Fel

DEPRESSZIÓ, SZOMORÚSÁG ÉS BACH-VIRÁGOK

Young man sitting looking upset

DEPRESSZIÓ, SZOMORÚSÁG ÉS BACH-VIRÁGOK

A depresszió a köznyelvben több pszichiátriai megbetegedés gyűjtőneveként használjuk, mely általános lehangoltságot szomorúságot jelent. Nagyon sok a közös vonás van ezek között a megbetegedések között. Mégis különböző típusokat különböztetünk meg a betegség lefolyása alapján depresszión belül. A tünetek különböző számban, időtartamban, súlyosságban és kiújulási arányban lehetnek jelen, de összességében nagyon hasonlóak egymáshoz.  A depresszió megjelenését számtalan egyéni különbség színezheti a nemtől, az életkortól és a kultúrától függően.

 

pixel

pixel

 

Pszichológiai természete szerinti megkülönböztetés:

  • neurotikus
  • reaktív
  • minor depresszió.

A biokémiai folyamatok szempontjából:

  • szomatikus,
  • pszichotikus

A depresszió olyan hangulati zavar, mely időszakosan jelentkezik. Ez azt jelenti, hogy a normál hangulat váltakozik a depresszív epizódokkal. Ahány depressziós ember, annyi féle típusa van a depressziónak szokták mondani. Ez azt jelenti, hogy minden ember saját módján tapasztalja és éli meg a depressziós állapotot.

 

depression-2

 

Depresszió előfordulása

Az Európai Unió felnőtt lakosságának 6,8 százaléka tapasztal depressziós tüneteket magán – derül ki az Eurostat év elején közölt adataiból. A legrosszabb Magyarországon a helyzet, hazánkban a 18 éven felüliek 10.5 százaléka vallja magát depressziósnak. A második Portugália (10.4) és Svédország (9.0). A legkevesebb depressziós Szlovákiában (3.5) illetve Csehországban (3.2) él. Az unióban összességében a nők 7.9 százalékánál lelhetők fel a depressziós tünetek, a férfiaknál ugyanez az arány 5.5 százalék. Azaz a nők kőrében jóval gyakoribb ez az állapot.

Az Eurostat értékeléséből kiderül, hogy az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében kétszer akkora a depressziósok száma, mint a diplomával rendelkezőknél.

Depresszió Európában Eurostat jelentés2

Depresszió Európában Eurostat jelentés -2017.03.27.

Helyzetek és a Bach-virágok

Van néhány szituáció, ami kisebb vagy nagyobb mértékben, de befolyásolják az emberek hangulatát, ahol jóval gyakrabban megjelenhet a lehangoltság, szomorúság, vagy ahogy a köznyelv hívja a depresszió.

De mielőtt a helyzetekre rátérnénk meg kell említenünk, hogy a depresszív hangulatnak nagyon gyakori kísérőjei az önhibáztatást, az önmegvetést, az önelfogadás hiánya. Ezek nem csinálnak mást, minthogy mélyebbre húznak ahelyett, hogy a javunkat szolgálnák.  Ehhez nyújt támogatást a PINE – Erdei fenyő (lelkiismeretfurdalás, önhibáztatás), CRAB APPLE – Vadalma (önelfogadás, önmegvetés) Bach-virágeszenciái.

SWEET CHESTNUT – Szelídgesztenye azokban a szituációkban segít, amikor nagy veszteséget éltünk át és ez túlságosan megterhel érzelmileg, megelőzőleg pedig mindent megtettünk, hogy ezt a helyzetet elkerüljük. Ez az állapot sok sírással jár mély szomorúság kíséretében, mintha egy útnak a végére értünk volna, ahol nincs tovább. Szinte összeroppant a fájdalom. A búskomorság mellett a magány érzése is gyakori. A beteg úgy érzi, a jövő kilátástalan és nincsen semmi remény a jóra. A szenvedő érezheti azt, hogy az ideg összeroppanás szélén áll, de nem foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata. Sokan gondolják ebben az állapotban, hogy az Isten cserbenhagyta őket. Az emelt fővel és zokszó nélkül elviselt nehézségek – például családtag elvesztése vagy hosszú, kemény évek – után megjelenő fájdalom is lehet egy ilyen állapot.

STAR OF BETHLEHEM – Ernyős madártej a csillagot formázó virág, minden olyan helyzetben szelíd támogatást nyújt, amikor sokkot és traumát éltünk át. Eredete lehet szellemi vagy testi, például egy baleset, rossz hír, hozzátartozó elvesztése, csalódás, ijedtség, státuszból elvesztése, vagy a méltóságunkon esett csorba. Amikor nem hisszük el, hogy ez egyáltalán megtörténhetett, ráadásul velünk. Előfordul, hogy visszautasítjuk ilyenkor a veszteség tényét. Bénultságot érzünk, ledermedést, az arcunk rezzenéstelen, még sírni sem tudunk.  Legjobb, ha rögtön a sokkot kiváltó esemény után használjuk, de segíthet akkor is, amikor az esemény után évek múlva jelentkeznek testi tünetek. Az ilyen betegek lelkileg bénultak, visszahúzódóak és mindig szomorúak. A Star of Bethlehem fontos összetevője a RESCUE Elsősegély keveréknek, mely a félelmekkel teli helyzetben, a szorongásra alkalmazhatjuk többek között, melyet klinikai vizsgálatis készült..

WILLOW – Fűz azt a rossz hangulatú állapotot fedi le, amikor a személyünkkel szembeni igazságtalanság történik, és esetleg ez évek óta fennáll, ami keserűvé tett minket teljesen lehetetlenné téve, hogy meglássuk a jót az életünkben, és az igazságtalanság következtében kialakult dolgokat elengedjük. Ezért a külvilágban látjuk nehézségeink okát.

WALNUT – Dió segít az új körülményekhez való igazodásban. A hangulatváltozás akkor jelentkezik, amikor egy új helyzetbe kerülünk, de képtelenek vagyunk elfogadni azt. Zavarodottá tesznek a változások, amik az életkorunkból, élethelyzetünkből, egészségi állapotunkból (betegség, időskor, menopauza, költözés) következnek be, amikor úgy érezzük, hogy a két part között vagyunk. Sem itt, sem ott. A depressziós állapot a beilleszkedés és az alkalmazkodás képtelenségének eredménye.

MUSTARD – Vadrepce kitűnő szer amikor lehangolódunk, szomorúság lesz rajtunk úrrá, amik a semmiből bukkannak fel , és semmi magyarázatot nem tudunk adni az okára, vagy a kiváltó tényezőkre. Előre nem látható hirtelen felbukkanó epizód, borús hangulat (ami a tinédzserek jellemzője, vagy a reggeli szomorúságé, ami addig rabságban tart, amíg teljesen fel nem ébredünk) gyorsan szertefoszlik ennek a szernek a hatására.

Depresszió esetén a Mustard-Vadrepce eszencia állapot.

Mustard – vadrepce állapot. Kép: Financial Tribune

GORSE – Sülzanót állapot esetén az elszenvedője a reménytelenség és a pesszimizmus fogságában van. Az az a mentális állapot, amikor arra a következtetésre jutunk, hogy „semmi keresnivalónk nincsen” vagy „úgysem lesz semmi belőle” és erről teljesen meg vagyunk győződve. A kétségbeesés és a keserűség a pesszimizmus megjelenhet mindennapi életünk egyetlen területén, valamilyen egészségügyi probléma megoldása kapcsán, de könnyen kiterjeszthető létezésünk teljes értelmére is. Ez a Bach-virág felébreszti a motivációnkat, meglátjuk a fényt az alagút végén.

HONEYSUCKLE – Jerikói lonc  egy gyönyörű félfutó növény, melynek virágai az orchideára is emlékeztethetnek minket, nagyszerű szer azoknak, akik a múltban ragadtak, nosztalgikus hangulatban van folyamatosan, amikor a szívük valahol a múltban kalandozik és képtelenné tesz minket, hogy részesei legyünk a jelenünknek.

OLIVE – Oljfa  Bach-virágeszenciával a fizikai és mentális kimerültségünket kezelhetjük. A kimerült ember kivonul és érzéketlenné válik, teljes tudatában van a kedvetlenségének és a motiváció hiányának, ami könnyen átfordulhat depresszív állapotba.  „Belefáradtam az életbe” – mondják sokszor.  OLIVE regenerálja az energiakészletünket,. Tudatában leszünk annak, hogy létfontosságú számunkra a pihenés és az alvás. Kitűnő az álmatlanság kezelésre, amit a kimerültség okozott.

A szomorúságnak és a borongós hangulatnak a kiváltó oka és intenzitása különböző, ezért különböző Bach-virágeszenciákat használunk. A Bach-virágeszenciák szelíd megoldást kínálnak az érzelmek harmonizálására. Bach-doktor rendszere 1928-óta áll a rendelkezésünkre, melyet használat bárki. Alkalmazása egyszerű, nem kíván szigorú megszorításokat, sőt bármilyen terápiai kiegészítője is lehet.

A szükséges eszenciák kiválasztásában segítségünkre lehet az általunk összeállított kérdőív, vagy pedig fordulhatunk Bach-virágtanácsadóhoz, akik segítenek beazonosítani az érzelmi állapotot , amiben vagyunk,  meghatározni, azok kiváltó okát és eredetét és elkészítik a szüksége.

Figyelmeztetés! A Bach-virágterápia nem helyettesíti az orvosi ellátást!

forrás: http://bachvirageszencia.hu/depresszio-es-szomorusag-es-bach-viragterapia/

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása