Fel

Dalszövegek, gyerekdalok, videóklippek – Beszélgetés Major Eszterrel a Napraforgók című lemez kapcsán

IMG_8353_DAVID_OK (1)

Dalszövegek, gyerekdalok, videóklippek – Beszélgetés Major Eszterrel a Napraforgók című lemez kapcsán

Igényes gyerekzenét írni, s ehhez igényes dalszöveget írni nem könnyű. Major Eszter – dalszövegíró mégis arra vállalkozott, hogy most nem csak a felnőtteknek ír slágerszövegeket, hanem a gyerekeket célozza meg. Napraforgók címmel jelent meg lemeze, s az ehhez tartozó videoklippek már a mese.tv youtube csatornán is láthatóak! 

 

Napraforgók címmel jelent meg a lemezed, amelyre a dalszövegeket te írtad. Ám a lemez különlegessége, hogy nem egy előadó énekli el a dalokat, hanem 13-an. Hogy-hogy ilyen nagy munkára vállalkoztál? 

A könyvek, amelyben a dalszövegek vannak a Napraforgó Könyvkiadónál jelentek meg leporelló formában. Minden évszak két kötetet kapott, álom cím alatt a romantikusabbakat, kalandként pedig a mozgalmasabb verseket gyűjtöttük össze.
Majd Dusík Gábor, Pozsonyban élő magyar zeneszerző megzenésített közülük tizenkettőt.
A lemezre pedig azok az előadók énekelték fel a dalokat, akiknek az elmúlt hosszú években dalszöveget írtam és nagyon közel állnak a szívemhez.
Szekeres Adrien, Csipa, Éliás Gyula Jr., Kökény Attila és a kisfia, Lali, Lombos Marci, Kocsis Tibó, Cleo Mitilineou, Völgyesi Gabi, Bereznay Dani, Balla Claudia és Siklósi Balázs kapott egy-egy dalt a lemezen.

székeken

 

Milyen volt a munkafolyamat? Ennyi zenésszel együtt dolgozni valóban nagy kihívás lehetett. 
Igen, csak részletekben tudtunk dolgozni. Először elküldtem az énekeseknek a tavaszi-nyári verseket, ők pedig kiválasztották belőlük a kedvencüket. A zeneszerzőtársam pedig mindannyiuknak a hozzájuk legjobban passzoló dalt írta meg hangnemben, stílusban, hangulatban. Szerencsém volt, mert mindenki szívesen vállalta a közös munkát, és ez a stúdióban is látszott. Hatalmas élmény volt a lemezfelvétel, mindannyian beletették a szívüket-lelküket.
Felbuzdulva ezen az épp most folyó stúdiózás is nagyon megható számomra, ahogyan életre kelnek a versek, szövegek, az maga a csoda. A most készülő, ősszel megjelenő Holdraforgók című lemez is ugyanígy íródik. Ezen a Vastag testvérek, Judy, Sugár Berci, Manoya, a Nyári lányok, Bereczki Zoli, Wolf Kati, Karinthy Vera, Tabáni István és a zenekarunk két énekese, Volkova Kriszti és Tarr Dávid énekelnek majd.

 

Hogyan kell azt elképzelni, hogy valakiből dalszövegíró lesz?

Épp amikor államvizsgáztam, akkor készült az első Unisex lemez, én pedig ott lehettem a stúdióban Szekeres Adrienn barátnőjeként.
Előfordult, hogy ki kellett javítani egy-egy dalszöveget, és bár nem akartam beleszólni, de belül mindig hallottam a megoldást és segítettem benne.
Ezután Adriennék megkérdezték, hogy nem próbálnék-e meg egy egész szöveget megírni nekik. Így kezdődött minden.

 

IMG_8147_OK

 

Azóta több dalszöveg kapcsolódik össze a neveddel. Mi inspirál téged, amikor írsz? 

Mindig elkészült dallamra írom a szövegeket és tudom, hogy ki fogja majd énekelni, így ez a kettő együtt inspirál.
Emellett szeretek a munka előtt egy jót beszélgetni ez előadókkal, hogy azokat a témákat bontsuk ki, ami éppen foglalkoztatja őket.

Van kedvenced?

Szeretek minél többféle hangulatra és különböző előadóknak írni, de persze vannak köztük kedvenceim.
Ilyen az Apám a Hooliganstől, a Kicsi szív Szekeres Adrienntől, Az igazi Janicsák Vecától, a Nincs semmi másom Kökény Attilától, a Boldogság utca 100. Wolf Katitól és a Kerek egész Bereczki Zolitól. Ja, és az Őrizd az álmod a Vastag testvérektől. 🙂

Tavaly nagy megtiszteltetés ért, megkaptad meg az Artisjus díjat – mesélnél kérlek erről? 

Ez a legrangosabb szakmai díj, úgyhogy elmondhatatlanul örülök neki. Ezzel az ember felkerül a legnagyobb nevek közé. Persze
nagy felelőség is, hogy ezután is tartsam azt a színvonalat, amivel méltó lehetek rá.

Manapság milyen munkáid vannak még? Min dolgozol?

Szerencsére sok felkérésem van, régi és új előadók is egyaránt keresnek.
Pár napja Kökény Attilával fejeztünk be egy duettet, és három szuper dal várja, hogy szöveg szülessen rá.
A következő hetekben pedig megjelenik két olyan dal klipje, amely a Karinthy és a második felesége életérőről szóló, Frici és Aranka című filmben hangzik el.

Major Eszter és barátai youtube oldala – itt. 
 IMG_8102_OK
Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása