláka Fesztiválon kiemelt szerepet kap a Dél-franciaországi occitan kultúra. Bár a 13 milliós népcsoport nyelvét már kevesebben ismerik, de ők erősen őrzik hagyományaikat. Legjelentősebb képviselőjük, Michel Montanaro – évtizedek óta trubadúrként járta és járja a világot, mára híres zeneszerzővé vált. A fesztiválon pedig nem csak ő lép fel a Vents d’Est (Keleti szél) nemzetközi zenekarával, hanem fia, Balthazar Montanaro is a Zef nevű formáció élén. Ezzel együtt neki kiállítása is lesz – lévén képzőművész, s az occitan kultúra zenéjét Occi-Cant kórus előadásában is élvezheti a közönség. A teljességhez tartozik, hogy a fesztiválon – premier előtt levetítik Szomjas György Michel Montanaroról szóló dokumentum és koncertfilmjeit, valamint az occitan kultúrát bemutató kilenc részes rövidfilm sorozatát.

 

 

Színház, könyv, kiállítás vásár

 

A koncerteken kívül – mint minden évben – ezúttal is lesznek kiállítások, filmvetítések, táncházak, népművészeti vásár. A sorból kiemelkedik a pénteki nap délutánja, amikor is a múlt évben 40 éves Kalákáról szóló könyv bemutatóját tartják, az évfordulón tartott Meglepetés koncertről készült DVD bemutatójával együtt. A jeles évforduló egybe esett Kányádi Sándor 80-ik születésnapjával, ezt pedig a Kányádi 80 – Kaláka 40 elnevezésű, erdélyi turnésorozattal ünnepelte költő és zenekar. Az erről készült fotó riportsorozat kiállítását is pénteken nyitják meg.

 

 

A 31. Kaláka Fesztivál július 9-11–én lesz, Miskolcon, a Diósgyőri várban és Sajóvámoson. A részletes program megtalálható a fesztivál honlapján: www.kalakafesztival.hu

 

 

 

Nyulász Péter

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása