Fel

Harisnyás Pippi új ruhája

Harisnyás Pippi új ruhája

Harisnyás Pippi hatvanöt éves, s e jeles évfordulón új köntösben jelennek meg történetei – Agócs Írisz borítóképével, s Berg Judit ajánlásával. Az első három kötet már a Könyvfesztivál idején elérhetővé vált, és vélhetően az újrafelfedezés örömét adja a mai kis vadócoknak.

 

Hatvanötéves vadóc

 

A világ egyik legismertebb, s legszertelenebb bakfisa 1945-ben látott napvilágot Svédországban. A történet keletkezéséről az a nagyon kedves anekdota kering, hogy az írónő, Astrid Lindgren lánya, Karin kérte meg egyik este a mamáját, hogy meséljen neki valamit. Mire Astrid visszakérdezett, hogy mégis miről meséljen, van-e ötlete? Erre a kislány rávágta, hogy „Mesélj Harisnyás Pippiről!” – így kezdődött az egész, és Astrid csak mesélt és mesélt. A főszereplő – Pippi Långstrum, pedig azt testesíti meg, amit minden gyerek szeretne: azt csinál amit, és amikor akar, hiszen egyedül él, nagyon erős és még varázsereje is van. Egyedül él egy zegzugos, mesébe illő villában, a verandán lovat, a babaágyban élő kismajmot és az ágy alatt egy koffer aranypénzt tart. Ha kedve tartja, száz palacsintát süt a barátainak, vagy felvásárolja a játékbolt teljes kínálatát a városi gyerekek örömére, de bármikor hajlandó fellépni a cirkuszban vagy móresre tanítani a betörőket. Az élet azonban Pippi számára sem fenékig tejfel, apja ugyanis tengerész, és csak hébe-hóba tud hazatérni hosszú utazásairól, és ha végre hazatér, csak nagyon rövid ideig tud maradni.

 

 

Vonzó külső a vonzó belsőhöz

 

Mindenképpen szerettük volna megújítani a Harisnyás Pippi sorozatot, s egy olyan jópofa zsebkönyvet létrehozni, amit nem „ciki” elővenni, ami sugallja azt a huncutságot, amilyen a főszereplő, Harisnyás Pippi maga – mondja Vas Katalin, az Egmont kiadó szerkesztője. Modernebbé, színesebbé szerettük volna tenni a köteteket, s ezzel egyrészt közelebb hozni a gyerekekhez, másrészt azért, hogy ne vesszen el az egyre színesebb és szélesebb gyermek – és ifjúsági könyv választékban. Úgy döntöttünk tehát, hogy a belső illusztrációk megtartás mellett új borítóval, új ajánlóval adjuk ki, s ezek megalkotására a gyerekek számára hiteles és közkedvelt írót és illusztrátort kérünk fel.

 

 

Berg Judit és Agócs Írisz

 

Berg Judit, az egyik legsikeresebb gyerekkönyvszerző. Vele egy mesefesztiválon találkoztunk, s ott beszélgetve derült ki, hogy gyermekeivel együtt nagy Harisnyás Pippi rajongó – mondja Vas Katalin – Magától értetődő volt, hogy őt kérjük meg, ajánlja saját szavaival az olvasók figyelmébe a történeteket, s örömmel vállalta el a fülszövegek megírását. Bizonyára figyelnek azok az olvasók, akik szeretik Ruminit, vagy Pankát és Csiribít.

 

Agócs Íriszhez egyrészt az ő szívvel és lélekkel teli rajzai, másrészt személyes ismeretség vezetett. Azaz külön kértük fel – ámbár ő Berg Judit alkotótársa a Cipelő cicák és a Maszat könyvek sorozatban. Mindketten meglepetve, de örömmel fogadták, hogy ezúttal is együtt dolgozhatnak.

 

 

Pippi a föld körül

 

Harisnyás Pippi számára a valós világban sem telik eseménytelenül az élet. Az eltelt hat és fél évtized alatt 63 nyelven jelentek meg szerte a világon a Pippi könyvek. A történetek három regényben, tizenkét mesekönyvben, számtalan kifestő és foglalkoztató könyvben követhetők. Szülőhazájában, Svédországban három, Amerikában pedig egy élőszereplős, egész estés film készült a történetből, két egész estés rajzfilm – melyeket idővel epizódonként sorozatok formájában is bemutattak. Szerte a világban folyamatosan újabb és újabb színházi bemutatók születnek.

 

 

Nyulász Péter

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása