Fel

Hogyan tartsuk össze a családot?

csalad3

Hogyan tartsuk össze a családot?

pixel

Mindannyian arról álmodunk, hogy idős korunkra a gyermekeink, unokáink, dédunokáink szeretetteljes életet fognak élni, békében egymással. A családi egység megőrzéséért azonban minden nap tenni kell, sajnos magától nem mindig működnek a dolgok.

pixel

pixel

csalad5

Milyen értékeket képvisel családunk? Itt az ideje, hogy elgondolkodjunk rajta. Hogyan viselkedünk szülőként, mit adunk tovább a gyermekeinknek? Elindulva ezen az úton sok kérdés felvetődhet az emberben.  Ám a legfontosabb, hogy a család minden résztvevője biztos legyen abban, hogy a többiekkel egy csapatot alkotnak. Egy egységet, amelyen belül vitathatatlan a bizalom és a szeretet megléte.

 

csalad4

Néhány tipp a csapatszellem kialakításához, megőrzéséhez

A szülők egymás közt beszéljék meg a számukra fontos dolgokat. Miután megvitatták az adott témát, tájékoztassák a gyerekeket is, amennyiben őket is érinti a dolog.Az egész család tárgyaljon együtt, engedjük, hogy a kicsiknek is lehessen véleményük. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a családi életben számos olyan döntéshelyzet alakulhat, amikor a gyerekek nem tudnak objektív véleményt alkotni, ezért érdemes ezeket a témákat elmagyarázni nekik.

Ha valaki nem ért egyet a többiekkel, próbáljuk finoman vezetni a megértés útján, ne hagyjuk rá, vagy függesszük fel a beszélgetést az értetlensége miatt.Egyik családtagot se hagyjuk ki a mindenkit érintő kérdésekből.  Ha várni kell pár napot az egyik szülő elfoglaltsága miatt, akkor inkább napoljuk el a dolgot, mintsem, hogy kirekesztve érezze magát.Ha több felé szakadnak a vélemények, akkor győzzük meg egymást. Ne egy ember hordja a nadrágot mindenki helyett.Találjunk ki minél több közös programot, kérdezzük meg egymást, kinek milyen elfoglaltsághoz lenne kedve a szabad időben.Csináljuk együtt a mindennapi rutin feladatokat.

Főzzünk, vásároljunk, takarítsunk, tanuljunk, szereljünk együtt, minél hamarabb kész vagyunk, annál több idő marad a szórakozásra.  Ha mindenki segít a másiknak, akkor senki nem fogja teherként kezelni a plusz munkát.

 

Sok olyan családot láttunk már, ahol valaki egy személyben irányítja a szeretteit. A párja vagy nem elég erős, vagy nincs elég önbizalma, vagy nincs türelme ahhoz, hogy ezen változtasson. Akadnak olyan esetek, amikor az illető képtelen egyedül döntéseket hozni, így számára kapóra jön, ha a párja ezt megoldja helyette. De előfordul az is, hogy az egyik fél túlságosan erős irányítási vágya miatt nem lehet mellette labdába rúgni. Így azonban összekeverednek a szerepek, ami sem párkapcsolati szinten, sem a családra nézve nem vet jó fényt. Az ilyen helyzetek sajnos nem egyik napról a másikra történnek, így felismerni sem olyan egyszerű. Ez egy lassú folyamat, és sokszor a felek sem tudják hogyan jutottak idáig.

 

csalad2

Mit tehetünk a családunk védelméért?

A gyerekeknél a legnagyobb sikert akkor érthetjük el, ha minél több példával alá tudjuk támasztani az elképzelésünket. Minél változatosabb hasonlatokat tudunk kitalálni, annál nagyobb rá az esély, hogy egyet értsenek a döntésünkkel. Persze olyan család még nem született e világban, ahol szülő és gyerek között mindig 100%-os az összhang, de minél többször érjük ezt el, annál jobb.

Az iskolával kapcsolatos történéseket is a javunkra tudjuk fordítani. Ha tartjuk a kapcsolatot a tanárokkal, akkor könnyebben terelhetjük jó irányba a tévelygő gyermekünket. Ha közösen csináljuk a házi feladatot, akkor nem fogja magát egyedül érezni, és a kérdéseire is választ kaphat a szüleitől.

Ha részt veszünk néhány iskolai programon, akkor a gyermek is könnyebben fog tudni mesélni az őt érő eseményekről, mert látni fogja, hogy a szülőket nem csak a dolgozatok eredményei érdeklik. Látogassunk meg néha együtt egy könyvtárat, hogy a gyermek számára egyértelmű legyen az olvasás fontossága. Nehogy azt érezze, hogy a felnőttek nem szoktak olvasni, és ezt csak neki kell kötelezettségből.

 

Szülőként soha ne keveredjünk ellenvéleménybe párunkkal a gyerekek előtt. Nem szabad azt érezniük, hogy az egyik szülő erősebb a másiknál, vagy, hogy amit az egyik nem enged, azt majd a másik igen. A szülőknek együtt kell dolgozniuk, mert így erősebb a szavuk, nagyobb a tekintélyük. Párkapcsolati szemszögből sem árt, ha az otthoni témákban közös nevezőre tudnak jutni egymás közt.

Ha így cselekszünk, nem fogunk attól félni, hogy csak úgy történnek a dolgok az életünkben, mert minden lépésének részesei vagyunk, és van lehetőségünk a változtatásra, ha szükségesnek ítéljük.Sok párkapcsolatban nagyon nehéz megoldani, de rettentően nagy szerepe van a kettesben eltöltött időnek. Azok a párok, akik elég értékes időt tudnak egymással tölteni, a gyereknevelésben is sokkal hatékonyabbak.

Így hát legalább havonta egyszer érdemes szülői szabadnapot kivenni, és odaadni a kicsit a nagyszülőkhöz, barátokhoz.Ilyen alkalmakkor tudnak egymással foglalkozni a felek, lazítani, kötetlenül beszélgetni, kicsit kiszakadni a mókus kerék következtében létrejövő monotonitásból.

 csalad1

Természetesen nincs két egyforma párkapcsolat, és olyan gyereknevelési tipp sem, ami mindenkinek beválik. De ha az ember foglalkozik globális értelemben a családja összetartásával, akkor könnyebben tud elkerülni olyan helyzeteket, amelyekkel mások egy életen át küzdenek.

Ha figyelünk egymásra, türelmesek és őszinték vagyunk, kicsi a valószínűsége, hogy visszafordíthatatlanul rossz irányt vegyen a családunk légköre, de sajnos bizony sok munkát kell beleölnünk, hogy egy kevéske kis eredményt tapasztaljunk. Ez a családi élet velejárója, de addig, amíg több a boldog pillanat, mint a negatív élmény, nagy baj nem történhet.

Ha cikkünk elnyerte a tetszésed, akkor talán a gyermekekre irányuló figyelem fontosságáról szóló írásunk is érdekes lehet számodra. Az említett cikk első része itt olvasható, a második része pedig itt megtekinthető.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása