Fel

Csukás István-díj, íme a győztesek

csukas1

Csukás István-díj, íme a győztesek

 

2014 augusztusában alapította meg Őze Áron, akkor a Pesti Magyar Színház igazgatójaként a Csukás István díjat,  azzal a céllal, hogy a gyermekszínházi terület szakmai kommunikációját elősegítése, lokális, nívós műhelyek munkáit megismerje, valamint ezen helyeket bemutassa és beemelje az országos körforgásba. Az első meghirdetett pályázatra 31 pályamű érkezett, amelyek közül három mű szerzőjének ítélte oda a kuratórium a Csukás István-díjat.

pixel

pixel

csukas4

Gődény Balázs, Csukás István, Dóka Péter és Mikó Csaba

pixel

Április 11-én, a magyar költészet napján első alkalommal adta át Őze Áron, az általa alapított Csukás István-díjat a Mesemúzeumban tartott díjátadó ünnepségen. A díjat Dóka Péter Sajtkirály című műve, Gődény Balázs Mesélj mesét! című műve, valamint Mikó Csaba Kövérkirály című műve nyerte el.

 

csukas2

A Csukás István-díj 2014 augusztusában alakult meg, amely díj egy meghívásos pályázat nyertesét illeti, és az elismerésen túl, a CSID kuratóriuma által üzemeltetett honlapon válik nyilvánossá, s mindenki számára elérhetővé. A három nyertes pályaművet a CSID a magyarországi színházak számára kiajánlja, s javaslatot tesz azok nagyszínpadi vagy kamaraszínházi bemutatására. „ A pályaművek beérkezésének időszakában már akadt színház, aki érdeklődött a darabok felől.”- mondja Őze Áron, a díj alapítója.

 

csukas3

A díj kuratóriumának tagjai: Balázs Ágnes, Berg Judit, Böszörményi Gyula, Jeney Zoltán, Perczel Enikő, Göttinger Pál és Őze Áron. A kuratórium elnöke: Csukás István.

Az első meghirdetett pályázatra a pályázati határidő lejártáig, 2014. december elejéig 33 pályamű érkezett, amelyek közül 31 felelt meg a kiírás egészének. A meghívásos pályázatra ugyanis két olyan mű is érkezett, amelyet már korábban bemutattak színházban. A színdarabok megérkezését követően a kuratórium tagjai három-négy művet olvastak, s egy előzetesen egyeztetett és felállított szempontrendszer szerint pontoztak. A szempontrendszer között szerepelt a mű alapötlete, a cselekménye, a megjelenő karakterek jellege, a mű megvalósíthatósága, párbeszédek, dialógok milyensége. Minden szempontnál maximum 15 pont volt adható. Ennek köszönhetően a kuratóriumi tagok mindegyikénél kialakult egy sorrend, s az első helyen végzett műveket körbeküldték, s mindannyian elolvasták. Ezt követően a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amely intézmény támogatásáról biztosítja a CSID kuratóriumát a díj megalakulása óta, találkoztak, ahol is megszületett a döntés a nyertes műveket illetően.

 

„Sok igazán izgalmas darab született, a tanulság, s talán az egyik kiemelkedő szempontrendszer is volt, hogy valóban gyerekeknek szóljon a mű. Akad köztük mese, amelyre már most azt mondanám, hogy mutassuk be azonnal, de műfaját tekintve valójában, egy felnőtteknek szóló tanmese.”- meséli Őze Áron

 

csukas5

Az összes beérkezett mű megtalálható majd, a tervezett honlapon, s a színházak választását megkönnyítve, a kuratóriumi tagok ajánlása, a mű szinopszisa olvasható lesz a művek előtt.

 

„Rendkívül fontosnak tartom, hogy egy magyarországi színház a most olyan pezsgő gyermekirodalmi életben megszólítsa a gyerekeket friss, kortárs gyermekszínházi művek bemutatásával. Nehéz volt a döntést meghoznunk, hiszen a beérkezett művek nyelvi játékosságán, leleményén is érződik a frissesség, amivel a gyerekek a most tomboló gyerekirodalmon keresztül találkozhatnak.” – vallja Őze Áron.

 

Őze Áron megbízatása a Pesti Magyar Színház élén 2014. december 31-ig tartott. A Csukás István-díj, az igazgatói pályázat kiemelkedő részeként szerepelt, ám a díjat, Őze Áron a pályázati eredményektől függetlenül, életben tartotta.  „A díjat a Pesti Magyar Színház számára alapítottam és álmodtam meg. Az én személyemtől függetlenül szívesen láttam volna a Pesti Magyar Színházban. Amikor még bíztam benne, hogy Zalán János, új igazgató a gyermek-és ifjúsági színházi koncepciót folytatja, készítettem számára egy teljes szinopszist, s egy CSID ismertetőt. Válasz hiányában azt hittem, hogy a díjat elvesztjük. Perczel Enikő azonban akkora támogatást, s ismertetést adott a lehetőségekről, hogy a díjat a kuratóriumi tagok egybehangzó döntése alapján életben tartottuk. A Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint a Mesemúzeum is erős támogatásáról biztosított, s reményeim szerint hamarosan egy színházi intézményt is tudunk újra a díj mögé állítani.” – mondja Őze Áron.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása