Fel

SZITAKÖTŐ – Irodalmi és ökológiai folyóirat 8 év feletti gyerekeknek

szitakötő

SZITAKÖTŐ – Irodalmi és ökológiai folyóirat 8 év feletti gyerekeknek

 

A Szitakötő alapvetése, hogy a környezet fogalmát a természeti környezetnél tágasabban értelmezi; az épített és a szellemi környezeten túl a társadalom egészére, a másik emberre is kiterjeszthetőnek véli. Ezért nemcsak a veszélyeztetett természeti értékek megismerését és megóvását tartja fontosnak, hanem a szellemi, erkölcsi értékek gondozását is, és kiemelt figyelmet fordít a hátrányos helyzetű gyerekekre.

 

Célja, hogy a művészeti és a környezeti nevelés módszereinek együttes alkalmazásával vonzó, magas színvonalú művelődési és szórakozási lehetőséget nyújtson a már folyékonyan olvasó gyerekeknek, és felnyissa szemüket a szűkebb és tágabb környezetükben látható, megtapasztalható érdekességekre. A kíváncsi gyerekek folyóirata sokszínűségével, változatos témaválasztásával és izgalmas képanyagával mindenki számára kínál valami újat.

 

A kortárs irodalmi művek (vers, mese, kispróza) és az ismeretterjesztő cikkek (történelem, irodalom, képzőművészet, a természettudomány számos területe, néprajz, nyelvészet, zene stb.) mellett a korosztálynak megfelelő, kreatív foglalkoztató feladatok segítik a befogadást. Az évszakokhoz is igazodó írások olvasmányos, érthető nyelven szólnak minden témáról. Az egyes számokban mese-, rajz- és egyéb pályázaton indulhatnak a gyerekek egyénileg, csoportosan vagy családi segítséggel. A Szitakötő honlapján (www.szitakoto.com) is játék várja a diákokat és a tanárokat, hetente nyerhetnek könyveket. Az eddig megjelent cikkek és képzési segédanyagok teljes terjedelemben olvashatók a honlapon.

 

 

A magas színvonalú nyomdatechnikai kivitelezésben készülő kiadvány színes fotó- és reprodukció-anyaga a harsány vizuális környezethez szokott gyerekek számára újdonságot jelent, finomítja látásmódjukat és vonzó alternatívát kínál. A képzőművészeti rovatban egy-egy 20. századi magyar festő bemutatását kivehető poszter egészíti ki. A lap nem tartalmaz reklámokat, csupán a cikkekhez kapcsolódóan kulturális és tudományos intézmények, szervezetek munkájára hívja fel a figyelmet. Az újság külső megjelenésével is az “eldobós társadalom” hazánkban még uralkodó szemlélete ellen hat, az elolvasott számokat érdemes megőrizni.

 

 

A Szitakötő folyóirathoz kapcsolódó oktatási programban több mint 300 hazai és határon túli magyar tannyelvű általános iskola vesz részt. A program keretében intézményenként egy kiválasztott osztály minden egyes diákja és a kapcsolattartó pedagógus ingyenes példányt kap a folyóiratból. A 12 000 példányban megjelenő folyóiratnak így mintegy 90 százaléka egyenesen gyerekek kezébe kerül. Iskolánként rendszerint több osztály is használja, sok helyen a Szitakötőre alapozó szakkörök, klubok alakultak, és a szülők, nagyszülők is szívesen olvassák, így szerény becslés szerint minden számnak 30 000 olvasója van.

 

 

A Szitakötő megrendelhető a lapot kiadó Liget Műhely Alapítványnál a honlapon, megvásárolható az újságárusoknál, néhány jobb könyvesboltban vagy előfizethető a postán. A közhasznú Liget Műhely Alapítvány 2008 óta jelenteti meg a Szitakötő című negyedévi irodalmi és ökológiai gyereklapot.

Cikksorozatunkról

NyP

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása