Fel

Bartos Erika kapja 2018-ban a Janikovszky Éva díjat

IMG_5029

Bartos Erika kapja 2018-ban a Janikovszky Éva díjat

 

 

A Janikovszky Éva díjat az íróról elnevezett irodalmi alapítvány hozta létre azzal a szándékkal, hogy olyan irodalmi és művészeti alkotások létrehozóit díjazza, akik a felnőtt és a felnövekvő nemzedék együttélésének helyzeteit, történéseit életszerűen, hitelesen és humánusan képesek bemutatni.

 

A korábbi díjazottak Marék Veronika – író, illusztrátor, Alföldi Róbert – színész, rendező, Lackfi János  – költő, Rigó Béla – író, költő, Varga Márta – a Janikovszky Éva iskola igazgatója és Nógrádi Gábor – író voltak.

 

2018-ban a díjat a kuratórium Bartos Erika író, illusztrátornak ítélte, akinek kötetei aligha hiányoznak a legkisebbek és a velük foglalkozó oktatási intézmény polcairól.

 

 

 

Az ünnepséget   Dr. Fodor Péter, a FSZEK Főigazgatója, a Janikovszky Éva Alapítvány kuratóriumi tagja nyitja meg, majd a Brúnó Budapesten sorozata kapcsán rövid köszöntőt mond Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, a díjat átadja Janikovszky János, az Alapítvány kuratóriumi elnöke.

 

A díjat megtestesítő kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása.

 

A díjátadót követően Bartos Erika vetítős, játékos foglakozást tart a jelenlevő gyerekseregnek.

 

janikovszky_dij

A szerzőről:

 

Az eredetileg óvónőnek készülő, majd építészmérnökként végzett Bartos Erika Pro Familiis-díjas meseíró könyveit a legkisebbek rögtön a szívükbe zárták, mert meséivel megnyugtató, harmonikus világot közvetít. Eleinte a legkisebbeknek írt hétköznapjaikról, az őket leginkább foglalkoztató kérdésekről. Könyveivel kiszélesítette világukat, bevezette őket a számukra még esetleg ismeretlen hétköznapi helyzetekbe, melyekkel életük első éveiben meg kell ismerkedniük, így segítve őket a magabiztossá, kiegyensúlyozottá tevő ismeretekhez. Bogyó és Babóca sorozatából rajzfilm, diafilm és színpadi feldolgozás is készült.

Művei több nyelven megjelentek, munkáját számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el.

Több verseskötete is napvilágot látott. Verseit több zenekar is megzenésítette, klasszikus gyerekkari kórusművet is komponáltak szövegeire.

Pályája kezdetétől fogva aktívan foglalkozik súlyos betegségben szenvedő gyerekekkel. Hiánypótló karitatív könyveiért,sokrétű jótékony tevékenységéért miniszteri elismerésben részesült, a Máltai Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt oklevelét is átvehette, majd 2017-ben a Csillagbusz című kötet kapcsán Év Gyermekkönyve díjban részesült.

Diplomáját a BME Építészmérnöki karán szerezte, így végzettsége miatt könyveiben hangsúlyos szerepet kap az épített környezet. A szerző a főváros építészetét is feldolgozta 2016-ban, a mesekönyvek világából kilépve építészeti albumot adott közre Budapest titkai címmel, saját grafikáival illusztrálva, amely elnyerte a Szép Magyar Könyv Verseny főpolgármesteri különdíját. Brúnó Budapesten című sorozatában pedig a fővárost mutatja be gyerekszemmel, jelentősen hozzájárulva ezzel a mindannyiunk számára oly fontos helyismerethez.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása