Fel

Családok napja a Skanzenben

skanm3

Családok napja a Skanzenben

2014. május 17., 9:00-17:00

Szentendre, 2014. május 12.- Idén ünnepeljük az ENSZ által megrendezett Nemzetközi Családév 20. évfordulóját. Május 15-én, a Család nemzetközi napjához legközelebbi hétvégi napon, azaz május 17-én az együtt töltött közös percek és a szülő-gyermek kapcsolatát erősítő közös játék fontosságára hívja fel a figyelmet a szentendrei Skanzen számos programjával.

skanm2

Régen a több generációs családok- nemritkán 8-10 fő- együtt, egy szobában éltek. A famíliában a gyermekek felnéztek a szüleikre, akik tisztelték az idősek tudását. A család a társadalom legkisebb egységét, alapját képezte, a mesterségek pedig apáról fiúra, a fortélyok anyáról, leányára szálltak. Éppen ezért a családok nemzetközi napjához legközelebbi szombaton, május 17-én családi nappal készül a Skanzen.

A családon belül mindenkinek megvolt a szerepe és a feladata. Tipikus női munkának számított a gyermekek nevelése, a kendermunka, a sütés-főzés, ház rendbetétele. Úgy tartották, hogy ezeket a feladatokat a férfinak végezni szégyen, sőt a fiúgyermeket még ki is csúfolják érte. A férfimunkába (vetés, cséplés, fűrészelés, házépítés, jószággal való bánás) a nők csak szükség esetén kapcsolódtak be. A gyermekek a családi napon a Munkák a házban foglalkozás keretében átélik, hogy felnőttként milyen nemek szerinti ház körüli teendőkkel foglalatoskodtak falun nap, mint nap. Amíg a lányok édesanyjuk nyomdokaiba lépnek, vajat köpülnek, bevetik az ágyat, rendbe teszik a konyhát, fellocsolják a padlót, kézi malommal őrülnek, addig a fiúk édesapjuk feladatait látják el: fűrészelnek, szénát talicskáznak, fát hordanak. Kicsik és nagyok a 11:30, 12:30, 13:30 és 14:30-kor kezdődő családi vetélkedőkben mérettetik meg magukat: sor kerül a kötélhúzásra, zsákbafutásra, kosárba dobásra, a Kinn a bárány, benn a farkas körjátékra, valamint számos ügyességi játék is várja őket: mocsárjáró, gólyalábazás, karikahajtás, gúzsdobálás. A test trenírozása után a szellem pallérozására is sor kerül; a család apraja-nagyja az Anyanyelvápolók Szövetségének játékos kvíz kérdéseit megfejtve ismeri meg a magyar nyelv táji gazdagságát. Kiderül ki kicsoda az állatcsaládokban, és milyen izgalmas nyelvjárási jelenségek élnek napjainkban. A mozgás és a fejtörők után jólesik a kézműves helyszíneken megpihenni, ahol sorra készülnek a gyapjúbárányok, mártott gyertyák és a legkisebbeknek pedig természetes anyagokból a csörgők és egyéb hangkeltő eszközök.

skanm4

A karon ülőket várja a múzeum Bárány Évéhez kapcsolódó programok között Nagymama bárányos meséivel a Meseházban. Oszter Alexandra elhozza legújabb meseillusztrációit, közösen rajzol a gyermekekkel, de előkerülnek az Alföldi mondák is, Kepes Ágnes, a Sün Peti és barátai mesekönyv írónője az állatok történeteit tárja a lelkes hallgatóság elé 11, 12, 13, 14, 15 órakor, valamint 15:30-kor. A mese vonalán haladva a kilátogató családoknak kedvezményes könyvvásárral készülnek a szervezők, mesekönyvek, verses és mondókás kiadványok gazdag választékából válogathatnak. A felnőttek a Skanzen óriás bútorait- bölcsőt, hatalmas széket és asztalt- kipróbálva átélik, milyen is a világ gyermek szemmel.

A nap folyamán kiderül, hogyan készül a családok legfontosabb eledele a kenyér; hiszen régen úgy tartották: „Ha kenyér van, minden van!”. Anya és lánya a konyhában kipróbálhatja a szitálást, gyúrást, majd pedig kóstolhat a frissen kisült cipóból juhtúróval, vagy juhsajttal tálalva. Az Ásványrárói lakóház konyhájában a családi asztalra ünnepi linzersütemény kerül.

Május 17-én a családok felnőtt tagjai pedig 50 % kedvezményt kapnak a belépőjegy árából (a 6 éven aluliak ingyenesen léphetnek be a múzeumba). A szervezők esőhelyszínekről is gondoskodtak, a programokat esős időben fedett helyen, a lakóházak enteriőrjeiben tartják meg.

skanm1

Gyermeknapon, május 25-én

… a gyermekeket ünneplik a Skanzenben, hiszen akció keretében 14 éves korig ingyenesen léphetnek be a kisebbek a múzeumba. A múzeum Bárány évéhez kapcsolódó programjai között szerepel az ostorkészítés, bőrfeldolgozásnál kulcstartó készítése, de lesz gyöngyfűzés, pereckóstolás, és meséket is hallgathatnak. Az iskolapadba ülve átélhetik a régi falusi iskolák hangulatát; fény derül a spongyát rá kifejezés eredetére és lehetőség nyílik megismerni a tanya új állatait is: a bocit, a nemrég született bárányokat, a kiskecskét és a kismalacokat.

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása