Fel

Az évtized dobogós gyermekkönyvei

Az évtized dobogós gyermekkönyvei

Fontos fordulópontjához érkezett a „Tíz év ötven gyermekkönyve” akció, melynek keretében húsz szakmai szervezet valamint az olvasóközönség együttműködésével kerestük az elmúlt tíz évben megjelent magyar gyermekkönyvek közül a legjobbakat. A verseskötetek taroltak, a prózai művek nehezebben verekedték fel magukat az élbolyba.

 

Figyelemfelkeltő akciónak indult, ám az elmúlt egy hónapban a vártnál is nagyobbat “szólt” a „Tíz év ötven gyermekkönyve” szavazás, mellyel az értéket hordozó magyar gyermekkönyvekre kívánta és kívánja felhívni a figyelmet a három szervező a Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete, az Egyszervolt.hu gyermekkulturális honlap és a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat szerkesztősége, valamint a húsz ajánló szervezet. A figyelemfelkeltés formája ez esetben egy reprezentatív ajánlati lista összeállítása volt. Ebben húsz, a gyermekirodalom és a gyermekkönyvek világában jártas, a gyermekek kulturális nevelése iránt elkötelezett szakmai intézmény és szerkesztőség működött együtt. Összesen 210 kötet illetve kötetsorozat került az ajánlati listára, melyről a közönség is kiválaszthatta a maga kedvencét. Ez a teljes kínálat folyamatosan megtekinthető az egyszervolt.hu oldalán, s ugyanitt látható a közönségszavazás, a szakmai szavazás valamint a kettő összesítésével kialakult „abszolút” lista is.

 

 

Megnyerték a közönség “szívét”

 

A szakmai szervezetektől a Friss tinta! gyermekvers antológia kapta a legtöbb ajánlást és a legjobb helyezést. Az egy hónapon át tartó közönségszavazás alapján Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő című kötet sorozata a legnépszerűbb, e két lista összesítése alapján pedig Berg Judit: Rumini című könyve végzett az élen. Az akció sikerét jelzi, hogy az interneten húszezer látogató kereste fel az ajánlati listát, és ott 65 ezer oldalt tekintettek meg, s a hétvégén lezajlott Gyermekirodalmi Fesztiválon is fokozott szakmai és közönségérdeklődést váltott ki a kezdeményezés. A végeredmény ismeretében tudományos igényű kérdéseket fogalmaztak meg a konferencia résztvevői, melyek aztán elemzéseket, kutatásokat indíthatnak el. A közönség eközben pedig örömmel fedezett fel olyan köteteket, melyek eleddig méltatlanul háttérbe szorultak.

 

 

Nem ért véget

 

Az érdeklődésre tekintettel ez a kezdeményezés folytatódik. A cél továbbra is változatlan: ráirányítani a figyelmet a reneszánszát élő magyar gyermek- és ifjúsági könyvkiadásra, s megmutatni a kereskedelmi dömpingáru mellett jelenlévő kínálatot. A szervezők már az elkövetkező esztendőkre  tekintetenek: évente egyszer újra és újra fel kívánják mutatni, hogy nagy klasszikusaink nyomában új szerzők és új illusztrátorok tűnnek fel, s munkájuk nyomán egyre nagyobb számban és egyre magasabb minőségben születnek új, szép és tartalmas gyermekkönyvek, verses és mesés kötetek.

 

 

Nyertesek


A szerencsés szavazók könyvvásárlási utalványt is nyerhettek, a Bookline.hu internetes könyváruház jóvoltából.

 

Fődíj: 20 000 Ft-os könyvvásárlási utalvány:

Magát Jánosné, Budapest

 

II. díj: 10 000 Ft-os könyvvásárlási utalvány

Ijjas Tamás, Budapest

Szabó Gabriella, Mindszent

Tomcsányiné Gyenes Györgyi, Őrbottyán

Vita Anna Mária, Gyergyószentmiklós, Románia

 

III. díj: 5 000 Ft-os könyvvásárlási utalvány:

Bődey Sándorné, Budapest

Fogarasi Anna, Üllő

Lavotháné dr.Jáger Katalin, Sárospatak

Darainé Tóth Ildikó, Szentendre

 

 

Az ajánlati lista elkészítésében közreműködő intézmények, szervezetek, szerkesztőségek, ábécérendben:

 

1. Csodaceruza Szerkesztősége

2. Dörmögő Dömötör szerkesztősége

3. Egyszervolt.hu szerkesztősége

4. Fővárosi Beszédjavító Intézet

5. Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete

6. HUNRA – Magyar Olvasástársaság

7. IBBY – Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesülete

8. Magyar Írószövetség Gyermek- és Ifjúsági Szakosztálya

9. Két Egér Könyvesbolt

10. Kincskereső gyermekirodalmi folyóirat szerkesztősége

11. Könyvtárostanárok Egyesülete

12. KönyvHét folyóirat szerkesztősége

13. Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése

14. Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtáros Szekció

15. Petőfi Irodalmi Múzeum

16. Pozsonyi Pagony Könyvesbolt

17. Prae.hu – gyerekoldalak szerkesztősége

18. Tanító újság szerkesztősége

19. Tanítók Egyesülete

20. Új Könyvpiac szerkesztősége

 

 

 

Nyulász Péter

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása