Fel

Színházi világnapi események a Kabóca Bábszínházban

kaboca0

Színházi világnapi események a Kabóca Bábszínházban

A veszprémi  Kabóca Bábszínház minden év márciusában három világnapot is ünnepel.

 

pixel

kaboca2pixel

A Gyermek- és Ifjúsági Színházi Világnaphoz kapcsolódva március 19-én 10 órakor látható a Kabóca Bábszínházban (Veszprém Agóra) a Zűrbolygó című interaktív bábelőadás a barátságról. A speciális effektusokat használó előadást követően kulisszajáráson vehetnek részt a nézők. Betekinthetnek a színházak világába, közelről megnézhetik, mi is történik a színpadon egy előadás során, és kipróbálhatnak hangtechnikai varázslatokat is.

 

Március 21-én, a Bábszínházi Világnapon 10 órakor a veszprémi Vásárcsarnokban találkozhatnak az érdeklődők Ludas Matyival, a gólyalábas Döbrögivel és a szemtelen lúddal, akik az árusok segítségével igazságot szolgáltatnak.

 

kaboca4

 

Ezzel egyidőben a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban a Zűrbolygó előadás látható, amit szintén kulisszajárás követ.

 

A Színházi Világnap alkalmából március 26-án 10 órakor Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika című meséjéből készült bábelőadás bemutatója lesz a Kabóca Bábszínházban.

 

kaboca3

 

Részlet a 2016 évi üzenetből:

“Március 21. a világ bábművészei számára nemcsak a tavasz első napját jelenti. Tizenhárom esztendeje a bábjáték ünnepnapja is.
Az ezredfordulón, 2000-ben, Németországban merült fel először a Nemzetközi Bábművész Szövetség magdeburgi kongresszusán, hogy a színházi világnap mintájára legyen a bábosoknak egy külön ünnepe. Akkor már joggal éreztük úgy, hogy ez a műfaj nagykorúvá vált. Minden más színháznál szélesebb korosztálynak játszik. Fiataloknak, öregeknek, felnőtteknek, kamaszoknak, gyerekeknek, néha még csecsemőknek is. Talán azért, mert jobban képes játékos és filozofikus, komolytalan és komoly, vidám és mulatságos lenni, mint legközelebbi rokonai, a drámai és a zenés színház művészei, vagy a történeteit eltáncoló, eléneklő hozzátartozói. Hogy talán már a nézőknek sem csak óvodai emlékei törnek elő, ha az a szót hallja, hogy bábszínház. Nem csupán egy paraván jut eszébe, amelyen különböző mesefigurák játszanak emberi lényeket vagy állatoknak álcázott jellemeket. Meg hogy a báb már nem elsősorban akkor arat sikert, ha minél tökéletesebben hasonlít az emberre, és ráadásul le tudja csavarni a fejét, a levegőbe tud emelkedni és még sok más olyan dologra képes, amire az élő ember nem. Tovább …

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása