Fel

Babinda – A macska és a babszemek

babinda

Babinda – A macska és a babszemek

 

Ozsvárt Tóth Rita egy magazin művészeti vezetője. Első mesekönyve 8–10 éves gyerekeknek szól. A fordulatokban, izgalmas eseményekben gazdag mai mese a babok országában, Babindában játszódik. Rita különleges világot teremtett, ahol kicsit más szempontok érvényesülnek, mint az emberek világában.
Márpedig egy könyv lapjain minden megtörténhet, és természetesen meg is történik!

babinda_2

Hogyan kerül egy elefánt egy második emeleti lakásba?!
 És mi történik, ha leszakad az elsőre, kidübörög az utcára, és romba dönt mindent, ami az útjába kerül? Babindában, a babok országában senki sem gondolta volna, hogy ilyen rettenetes napra ébrednek. És főként nem gondolta volna ezt Joli, a babnő, aki lányaival – a szülinapos Lulával és a kotnyeles
Micivel -, valamint a furcsa bajszú Pali úrral és kutyájával, Traktorral együtt menekül az Elhárítás elől. Vajon időben elérik a határt? És kicsoda a titokzatos Celofán? A romantikus akciómeséjéből majdnem minden kiderül. Majdnem minden? Persze. Ugyanis ez még csak az első rész – mint azt Ozsvárt Tóth Rita elárulta.

– Hogyan született meg a mese?
– Életem két momentumából származik
az alapötlet. Az egyik, amikor a nagyobbik lányom születésnapjára kapott egy cicát, akit Celofánnak neveztünk el.
Alakot ugyan nem tudott változtatni,
mint a babindai Celofán, viszont mindennap alakított valamit a lakásban a kis bestia. A másik, hogy gyerekeimmel sokszor fantáziálunk arról, milyen varázserőt szeretnénk. Az alakváltoztatás is egy ilyen beszélgetésben merült fel.

– Kiknek szánod a mesét?
– 8–10 éves gyerekeknek elsősorban, de remélem, hogy a szüleik is élvezni fogják, netán kedvet kapnak az elolvasására. Elsősorban önálló olvasásra terveztem,
de bízom benne, hogy az illusztrációk a kisebbek érdeklődését is felkeltik.

celofan-traktor

– A hétköznapi életben is jól jönne néha egy kis varázserő, ugye?
– Azt nagyon élvezném, ha egy csettintéssel rendet tudnék rakni a gyerekszobában, mint Mary Poppins. Egy telekáthelyező gépre régóta vágyom, és egy alakváltoztató macska is jól jönne. A lányaim annak örülnének legjobban.

– Melyik szereplővel tud olvasás közben azonosulni egy 10 éves gyerek?
– A nagyobbik lányom mindenképp Lulával, a tini bablánnyal. A könyv elkészültekor állandóan azokat a részeket kutatta, ahol bizonyítékot talál, hogy róla mintáztam a bablányt! És ez nagyrészt így is van, hiszen a szereplők bablétük ellenére nagyon emberiek. Szerintem ez a figura áll majd legközelebb egy 10 éves gyerekhez

– Milyen műfajba sorolnád a mesét?
– Romantikus akciómese. Van benne ármány, egy pici szerelem és fél tucat varázslat amolyan James Bond, Chandler és Agatha Christie utánérzet.

– Miért babok a főszereplők?
– Annak idején az iskolában egy francia filmfesztivál plakátjára terveztem hasonló figurákat. Emberszerű, de egyszerűbb felépítésű alakokat rajzoltam. A testük nagyon hasonlított a babszemekre. Nagy sikerük volt, és én is nagyon megkedveltem őket. Velük szőttem a történetet.

– És Te? Te, kivel azonosulsz?
– Én természetesen Celofánnal. Ha újra születnék, macska szeretnék lenni nálunk.

Ozsvárt Tóth Rita
Babinda – A macska és a babszemek
Tessloff és Babilon Kiadó, Budapest, 2013.

 

 – nyp –

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása