Fel

Bach-virágok és a szülés utáni depresszió

Mother In Nursery Suffering From Post Natal Depression

Bach-virágok és a szülés utáni depresszió

 Az enyhe gyermekágyi lehangoltságtól (baby blues) kezdve a szülés utáni depresszión át, a kórházi kezelést igénylő szülés utáni pszichózisig különböző mélységű reakciókat válthat ki.  Szerencsére azonban,  kevés kismamát érintenek a súlyosabb állapotok, a rosszkedv és a szomorúság 1 hét alatt elmúlik. Ennek ellenére nem szabad félvállról venni a szülés után jelentkező lehangoltságot, mert adott esetben hosszabb távon depresszió kialakulásához vezethet.

De mi áll a háttérben?

A szülés utáni depresszió hátterében hormonális, pszichológiai és szociális okokat sejtenek a szakemberek. A megemelkedett hormon szint, ami tízszerese az átlagosnak a szülés utáni három napban lezuhan és ez nagyon megterheli a szervezetet. Ezzel együtt teljesen megváltozik a szülők élete, hiszen már nem ketten, hanem hárman, vagy többen is vannak. Ehhez az új helyzethez alkalmazkodni kell mindenkinek. A Walnut (Dió) Bach-virágcseppet Bach doktor pontosan erre az állapotra kereste: a nagy élethelyzet változás megkönnyítésére, az új dolgok, állapotok elfogadására. Saját vágyaikat háttérbe kell szorítaniuk, kevesebb idő jut egymásra.  Sok családra nagy anyagi terhet ró egy apróság érkezése, ami további kihívást jelent a szülőknek.

Növelheti elfordulását további néhány tényező:

  • nehéz volt a szülés
  • hamarabb érkezett a kisbaba, koraszülött lett,
  • az édesanya távol él a családjától,
  • alacsony az önbecsülése
  • nem megfelelő a viszonya a partnerével
  • úgy érzi feladta a karrierjét, és nem biztos, hogy így képzelte el az életét

Szülés utáni szomorúság

Ezt más néven baby buesnak is szokták hívni, de én inkább maradnék a szülés utáni depressziót megelőző állapotnál, a szomorúságnál és lehangoltságnál. Általában a szülést követő 3-4. napon kezdődik és a nők 50-80%-át érinti. Ahogy jön, úgy gyorsan 1 hét alatt általában el is múlik. Ilyenkor a jellemző a hangulatingadozás, az egyszer fent egyszer lent állapot. A Scleranthus (Egynyári szikárka) és a Mustard (Vadrepce) eszencia segít megtalálni a középutat, és a semmiből jövő szomorúságot – ami ok nélküli – felszárítani. A RESCUE Elsősegély keverék Jolly Jokerként használható, amikor nem mennek jól a dolgok, kibillenünk a normál kerékvágásból. Ez a készítmény 5 Originál Bach-virágeszenciából áll, melyek hatással vannak, az önuralomra, a türelemre, a traumákra, a koncentrációra és nagyfokú félelemre.

Szülés utáni depresszió

A szülés során átélt események hatása nem múlik el gyorsan, főleg, ha komplikáció lépett fel, vagy a kisbaba egészsége nem kielégítő. Az ekkor keletkezett trauma oldásában a Star of Bethlehem (Ernyős madártej) eszencia a jó választás. Gyakori jelenség, hogy az anyukák feszültek, sírósak, vagy fáradékonyságra panaszkodnak.  Ingerlékenyebbek a megszokottnál és a hangulatuk is nagyon változó. Türelmük sem a régi, ami az Impatiens (Nebáncsvirág) virággal fejleszthető. Persze ez érthető is, mert az állandó éjszakázás, a pelenkázás, szoptatás büfiztetés mókuskereke az édesanya minden erejét felemészti. Az Olive (Olajfa) Bach-csepp segíti a regenerációt ebben a fizikailag és lelkileg is megterhelő időszakban. Jellemző, hogy hol rettenetesen örülnek, hol pedig teljesen reménytelennek látják a helyzetüket. A kilátástalanság állapotába a Gorse (Sülzanót) képes fényt árasztani, ezzel visszaadja a reményt, és megmutatja, hogy van kiút. A túlzott mértékű aggódás a kicsi egészsége miatt, lelkileg nagy terhet ró az anyukára.A Red Chestnut (Vörösvirágú vadgesztenye) segít megtalálni a finom egyensúlyt.

Önmagunkba vetett hitSok frissen szült nő számol be arról, hogy alkalmatlannak érzi magát a feladat ellátására. Úgy érzi, hogy ő nem képes megbirkózni a feladattal. A Larch (Vörösfenyő) az önbizalom Bach-virága ebben a helyzetben segít megtalálni azokat a forrásokat, amihez vissza tud nyúlni az édesanya és erőt tud meríteni belőlük. A túl nagy felelősség ,  is gondot szokott jelenteni, azoknál akiknél jelentkezik a szülés utáni depresszió. Van egy emberke, aki teljesen rájuk van utalva, akinek a jelzéseiből nem tud még olvasni, és képtelen így őt ellátni. Azok, akik egyébként mindig feltalálják magukat és boldogulnak bármilyen helyzetben, azokat is kihívás elé állíthatja. Félelmet éreznek, kételkednek abban, hogy képesek jól ellátni a rájuk zúduló feladatokat, túl sok lett minden egyszerre. Az Elm (Szil) gyógyír ilyenkor tud segíteni. Új lendületet ad, erőt és energiát.

Szülés utáni depresszió kialakulásának számtalan oka lehet.

Szülés utáni depresszió kialakulásának számtalan oka lehet.

Felelősségünk

Előfordul, hogy olyan dolgokért hibáztatják magukat, amiért nem felelősek. Ebben a helyzetben a Pine (Erdei fenyő) segít felismerni az én határait, hogy meddig tart a saját felelősségük. Rosszul létük oka az is lehet, hogy nem tudnak megfelelni a környezetük elvárásainak, ami szintén a szülés utáni depresszió egyik kiváltó tényezője lehet. Ez tipikusan a Centaury (Kisezerjófű) állapotnak felel meg.

Életcél

És végül ejtsünk szót a személyes ambíciókról. Vannak olyanok, akiknek nehéz elfogadniuk, hogy most egy teljesen más szerepet kell betölteniük. Az addigi szabadságuk korlátozott lett, nem azt csinálják, amit szeretnének, és lehet, hogy nincsenek is meggyőződve arról, hogy  ezt akarták. Nem csak, hogy új a szerep, ráadásul nem is ők diktálják az ütemet. Az addigi vezető szerepről le kell mondani, mert van egy aprócska 4-5 kilós lény, aki bizony nagyon keményen diktálja az ütemet. A maximalizmust ilyenkor vissza kell fogni, és belátni, hogy bizony nem lehet egy fenékkel két lovat egyszerre megülni. A rugalmasság, a léc lejjebb tétele nagyon sokat javíthat a helyzeten ilyenkor. Ebben a Rock Water (Forrásvíz) Bach-virágeszencia nagyon jó partner. Ráadásul a tiszta gondolkodás sem megy mindig, a koncentrálás is nehezen esik, ami nem csoda. A fáradtság, a kimerültség megteszi hatását. Ebből adódóan a döntéshozatallal is meggyűlik a kismamák baja, ami szintén az önmagukról alkotott képüket gyengíti.

Szülés utáni depresszió oka lehet, hogy nem volt tervezett a várandósság.

Szülés utáni depresszió oka lehet, hogy nem volt tervezett a várandósság.

Ezekkel az érzésekkel megküzdeni nem könnyű. A felelősség, a fáradtság, az új helyzet komoly terhet ró a kismamákra. Ez a kibillent lelki állapot pedig aztán hatással lesz a fizikai állapotukra is, melyek a közérzetüket is befolyásolja.

Hogy segítenek a Bach-virágok?

Dr. Edward Bach (1886-1936) angol orvos, a Bach-virágterápia megalapítója, korát megelőzve rájött, hogy az érzelmi állapot és a fizikai közérzet között kapocs van. Ennek a felfedezésnek a során kifejlesztette módszerét, amely a felborult lelki harmónia helyreállításában nyújt segítséget. A természet csodás növényeiből kivonatokat készített (38 félét), melyek olyan negatív érzelmi állapotok visszaállítására törekszenek, mint a félelem, a szomorúság, a kevés önbizalom, a túlterheltségből fakadó kedélyvesztés, reménytelenség érzése.

A Bach-virágeszenciák használatával képesek leszünk hinni ismét önmagunkban, képességeinkben, türelemmel el tudjuk fogadni, hogy az életünk iránya megváltozott.  És nem csak a kismamáknak, hanem a családtagoknak is segítséget nyújthatnak az Originál Bach-cseppek, olyan helyzetekben, amikor döcögve találjuk meg helyünket az új családban, fellép a féltékenység érzése (apukánál, nagyobb testvérnél), vagy nehéz boldogulni a rokonok tanácsaival, aminek se vége se hossza.

Az itt felsorolt helyzetek mindenkinél előfordulhatnak, de ha ez az állapot a szülés utáni 3 hónap után jelentkezik és tovább tart, mint két hét, akadályozzák az anyukát a kisbaba ellátásában, akkor mindenféleképpen orvosi segítségét érdemes kérni. Természetesen a Bach virágterápia nem helyettesíti az orvosi segítséget! De ebben a helyzetben is kiegészítő módszerként segítheti a felépülést.

forrás: http://bachvirageszencia.hu/bach-viragok-es-szules-utani-depresszio/

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása