Fel

Biztonságban kétkeréken

family-riding-bikes-safely

Biztonságban kétkeréken

 

 

Ahhoz, hogy valóban biztonságban legyetek a biciklizés, rollerezés során, fontos, hogy egy-egy egészségügyi ismeretet elsajátítsatok, illetve biztonsági szabályokat betartsatok. Ezeket persze nemcsak a gyerekeknek kell ismerniük, hanem a szülőknek is fontos, hogy betartsák. Hat fontos intelem, amire mindig érdemes odafigyelni!

 

Legyen mindig naprakész a biciklid

 

Amikor elővesszük a biciklit a garázsból, pincéből, tárolóból, fontos, hogy mindig takarítsuk le, ellenőrizzük a kerekek állapotát, s legfőképpen a fékrendszert! Kevesen tudják, hogy a biciklin mindig két egymástól független fékrendszernek kell lennie, működnie. S itt a működésen van a hangsúly, amit mindig ellenőrzni kell. Hiszen a jól beállított fékrendszer életet menthet! Minden indulás előtt ellenőrizzük még a láncokat, a váltót is! A váltó használatára külön tanítsuk meg a gyerekeket, mert ennek helytelen használata is sokszor okozhat balesetet! A biciklin elöl és hátul is legyen lámpa, mert ennek hiányában láthatatlanok vagyunk az utakon.

 
Légy látható

A láthatóság az egyik legfontosabb szempont az utakon. Lakott területen kívül kötelező a láthatósági mellény, esetleg egy-egy láthatósági kar – vagy bokaszalag. A bukósisak használata is fontos, hiszen egy-egy esésnél sok balesetet elkerülhetünk, ha a gyerekeken van sisak. Városi és közuti biciklizés során is tegyük rá a gyerekekre, sőt a felnőtteket se mentsük fel a sisak viselése alól!

 

 Biztonságos gyerekülések

 

A legkisebbeket soha ne vigyük a bicikli vázán, vagy biztonságos gyerekülés nélkül, csak a csomagtartón. Életveszélyes lehet egy ilyen utazás, mert a kisgyerek lába könnyen beleakadhat a küllőkbe, s hamar eltörthet a lábuk. Gyerekülésből is olyat válasszunk, amelyet biztonságosan oda tudunk szerelni a biciklire, s a kicsik lába is jól elfér. A nagyobbaknak a sisak mellé vegyünk térd- és könyökvédőket is, ezzel is fokozva a biztonságukat.

 

Váltó ruha

 

Mikor kisgyerekekkel megyünk hosszabb túrára, a biciklis táskába mindig tegyünk be esőkabátokat. Hiszen nincs is annál kellemetlenebb érzés, ha hirtelen jön a zivatar, s vizesen kell tovább tekernünk. Váltó ruhát, egy-egy száraz polót is érdemes elcsomagolni. Hiszen még a nagy melegben is kellemetlen izzadt polóban tekerni, s ilyenkor még hamarabb megfázhatnak a gyerekek.

 

Elsősegély csomag

Fontos, hogy hosszabb kirándulásokra mindig legyen egy kis elsősegély csomag a biciklitáskában. És hogy ez mit tartalmazzon? Legfőképpen kötszereket, ragtapaszokat, fertőtlenítő folyadékot, esetleg gumikesztyűt és kézfertőtlenítőt. Ha tudjuk előre, hogy erdőben fogunk biciklizni, akkor már az indulás előtt érdemes befújni a gyerekeket kullancsriasztó spray-vel. Nyáron, de ilyenkor ősszel is oda kell figyelni az erős napsugárzásra. Indulás előtt mindenképp használjunk napvédő krémet, főleg az arc, orr területére. Hasznos lehet még: izomgörcs elleni krém, vagy egy-egy magnézium tabletta is!

 

 

Baleset esetén mit tegyünk?

 

Ha kisebb balesetet szenvedünk, akkor hamar elláthatjuk magunkat, vagy a gyerekeket. Szerencsére a horzsolások, ütések hamar gyógyulnak, s már másnap újra kétkerékre pattannak a gyerekek. Viszont komolyabb sérülésnél pl. koponya, vagy gerincsérülésnél, fektessük le a sérültet a földre, s ne engedjük meg, hogy mozogjon. Ilyen esetekben mindig hívjon orvosi segítséget, mentőt. Töréseknél is fontos, hogy ne mi kezdjük el ápolni a gyerekeket, hanem hívjunk szakembert!

 

Biztonságos biciklizést kívánunk!

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása