Fel

Bábszínházi világnap – országszerte

babnap0

Bábszínházi világnap – országszerte

Ha március 21., akkor meteorológiai tavasz és immár hagyományosan Bábszínházi világnap, szokatlan produkciókkal, szokatlan helyszíneken, egyszeri és megismételhetetlen akciókkal.
pixel

Vojtina

Vojtina

pixel

Március 21. nem csupán a meteorológiai tavasz kezdete, hanem a bábművészet világnapja is, amelyet a bábművészet határon inneni és túli magyar nyelvű képviselői a Budapest Bábszínház kezdeményezésére immár negyedik éve ünnepelnek nagyszabású eseménysorozattal.

A célok továbbra is változatlanok: az egyre nagyobb figyelmet, érdeklődést kiváltó, a színházi életben egyre nagyobb teret nyerő műfaj megerősítése, képviselőinek, a legfiatalabb generációnak és a már régóta a pályán levőknek bemutatása, megismertetése, a bábszínház helyének megerősítése az adott településen, a lakók elhivatottságának növelése bábszínházuk és a műfaj iránt. Ezen a napon kő- és független bábszínházak művészei, színművészeti egyetemek hallgatói együtt igyekeznek új nézőket megnyerni a műfajnak a színházépületekben és azokon kívül is.

 

Ciróka

Ciróka

 

Budapesten, a vidéki bábszínházakban és a határon túl is számos programmal várják az érdeklődőket. A Vojtina Bábszínház művészeivel Debrecen legforgalmasabb helyein találkozhatnak kora délután, de a bábosok ellátogatnak a Debreceni Klinika: Gyermek Hemato-Onkológiai Osztályára is. Kaposváron minden kaposvári óvoda és iskola udvarán, valamint az épülő bábszínház helyén álló kápolnánál, várhatóan ezer kívánságléghajó indul óhajszalagokkal, világgá röppentve a hírt, hogy a városban bábszínház épül. A pécsi Bóbita Bábszínház történetéről Szekszárdon nyílik kiállítás. Marosvásárhelyen egyetemisták flashmobjára kerül sor, a nagyváradi Lilliput Társulat bábosai pedig reggel iskolákban, óvodákban kezdik a napot, hogy aztán délutánra a várat foglalják el.

A 2017-es Bábszínházi világnap magyar nyelvű üzenetét Nánay István színikritikus írta. Az eseménysorozat fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, a budapesti események védnöke Tarlós István főpolgármester.

 

bab1

 

A Budapest Bábszínház programjai a világnapon:

Hoffer Károly színész-tervező-rendező és Végvári Viktória színházpedagógus a Madách és a Vörösmarty Gimnáziumba látogat el egy különleges Beckett-etűddel. A frissen kitüntetett Tatai Zsolt jóvoltából Vitéz László a Napsugár Bábszínház bábos drámaíróversenyről szóló sajtótájékoztatóján vendégeskedik a Fővárosi Nagycirkuszban, a világhírű magyar mesehős pedig a délután folyamán a várban is elpáholja az ördögöt.

16 órakor a BKV M2 metrópótló hajóját a Batthyány téren kalózok szállják meg.

17 órakor és 17.30-kor Bábklasszikusok az Operában címmel láthatók Chopin- és Kodály-művekre készült etűdök az Operaház előcsarnokában.

19 órakor kezdődik a Holle anyó nyílt próbája a színházban (regisztráció: info@budapest-babszinhaz.hu), ezzel párhuzamosan pedig a Marionett sörözőben Lénárt András Stop című, világjáró Mikropódium-produkciója, valamint Kovács Katalin bábszínész Baltazár-előadása is megtekinthető.

 

Budai Bábszínház

Budai Bábszínház

Forrás: Budapest Bábszínház

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása