Fel

Beszédes táblák az utakon

stop_tabla

Beszédes táblák az utakon

 

 

Annak, aki közlekedik nemcsak az irányjelző táblákat, vagy épp a tiltó vagy épp megengedő táblákat kell ismernie. Sokszor olyan jelzésekkel is találkozhattok, amelyeken egy kis piktogram, kép van, amely már önmagában is beszédes. Melyek ezek?

 

Változó utak

Talán a legismertebb tábla, amellyel sokszor találkozhattok az a zsákutca jele. A „T” betűt jelölő tábla is irányjelző, figyelmeztető, hogy ennek az utcának nincs folytatása. Ide behajthatsz, de ugyanott kell kimenned, ahol bejöttél. Ez a jel nagyon fontos az autóval, biciklivel közlekedőknek, mert itt bizony nem haladhatnak tovább.zsakutca_tabla

 

Ugyanilyen fontos táblák, mikor az úton, melyen haladsz hirtelen emelkedni fog, vagy egy nagyobb lejtő fog következni. Ilyenkor a táblán egy kis rajz jelöli, hogy az út milyen mértékben fog változni. Figyelj, mert még ha biciklivel is közlekedsz, lehet, hogy nagyon nehezen fogsz ide feltekerni, vagy ha lejtőt jelez a tábla, akkor fokozottabb figyelemmel kell fékezned!

veszelyes-lejto 150px-Zeichen_110-58_-_Steigung,_StVO_1992.svg

 

Üzenet a teherautóknak

Ezek a táblák főleg a nagy teherautók sofőrjeinek szólnak. Számukra ez nagyon fontos, hiszen ha ilyen jellel találkoznak, ahová nem hajthatnak be, akkor annak meg van az oka. Esetleg azért, mert az út túl szűk lesz számukra, vagy épp azért, mert rossz az út, s megsérülhet az autójuk. Sokszor a hidak, vagy alagutak elé rakják ki a jelzést, mert ott esetleg olyan alacsony a magasság, hogy nem férnek el alatta a nagyobb járművek. Érdemes ezeket megfigyelni, s esetleg arra is gondolhattok, hogy mi a helyzet akkor, ha egy magasabb személygépjármű tetejére rakjátok fel a bicikliket, s a ti autótok is eléri azt a magasságot, hogy nem fér egy-egy alagútban. Sajnos már volt erre is példa!

 

korl_forg 052_A_megjelolt sulyhatart_meghalado_tehergepkocsival_behajtani_tilos

 

 

Mit jelent a „H” betű?

Ez az érdekes tábla egy nemzetközi egyezményes jelt takar, a kórház jele. A Hospital elnevezésből származik, s a világon mindenki ismeri ezt a jelet. Ez is létfontosságú jelzés, főleg azoknak, akik beteggel sietnek a kórházba. Sokszor egy piros kereszt is jelölheti a kórházat, vagy épp az orvos közellétét.

 

download

 

download

 

 

Szélzsák jelzés – mit takar?

A szélzsák jelzés is egy érdekesség. A legtöbbször olyan helyre rakják ki, ahol várható, hogy szeles időben mindig nagy szél van. Ilyen például az autópályák mellett, ahol már korábban kirakják a táblát, s pár kilométer után már meg is láthatjátok az igazi szélzsákot az út mellett. Ha megfigyelitek nagy szélben, akkor a zsák megtelik levegővel, s jelzi, hogy merről fúj a szél. Az autóval utazóknak azért fontos ez a jelzés, figyelmeztetés, mert viharos időben fokozottabb figyelemmel kell vezetni. Egy –egy nagyobb szélroham a kis autókat meg is dobhatja. Fontos, hogy ilyenkor lassabban kell haladni az utakon!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

 

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása