Fel

Csecsemők bélflórája – miért fontos, hogy odafigyelj rá!

szoptatos-etrend-eletmod-1920-1008

Csecsemők bélflórája – miért fontos, hogy odafigyelj rá!

A legtöbben azt hiszik, a baktériumok csakis ártalmasak lehetnek. A valóság ezzel szemben az, hogy az emberi szervezetben tanyázó parányi élőlények milliói segíthetnek javítani és megőrizni egészségünket, ezért már kisgyerekkorban fontos odafigyelni rájuk – magyarázza dr. Henna-Maria Uusitupa finn biológus, a Turkui Egyetem kutatója, aki azon dolgozik, hogyan lehet mesterséges úton segíteni a csecsemők bélflórájának megfelelő kifejlődését.

Születésünktől fogva megosztjuk a testünket különböző baktériumokkal, gombákkal és más apró élőlényekkel, melyek összességét mikrobiomnak nevezzük. Nem mindegy azonban, hogy milyen arányban vannak jelen a hasznos és a káros mikrobák a szervezetben, különösen a bélrendszerben – ezek ugyanis akár az egész életre kihatóan befolyásolják az ember egészségét. Uusitupia a Philadelphiai Ted DuPont konferencián tartott előadáson avatta be a hallgatóságot a témába.

Születéskor és csecsemőkorban eldől a dolog

A belekben tanyázó baktériumok által alkotott mikrobiom összetétele sokaknál már születésekor és csecsemőkorban eldől. A császármetszéssel világra jött gyerekek például másmilyen mikrobiommal rendelkeznek, mint természetes úton született társaik, de a kisgyermekként kapott gyógyszerek, táplálék és az otthoni környezet (a lakás tisztasága, a testvérek és háziállatok jelenléte) is alapvetően befolyásolja, milyen mikroorganizmusok telepednek meg a bélrendszerben. Hasznosabb, ha nem egy mindenestül tiszta, steril környezet veszi körül a kicsiket.

Az, hogy kisgyerekként milyen baktériumok lelnek otthonra a beleinkben, és milyenek nem, az egész életünkre kihat, és igen fontos dolgokban dönthet. Idetartozik az elhízás, a cukorbetegség, sőt a rák egyes fajtái is – magyarázza az előadó. Rengeteg olyan dolog történik csecsemőkorban, ami akadályozhatja a megfelelő mikrobiom kialakulását. A legtöbb ezek közül – mint a gyógyszerek vagy akár a császármetszés – természetesen hasznosak, ezért nem kiiktatni kell őket, hanem létrehozni olyan módszereket, amikkel ellensúlyozhatók ezek a hatások, és biztosítható a hasznos baktériumok kifejlődése.

A cikk itt folytatódik: https://divany.hu/szuloseg/2020/01/22/kisbaba-belflora-probiotikum/

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása