Fel

Csodaceruza – a kortárs gyerekirodalom lapja

00001_271x163_normal

Csodaceruza – a kortárs gyerekirodalom lapja

 

A Csodaceruza folyóirat 2001-ben jelent meg először, és azóta is töretlenül küzd azért, hogy tájékoztassa interneten és nyomtatott formában a közönséget a kortárs gyermekirodalom változásairól.

A Csodaceruza bemutat szerzőket, illusztrátorokat, könyvkritikákat közöl az újdonságokról, figyel a nemzetközi eseményekre, díjakra, a hazai és külföldi olvasásnépszerűsítő mozgalmakra. A Csodaceruza egyszerre kíván a tudományos élet kiszolgálója lenni, ugyanakkor szeretne a szülőknek, pedagógusoknak, könyvtárosoknak ötleteket és hasznos információkat nyújtani az olvasás népszerűsítéséhez.

 

 

2010 végén a Csodaceruza kizárólag gyermekeknek szóló lapszámmal is jelentkezett, melyet gyermekek számára jelentetett meg, és a 2011-es tervek szerint évente 5 alkalommal kínál olvasnivalót a 3–10 éveseknek. A Csodaceruza a kezdetektől a minőség mellett kötelezte el magát. Azt szeretnénk, ha ebben a könyvrengetegben, mely körülvesz bennünket, olvasóink olyan útmutatót kapnának a kezükbe, mely megbízhatóan tájékoztatja őket.

 

A gyermekirodalom iránt az érdeklődés az utóbbi években nőtt, de ezzel együtt még nagyobb teret nyertek a kommersz, a tömegek ízlését kiszolgáló kiadványok is. Honlapok sokasága foglakozik könyvajánlattal, tanáccsal, ebben az információáradatban még nehezebb hiteles információhoz jutni. Sajnos elég gyakori, hogy az „otthonülő anyukák” gyermekkönyvszakértőként adnak tanácsot az olvasóknak. A Csodaceruza szerzői szakemberek, akik a gyermekirodalmi kutatások szempontjait figyelembe véve írják a cikkeket, tanulmányokat.

 

A Csodaceruza gyermekeknek szóló lapszámaiban versek, mesék, kreatív oldalak találhatók. Tapasztalataink szerint a gyerekek számára nagyon kevés olyan folyóirat készül, amely a képek és a szövegek minőségére helyezi a hangsúlyt. Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek hozzáértő művészek alkotásait olvashassák és nézhessék, hiszen alapvető kötelességünk nekünk, felnőtteknek a művészi felé irányítani érdeklődésüket. Sajnos a reklámok világa és az igénytelenség továbbra is szennyezi vizuális környezetüket.

A Csodaceruza folyóirat 2000 példányban jelenik meg, 2011-től minden második lapszám gyermekeknek szól.

 

További információ: www.csodaceruza.hu

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása