Fel

Csicsóka a szegények krumplija

http3-bp-blogspot-com-davmvgo-1kuusmt2_pvydiaaaaaaaaabel_urbswt_qss200csicsoka.jpg

Csicsóka a szegények krumplija

Évekkel ezelőtt még azt sem tudtuk mi az, sose hallottunk róla. Mára kiderült, hogy ez a szegények krumplija, sőt az is, hogy milyen egészséges. Szólítsuk csak egyszerűen csicsókának, vagy épp földialmának, vagy tótrépának. Titokzatos ajándék
A sokáig inkognitóban lévő zöldség volt talán az egyik legjobb karácsonyi ajándékom, amikor a szomszédunk egy ládányi földdel megjelent a kapuban. Először furcsán néztünk rá, majd kiderült, hogy a földben sok-sok csicsóka melegszik, s ezzel a technikával a bácsi gondoskodott az eltarthatóságáról, így biztos eláll, nem fonnyad meg, mondta,  s valóban azóta lelkesen kotorászunk a földben, ha épp leveshez vagy körethez akarjuk felhasználni.
De  mi is ez a csicsóka?
Sokaknak még mindig ismeretlen ez a kis gumó, pedig az íze szerintem minden ételt egy kicsit feldob, megbolondít, s a legjobb, hogy a gyerekek is megeszik – észrevétlenül.

Ismeretlen íz
Vannak, akik szeretik az ismeretlen ízeket, a különlegességeket, akkor annak nem kell messzire mennie, mert a csicsóka máris egy kis kuriózum.
Íze hasonlít a retekhez vagy a karalábéhoz, s ugyanúgy elkészíthető salátaként, vagy levesként, vagy épp sült zöldségekbe keverve. Nyáron a növény nagyon magasra megnő, olyasmi mint a napraforgó, s ennek a gumóját kell késő ősszel kiszedni a földből. Ma már nemcsak piacon, hanem egyes zöldségesnél is kapható, érdemes keresni, kipróbálni.

Gyógyhatásai
Ami nagyon jó ebben a göcsörtös gumóban, hogy:
– vércukor csökkentő
– antibiotikum után a bélflórát regenerálja
– csökkenti az édesség utáni vágyat – így fogyókúrakor is bevethető.
– szív és érrendszeri problémákra is kiváló.

Kell ennél több biztató adat, hogy kipróbáljuk? S azt se feledjük el, hogy ilyenkor télen egyre kevesebb növényben, zöldségben van vitamin. Viszont a csicsókában még rengeteg van!

tipp: 
Főzzetek egy teljesen átlagos krumpli levest, csak a krumplik mellé tegyetek néhány szem csicsókát is. Aki még barátkozik az ízével, annak kiváló lesz ez az első ismerkedés. Érdemes a levest leturmixolni, s akkor még észre sem veszik, hogy a krumplihoz hasonló valami, igazából csicsóka volt. 
Az én gyerekeim imádják! 
Sőt frissen felvágva, nasizni is kiváló!

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása