Fel

Gyerekdalok fejlesztő hatásai

022317-mother-song-01

Gyerekdalok fejlesztő hatásai

Zenél, dobol, dúdol, üti a ritmust a kezével, ringatjuk, lovagoltatjuk, közösen énekelünk, régi emlékek… s még sorolhatnám, hogy mennyi minden jó dolog jut eszembe a gyerekdalokról. De vajon mit is fejleszt, ha minél több gyerekdalt énekeltek a gyerekeitekkel? 

 

  1. Régi emlékek visszaidézése – nincs is annál jobb, amikor hirtelen eszünkbe jutnak a saját, gyerekkorunkban hallgatott, megismert gyerekdalok. S hopp, valahonnan az agyunk mélyéről, kristálytisztán halljuk, majd énekeljük a dallamokat. Igen, talán ez a legelső, legfontosabb üzenet a gyerekdalokról, hogy ezek olyan mélyen belénk lettek kódolva, még gyerekkorunkban, hogy soha nem tudjuk elfelejteni őket! Ugyanígy adjuk át tovább mi is!
  2. Agyi fejlődést segíti – ugyanúgy, mint a mondókák esetében nagyon segíti a gyerekek agyi fejlődését. A mindig ismétlődő dallamok, a hozzájuk tartozó szövegek. Ezek az élmények segítik, hogy még fejlettebb legyen az agyuk!
  3. Társadalmi kapcsolatok fejlesztése – azáltal, hogy énekelünk, különböző szituációkat játsszunk el egy -egy dalban, amit a gyerek is megtanul. Ezek könnyedén beépülnek, s a hétköznapokban visszaköszönnek, ezáltal könnyebb lesz a gyerek kommunikációja is. Hamarább tud majd megszólalni, kapcsolatot építeni társaival.
  4. Új kifejezések megtanulása – ugyanúgy, mint a mondókáknál a gyerekdalok is tele vannak új kifejezésekkel, amelyekkel talán csak a daloknál találkozik a gyerek. Ezeket könnyen megtanulja, s majd alkalmazza is! Tehát fejleszti a szókincsét, a beszéd kialakulását! Érdemes minél korábban elkezdeni dalolni a gyerekeknek, majd közösen folytatni! mother-singing-bedtime-stories
  5. Zenei nevelés – ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a legegyszerűbb gyerekdalok is segítik a zenei nevelést. Egy-egy egyszerű dallam, a hozzá ütött ritmus, vagy csak a testi kontaktus, hogy ringatjuk ritmusra a gyereket, már sokat segít a gyerekek korai zenei nevelésében. Annál persze nincs is aranyosabb, mikor az épp beszélni tudó gyermek a közösen megtanult dalokat énekelgeti játék közben.
  6. Kapcsolat – szülő és gyerek között, a dalolás közben még jobban kialakul a kötődés, akár nagyszülő, akár a szülő között. S a dallamok, a dalok nemcsak a játékban lehetnek jelen, hanem énekelhetünk evés közben is nekik, utazáskor is kiváló, hogy hamarább teljen az idő.

A magyar gyerekdalok tárháza hatalmas. Ahhoz, hogy minél többet ismerjetek meg ezek közül, ajánljuk a Gyerekdalok és Mondókák Youtube oldalunkat, ahol számtalan dalt, mondókát találhattok. Sőt jó hír, hogy januártól már az új videókat is megtekinthetitek! 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása